Hverdagsøkonomi

Ny offentlig tjenestepensjon

Les

Pensjon

Ny offentlig tjenestepensjon

Fra 2020 erstattes den gamle pensjonsordningen i offentlig sektor med en ny modell som blir gjeldende for ansatte født i 1963 og senere.

Forsikring

Bilforsikringens bonussystem

For de fleste forsikringer vil forsikringstaker ikke oppleve premieøkning etter erstatningsutbetaling, men andre forhold som økende skadehistorikk i forsikringsselskapet kan gi økte priser for kundene. Bilforsikring er derimot litt annerledes da det her benyttes et bonussystem.

Lån

Kan jeg flytte billånet?

Å flytte et billån er dessverre ikke like enkelt som å flytte en forsikring eller et boliglån.

Lån

Lønner det seg å bake billånet inn i boliglånet?

Renten på et billån vil alltid være høyere enn renten du har på boliglånet ditt.

Hverdagsøkonomi

Stegene i en inkasso-sak

Trenger du informasjon om de ulike stegene i en inkassosak? Her kan du se hvordan et krav utvikler seg, og når kan du forhandle.

Hverdagsøkonomi

Til studenten – dette må du huske ved studiestart

Enten du er student og flytter ut for første gang eller skal flytte til et nytt studiested, er det mange ting å huske på. Vi gir deg noen av våre beste råd for hvordan du kan skape et godt utgangspunktet for din studentøkonomi.

Sjekklister og oppskrifter

Husk dette før du reiser

Reisen er planlagt for lenge siden, bagasjen er ferdig pakket og hele familien gleder seg til årets ferie. Før avreise har vi noen gode tips som både kan gjøre turen tryggere og billigere.

Hverdagsøkonomi

Gjeldsregister til nytte eller besvær?

Økende gjeld og mislighold, strengere krav og høyere rente. Disse temaene har preget økonominyhetene en god stund. Nå kommer snart gjeldsregistrene også. Hvilken betydning får disse for deg?

Hverdagsøkonomi

PSD2 gir deg bedre vilkår og flere valgmuligheter

PSD2 eller betalingstjenestedirektivet er EUs regulering av betalingstjenester i EU- og EØS-land, inkludert Norge. Direktivet ble innført 13. januar 2018 og åpner for store endringer knyttet til betalingstjenester for norske forbrukere.

Forsikring

Dette bør du tenke på når du skal velge livsforsikring

En livsforsikring bør tilpasses etter behov, familiesituasjon og økonomi. Ulike livssituasjoner krever ulik tilpasning, og det er heller ikke sikkert du trenger livsforsikring. Vi gir deg rådene du bør lese før du velger livsforsikring.

Tester og undersøkelser

Fikk du den beste renten i 2018?

Årets bankundersøkelse er endelig klar, og den avdekker en rekke endringer fra fjorårets kåring.

Sparing og investering

Det lønner seg å ha flere banker

Det er mange grunner til at man bør være selektiv når man velger bank. For de fleste er rentevilkår viktigst, men ikke alle er like flinke til å sjekke om de har de beste vilkårene.

Sjekklister og oppskrifter

Slik ansetter du din egen vaskehjelp

Ønsker du å ansette din egen vaskehjelp? Vi viser deg hvordan!

Hverdagsøkonomi

Skal jeg velge depositum eller husleiegaranti?

Et depositum kan ofte tilsvare et stort beløp - et så stort beløp at ikke alle har midler tilgjengelig. Da kan husleiegaranti være et alternativ, men husk å sjekke vilkårene nøye.

Sjekklister og oppskrifter

Disse tipsene hjelper deg å spare strøm

Økning i strømprisene, høyere boliglånsrente og dyrere mat skaper en ekstra utfordring for mange husholdninger i Norge.

Hverdagsøkonomi

Hvordan bedre økonomien
etter et samlivsbrudd

Å havne i en situasjon der man bor alene, og kanskje har forsørgeransvaret for barn, er en vanskelig overgang. Både rent følelsesmessig, men også økonomisk.

Hverdagsøkonomi

Nå kommer 50- og 500-kroneseddelen

18. oktober 2018 lanseres 50- og 500 kroneseddelen, de to neste valørene i Norges nye seddelserie.

Hverdagsøkonomi

Planlegge arv?
Dette må du tenke på

Arv kan være et sensitivt tema som mange gjerne vil unngå, men for husfredens skyld kan det lønne seg med åpen og ærlig kommunikasjon.

