Sparing og investering

BSU eller ikke BSU?

For inntektsåret 2021 vil unge boligeiere ikke lenger få skattefradrag i forbindelse med sparing på BSU.

Da statsbudsjettet for 2021 ble publisert i oktober var en av de største nyhetene at Boligsparing for unge, eller BSU som det er bedre kjent som, skulle bli mer målrettet mot unge som ikke allerede eier bolig. BSU er allmenkjent som den aller beste spareformen for unge etablerere ved at man både får høyest innskuddsrente sammenlignet med andre sparekontoer i bank, og skattefradrag på 20 prosent av det årlige innskuddet. Dette er også noe av årsaken til at flere unge velger å fortsette sparing i BSU selv etter de har kjøpt seg sin første bolig. 

Endringen i statsbudsjettet medfører at unge boligeiere ikke lenger vil få skattefradrag for det årlige innskuddet fra og med inntektsåret 2021. Det vil altså si at alle som sparte maksbeløpet på 25 000 kroner i 2020 vil fremdeles få maksimalt skattefradrag på 5 000 kroner under årets skatteoppgjør, selv om du eier bolig. Eier du bolig per 31.12.2021 vil du derimot ikke få skattefradrag ved neste års oppgjør dersom du sparer i BSU i 2021. 

Sparealternativer

Samtidig som man bestemmer seg for hva man ønsker å spare til, er det viktig å svare på to andre spørsmål; hvor lenge skal du spare og hvor stor risiko er du villig til å ta. Det samme gjelder altså nå for unge boligeiere som gjerne revurderer spareplanen sin, og må sammenligne ulike sparealternativer. 

BSU

Selv om du ikke vil få skattefradrag for sparebeløpet på BSU dersom du eier bolig, vil du fremdeles få markedets beste innskuddsrente. Av den enkle årsak kan dette fremdeles være et godt alternativ for deg som har kort sparehorisont og ønsker lav risiko.

Sammenlign rentenivået på din BSU-konto med boliglånsrenten din. Så lenge BSU-renten er høyere enn lånerenten vil det lønne seg å spare i BSU sammenlignet med å betale ned ekstra på boliglånet tilsvarende maksimalt sparebeløp, som fra i år er 27 500 kroner.

Samtidig kan du gjerne gripe muligheten til å undersøke om du har den beste BSU-renten ved å sjekke vårt BSU Barometer. Husk at du kan ikke ha flere BSU-kontoer i ulike banker, men ønsker du å flytte kontoen fra en bank til en annen vil banken utføre dette for deg. 

Nedbetaling av gjeld

Et annet alternativ for deg som ønsker å investere sparepengene dine i boligdrømmen uten høy risiko, er nedbetaling av gjeld. Dersom du har kredittkortgjeld eller forbrukslån bør nedbetaling av denne stå høyest på prioriteringslisten din. Forbruksgjeld medfører veldig høye renter og selv om innskuddsrenten på BSU kan være fristende, går du tapende ut av sammenligningen mellom disse to dersom du velger å plassere pengene på BSU istedenfor å betale ned gjelden din. 

Du kan også velge å nedbetale på ditt eksisterende boliglån. Dette regnes også som god sparing ved at du både sparer på renta over tid og øker sikkerheten i boligen din. Derimot vil det, som nevnt over, lønne seg å plassere pengene på BSU dersom renten på BSU er høyere enn lånerenten din. 

Aksjefond

Dersom svarene på de ovennevnte spørsmålene er at du sparer til bolig, det er minst 5 år til du ser for deg å bytte bolig og du er komfortabel med risikoen, kan du vurdere å spare i aksjefond. Som kjent gir aksjesparing vanligvis høyere avkastning sammenlignet med å plassere pengene på en bankkonto. Likevel må det alltid påpekes at historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning, og man må være forberedt på at verdiene kan svinge. 

Ønsker du å få enn innføring i hvordan aksjemarkedet fungerer, hjelp til å velge fond og råd om din situasjon, anbefaler vi at du tar kontakt med våre rådgivere. De kan veilede deg og bidra til å lage en spareplan som er tilpasset din økonomi.

Selv om mange nå går glipp av skattefradraget, er BSU fremdeles en god spareform. Likevel kan man gjerne benytte muligheten til å konkretisere spareplanen sin, eller revurdere en eksisterende spareplanen. Og husk, det er ingenting i veien for å gjøre en kombinasjon av de ulike spareformene.

Norsk Familieøkonomi