Sparing og investering

BSU eller ikke BSU?

Hvilke alternativer finnes, og er BSU fortsatt en god sparemetode? Vi tar en titt på hva som gjelder nå.

Oppdatert 05.09.23

Da statsbudsjettet for 2022 ble publisert i oktober i fjor var en av de største nyhetene at Boligsparing for unge, eller BSU som det er bedre kjent som, skulle bli innsrenket enda en gang. BSU er allmenkjent som den aller beste spareformen for unge etablerere ved at man både får høyest innskuddsrente sammenlignet med andre sparekontoer i bank, og skattefradrag på 20 prosent av det årlige innskuddet. For inntektsåret 2023 får du nå kun 10 prosent skattefradrag av årlig innskudd.

Tilbake i statsbudsjettet for 2021 falt i tillegg muligheten for skattefradrag bort for boligeiere. BSU har dermed blitt mindre gunstig i de senere årene - både for boligeiere, men også for dem utenfor boligmarkedet.

Sparealternativer

Samtidig som man bestemmer seg for hva man ønsker å spare til, er det viktig å svare på to andre spørsmål; hvor lenge skal du spare og hvor stor risiko er du villig til å ta. Det samme gjelder altså nå for unge boligeiere som gjerne revurderer spareplanen sin, og må sammenligne ulike sparealternativer. 

BSU

Selv om du ikke vil få skattefradrag for sparebeløpet på BSU dersom du eier bolig, vil du fremdeles få markedets beste innskuddsrente. Av den enkle årsak kan dette fremdeles være et godt alternativ for deg som har kort sparehorisont og ønsker lav risiko.

Sammenlign rentenivået på din BSU-konto med boliglånsrenten din. Så lenge BSU-renten er høyere enn lånerenten vil det lønne seg å spare i BSU sammenlignet med å betale ned ekstra på boliglånet tilsvarende maksimalt sparebeløp, som i år er 27 500 kroner.

Samtidig kan du gjerne gripe muligheten til å undersøke om du har den beste BSU-renten ved å sjekke vårt BSU Barometer. Husk at du kan ikke ha flere BSU-kontoer i ulike banker, men ønsker du å flytte kontoen fra en bank til en annen vil banken utføre dette for deg. 

Nedbetaling av gjeld

Et annet alternativ for deg som ønsker å investere sparepengene dine i boligdrømmen uten høy risiko, er nedbetaling av gjeld. Pengene du allerede har plassert på BSU må benyttes til boligformål, og kan i denne forbindelse kun gå til nedbetaling av eksisterende boliglån. Dette regnes som god sparing ved at du både sparer på renta over tid og øker sikkerheten i boligen din. Derimot vil det, som nevnt over, lønne seg å plassere pengene på BSU dersom renten på BSU er høyere enn lånerenten din.  

Dersom du har kredittkortgjeld eller forbrukslån bør nedbetaling av denne stå høyest på prioriteringslisten din, når du planlegger hvordan du skal spare frem i tid. Forbruksgjeld medfører veldig høye renter og selv om innskuddsrenten på BSU kan være fristende, går du tapende ut av sammenligningen mellom disse to dersom du velger å plassere sparebeløpet på BSU istedenfor å betale ned gjelden din. 

Aksjefond

Dersom svarene på de ovennevnte spørsmålene er at du sparer til bolig, det er minst 5 år til du ser for deg å bytte bolig og du er komfortabel med risikoen, kan du vurdere å spare i aksjefond. Som kjent gir aksjesparing vanligvis høyere avkastning sammenlignet med å plassere pengene på en bankkonto. Likevel må det alltid påpekes at historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning, og man må være forberedt på at verdiene kan svinge. 

Ønsker du å få en innføring i hvordan aksjemarkedet fungerer, hjelp til å velge fond og råd om din situasjon, anbefaler vi at du tar kontakt med våre rådgivere. De kan veilede deg og bidra til å lage en spareplan som er tilpasset din økonomi.

BSU er fremdeles en god spareform, selv om det har blitt mindre gunstig. Likevel kan man gjerne benytte muligheten til å konkretisere spareplanen sin, eller revurdere en eksisterende spareplanen. Og husk, det er ingenting i veien for å gjøre en kombinasjon av de ulike spareformene.

Norsk Familieøkonomi