Hverdagsøkonomi

Oppgradere boligen? Dette kan du få støtte til

For mange nordmenn er det viktig å være miljøvennlig, og derfor ønsker noen å gjennomføre endringer i hjemmet som kan være positivt for miljøet. Utfører du energitiltak i hjemmet, kan du få penger tilbake gjennom Enovatilskuddet.

Sjekklister og oppskrifter

Selge bruktbil? Les våre 7 tips

Når man skal selge bilen sin selv er det mye å være oppmerksom på, både før, under og etter salget.

Hverdagsøkonomi

Lease, dele eller abonnere på bil?

I løpet av de siste årene har det skjedd store endringer innen bilhold. Ikke bare er måten vi kjører på i stor utvikling, men også det tradisjonelle eierforholdet utfordres.

Hverdagsøkonomi

Over 50 millioner for mye i eiendomsskatt

I 2017 identifiserte vi over 3200 boliger i Oslo kommune som kan ha fått feilberegnet eiendomsskatten, og som dermed har betalt for mye eiendomsskatt. Så langt har alle fått medhold i sin klage.

Hverdagsøkonomi

Viktigheten av å lære barn om økonomi

Med urovekkende lite opplæring i privatøkonomi gjennom skolen, blir det foreldrenes ansvar å lære barna om dette. Mislykkes man med denne opplæringen kan resultatet bli et liv med dyr gjeld og vanskeligheter med å få endene til å møtes.

Hverdagsøkonomi

Derfor bør du lease bil

En bil faller fort i verdi, og et bilkjøp er ingen investering for folk flest. Et ønske om forutsigbarhet er grunnen til at mange heller velger å lease.

Sjekklister og oppskrifter

Spar penger i det daglige

Det er nesten ikke til å unngå at det brukes mer penger enn planlagt hver måned, og etter en liten tur på butikken har man fort gått over ukens matbudsjett.

Tester og undersøkelser

Konsekvenser ved kommunereformen

Fra 1. januar 2020 vil Norge ha gått fra 426 til 354 kommuner, hvorav 13 kommuner blir slått sammen mot sin vilje. Hvordan vil dette påvirke kostnadene til innbyggerne?

Medlemsfordeler

Boligrådgivning

Mange av våre medlemmer opplever at de ikke vet hvem de skal oppsøke når de har spørsmål knyttet til boligkjøp. Ved å ta i bruk vår boligrådgivning får du hjelp av en trygg og nøytral aktør når du skal kjøpe helt ny bolig.

Sjekklister og oppskrifter

Tips til en bedre studentøkonomi

Å gå fra å bo hjemme med foreldre som har ansvaret for det meste av utgifter, til å flytte for seg selv med ansvar for egen økonomi, er en stor omstilling.

Hverdagsøkonomi

Bør barna ha eget bankkort?

Barn som vokser opp i dag vil ha et ganske annet forhold til kontanter enn det voksne har, og har hatt. Vi beveger oss mot et kontantløst samfunn, men bør barn ned i syvårsalderen ha et eget bankkort?

Sjekklister og oppskrifter

Hvordan bruker du bankkortet i utlandet?

Det er mange som velger å tilbringe deler av ferien sin i utlandet, og gjerne i varmere strøk. På ferie i et annet land er man ofte usikker på om det bør betales med kort eller kontanter, hvor man skal ta ut penger, og hvilket kort man bør bruke. Vi har satt sammen en sjekkliste for hvordan du bør bruke kortet i utlandet.

Sjekklister og oppskrifter

De beste feriene trenger ikke å koste mye

Å reise på ferie kan fort bli en dyr affære, og særlig hvis man er en hel familie som skal reise. Men dersom du er flink til å planlegge trenger ikke ferien ende i at du blir ruinert etter tre uker.

Hverdagsøkonomi

Kvinner og samlivsbrudd

Et samlivsbrudd oppleves ikke bare tøft for følelseslivet. For det økonomiske kan det ha store konsekvenser, og ofte er det kvinnen som kommer dårligst ut.

Sjekklister og oppskrifter

Gjør deg klar til bilferie!

Det nærmer seg sommer og mange er godt i gang med planleggingen av årets ferie. Bilferie er et supert alternativ for de som ønsker å besøke flere nye steder.

Hverdagsøkonomi

Spar tusenvis på dagligvarehandelen

Dagligvarebutikkene konkurrerer beinhardt om deg som kunde. De fleste har et lojalitetsprogram, og de har stadig tilbud på utvalgte varer. Vi viser deg hvordan du kan spare mye ved å handle smart og være godt orientert.

Foto: tv3.no

Medlemshistorier

Livet er ikke like idyllisk
som på Luksusfellen

Vi opplever nesten daglig at personer med betalingsproblemer og store forbrukslån ringer oss for å få hjelp til å ordne opp i deres fortvilte situasjon. Dessverre er det ikke alle som får det svaret de nok skulle ønske.

Hverdagsøkonomi

Nå kommer de nye sedlene

30. mai lanseres de to første valørene i Norges nye seddelserie. Sedlene inneholder flere nye sikkerhetselementer som du bør ha kjennskap til.

Hverdagsøkonomi

Eiendomsskatt i Norge

Kommunene bestemmer selv om og hvordan eiensomsskatt skal innføres, og dette gjør eiendomsskatt til et uoversiktelig tema for mange. I denne artikkelen får du en enkel forklaring på hvordan eiendomsskatten beregnes.

Lån

Vær forberedt
til boligkjøpet

Både kjøp og salg av bolig fører vanligvis med seg en rekke spørsmål. Her får du noen gode råd og praktisk hjelp før du går i banken.

Foto: iStock.com

Sjekklister og oppskrifter

Gode råd for å
spare drivstoff

Syns du drivstoffprisene begynner å bli veldig høye? En måte å få ned disse kostnadene på er rett og slett å begynne å kjøre mer økonomisk. Her får du noen gode tips.

Foto: iStock.com

Lån

Hvordan blir din økonomi
dersom renten øker?

En undersøkelse gjort av Norstat for Nordea viser at titusener av husholdninger vil slite med et lite rentehopp på bare ett prosentpoeng. Les hvordan du kan forberede deg på en renteoppgang.

Foto: iStock.com

Hverdagsøkonomi

Slik lurer
strømselskapene deg

Er du en av dem som elsker å shoppe strøm, og bytter jevnlig fra selskap til selskap for til enhver tid å være sikker på at du har den beste avtalen? Ikke vi heller…

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Når den billige strømavtalen
blir rådyr

For å teste ut et tilbud som egentlig virket for godt til å være sant, valgte Trine å bestille strømavtalen som lå øverst på strømpris.no. Les hvorfor det ikke tok lang tid før hun var tilbake til sin gamle leverandør.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Betaler du for mye for å se TV?

Noen ganger får vi henvendelser som egentlig ligger litt utenfor vår kjernerådgivning, men som vi likevel ønsker å hjelpe våre medlemmer med. Hvordan kan en for eksempel best spare penger på TV-tittingen?

Foto: iStock.com

Hverdagsøkonomi

Baby på vei?
Slik forbereder du
deg økonomisk

Å forberede seg på å bli småbarnsforeldre handler ikke kun om ultralydbilder og søte babyklær; det involverer også store økonomiske forberedelser.

Foto: iStock.com

Juss

Skal du kjøpe eller selge bruktbil?

Ved mange overdragelser av bruktbil mellom privatpersoner oppstår konflikter. Er du klar over hvilke rettigheter du har?

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Jeg vil hjelpe barnet mitt
med å kjøpe bolig!

Høye boligpriser og strenge krav til egenkapital gjør at mange unge trenger hjelp fra foreldre for å kunne kjøpe seg egen bolig. Men langt fra alle foreldre tenker over hvordan denne type hjelp kan gå utover deres egne planer og drømmer.

Illustrasjonsfoto: iStock.com

Hverdagsøkonomi

Endelig får du en
felles strømregning

Er du en av dem som vegrer deg mot å bytte strømselskap fordi du da må betale to strømregninger – en for nettleie og en for strøm? Nå slipper du endelig å irritere deg over dette.

Hverdagsøkonomi

Dette betyr Statsbudsjettet for deg

Regjeringens forslag til Statsbudsjett 2017 viser en fortsatt ekspansiv finanspolitikk. Mange av oss vil nok oppleve at vi betaler litt mindre i skatt til neste år. Her er en oppsummering av poster som kan være viktige for deg.

Medlemshistorier

Når den ene parten
ikke vil mer

Vi opplever ofte å bli kontaktet av medlemmer som kommer i en situasjon der den andre parten ikke ønsker å fortsette samlivet. Hva gjør man da hvis banken ikke er villig til å finne løsninger på hvordan en kan få sitte igjen med hus og hjem?

Illustrasjonsfoto: iStock.com

Hverdagsøkonomi

Overforsikrer du
leiebilen?

Hvor mange bokser krysser du av i når du bestiller leiebil? Sannsynligvis trenger du bare en brøkdel av de forsikringene du betaler mye penger for.

Medlemshistorier

Hjelp, barnet mitt
blir voksen!

Når man fyller 18 år mister foreldrene i utgangspunktet innsyn i ungdommens kontoer, samt at mange opplever at de unge får tilbud om både forbrukslån og kredittkort. Hvordan kan du som forelder få litt bedre kontroll i denne overgangen?

Foto: Elisabeth Tønnesen

Lån

Nesten halvparten må mase på banken

46 prosent av de spurte medlemmene i Norsk Familieøkonomi sier at de selv må passe på at banken gir dem riktig rente ved rentenedsettelser.

Hverdagsøkonomi

Sjekk om du kan spare skatt

Hvor fører jeg utbytte fra aksjer? Får jeg fradrag for unormalt høye tannlegeutgifter? Les svarene fra da vi hadde nettmøte med Skatteetaten.

Lån

Avlyser årets bankkåring

Etter 21 år med kåring av Norges beste bank blir vi i år nødt til å bryte tradisjonen. Grunnet manglende data, uoversiktlig prising og ikke minst et uoversiktlig produktbilde må vi dessverre medgi at det blir umulig å sammenligne alle bankene i Norge.

Vi tester budsjett-apper

Tester og undersøkelser

Budsjett? Appsolutt

Vi har gjort jobben og funnet fram de beste budsjett-appene.

FOTO: Pål Christensen

Hverdagsøkonomi

Nettmøte på
aftenbladet.no

Eksperter fra Norsk Familieøkonomi svarte på spørsmål fra Aftenbladets lesere om personlig økonomi.

Hverdagsøkonomi

Pass på at du ikke betaler for mye skatt

Selv om selvangivelsen blir stadig enklere, er det fortsatt viktig å sjekke at alle opplysningene stemmer. I nettmøtet vårt kan du stille dine spørsmål til Skatteetaten.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Hverdagsøkonomi

– Bankselgere må slutte å kalle seg rådgivere

Salgsbudsjetter er en viktig del av hverdagen i norske banker, og de ansatte blir målt på hvor mange forsikrings- og spareprodukter de klarer å selge deg som kunde. Likevel får de fortsatt lov å kalle seg rådgivere.

Tester og undersøkelser

Her er avgiftene lavest

For andre år på rad troner Sola kommune øverst på listen over hvilke norske kommuner det er billigst å bo i.

Hverdagsøkonomi

Still dine spørsmål om skatten

30. april er det frist for levering av selvangivelsen. Sammen med Skatt vest arrangerte vi nettmøte slik at du kunne få svar på dine spørsmål.

Hverdagsøkonomi

Bedre råd i 2014

Trenger du noen tips til hvordan 2014 kan bli best mulig – økonomisk sett?

Hverdagsøkonomi

Det holder ikke å bare
klippe kortet

Kredittkort er smart når det brukes riktig. Vi anbefaler alle med ryddig økonomi å ha et slikt kort, men vi er opptatt av at du velger riktig.

Tester og undersøkelser

Vi tester kredittkort

Skandiabanken går av med seieren i Norsk Familieøkonomis test av kredittkort.

Hverdagsøkonomi

Sparer 23 000 kroner på å bytte bank

– Hadde aldri drømt om at det skulle utgjøre så mye.

Sjekklister og oppskrifter

Sjekkliste før ferien

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og mange gjør seg klare til å pakke kofferten på vei til sommerens eventyr. Vi har laget en liten sjekkliste til deg før du reiser.

(Foto: Eirik Anda/BITMAP)

Hverdagsøkonomi

Aktør for bedre personlig økonomi

Det er praktfull utsikt fra åttende etasje i Forum Jæren - et landemerke i det flate landskapet. Det er her Norsk familieøkonomi holder til og bruker sin innsikt på områder som angår personlig økonomi. Det var i 1995 at Harald Vaaland og Terje Hamre startet selskapet.

Sjekklister og oppskrifter

10 energiråd ved kjøp av bolig

Er du på boligjakt og har funnet drømmehuset? Gjør en grundig vurdering av energikostnadene før du underskiver kjøpekontrakten.

Hverdagsøkonomi

”Dingsene” som sluker strøm

TV, PC og andre dingser til hjemmeunderholdning tar stadig større plass på strømregningen. Visste du at spillmaskinen Playstation 3 bruker like mye strøm som tre kjøleskap?

Hverdagsøkonomi

Ta et krafttak på hytta

Hjemme har vi kanskje både montert varmepumpe og satt inn nye trelagsvinduer. Tiltakene hjelper oss å få ned sluttsummen på strømregningen. Nå blir stadig flere også bevisste på strømforbruket på hytta. Det er særlig nettleien som ofte er dyrere for hytteeiere enn for fastboende, og som øker lønnsomheten ved å gjennomføre tiltak.

Norsk Familieøkonomi