Lån

Bytt til bedre betingelser uten å forlate hovedbanken din

Les

Bytt til bedre betingelser uten å forlate hovedbanken din

Det siste året har vært sterkt preget av rentehevinger som har gjort hverdagen dyrere for de aller fleste. Samtidig sitter mange banker igjen med store overskudd, noe som virker ganske urettferdig. Derfor er det på tide å vurdere om du bør flytte lånet, sparekontoen, eller forhandle bedre vilkår hos din nåværende bank.

Lån

79.000 kroner mer i renteutgifter årlig

Styringsrenten er fortsatt på det høyeste siden 2009, og har gått fra 0 til 4,50 prosent på litt over to år. Det har vært og er fortsatt drastisk for manges økonomi.

Lån

Derfor er det vanskeligere å kjøpe bolig i dag

Det er ikke lett å komme inn på boligmarkedet, og for enkelte vil det være omtrent umulig dersom du skal kjøpe bolig alene. Hva er årsaken til at flere sliter med boligkjøp i dag, sammenlignet med på 80- og 90-tallet?

Medlemshistorier

Flyttet lånet - sparte 16 000 kroner i gebyr

«Sjekk boliglånsrenta», «Be om nye forsikringstilbud hvert eneste år», «Ikke stol blindt på banken din» er alle råd vi stadig gir og vil fortsette å gi. Du er kanskje lei maset, men selv den mest økonomiske av oss kan oppdage at en rask sjekk gir resultater.

Sparing og investering

BSU eller ikke BSU?

Hvilke alternativer finnes, og er BSU fortsatt en god sparemetode? Vi tar en titt på hva som gjelder nå.

Hverdagsøkonomi

Dette kan du gjøre akkurat nå for å spare penger!

Du har kanskje hørt at å kutte ut unødvendige innkjøp som kaffe på kafé er en vei å gå for å holde budsjettet i sjakk? Joda, alle monner drar, men det er ikke her de store beløpene kan bli spart. Nå kommer noen enkle, men store grep du kan ta for din økonomi akkurat nå.

Medlemshistorier

Pensjonist med boliglån

Mange synes det er vanskelig å planlegge for fremtiden, og blir kanskje overrasket når forventet pensjon sjekkes. Heldigvis har vi gode råd for hvordan du kan sikre deg den gode pensjonisttilværelsen.

Lån

Ditt ansvar som kausjonist

Trenger du noen til å stille som kausjonist, eller har blitt bedt om å stille som kausjonist for andre? Da bør du vite hva dette ansvaret innebærer.

Medlemshistorier

Bruke sparepengene på bil, eller låne i banken?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal prioritere når man sparer til både bil og bolig. Mange må kjøpe bil for å komme seg til jobb, men vil ikke at dette skal påvirke andre planer.

Medlemshistorier

Hvor mye skal samboeren betale i husleie?

Våre rådgivere mottar ofte forespørsler fra samboerpar som ønsker råd om hvordan man på best mulig måte kan navigere seg gjennom en total eller delvis sammenslåing av økonomi.

Lån

Kan jeg flytte billånet?

Å flytte et billån er dessverre ikke like enkelt som å flytte en forsikring eller et boliglån.

Lån

Alternative veier inn i boligmarkedet

Kravene du må oppfylle for å få innvilget et lån her i Norge er ganske strenge, og banken er nødt til å forholde seg til en rekke regler og forskrifter. Men det finnes unntak.

Lån

Slik kan du få bedre rente på boliglånet

Det er mange tiltak du kan gjøre for å spare inn på forbruket, men boliglånet er for de fleste den største utgiftsposten du kan faktisk gjøre noe med. Her kan du sannsynligvis spare flere tusen – om ikke titusener av kroner i året.

Lån

Refinansiering – er det smart?

Noen har kanskje hørt at du ikke skal ta billånet inn i boliglånet, for da ender du opp med å betale ned på en bil i flere tiår. Men er det slik at refinansiering egentlig kan være svært gunstig? Selv om du kan spare inn på en rekke ting i hverdagen, er det lånene dine som kan gi deg størst besparelse!

Hverdagsøkonomi

Slik påvirker årsskiftet privatøkonomien din

Ved ethvert årsskifte ser vi både bortfall og nye tilførsler av lover, regler, skatter og avgifter. Dette året er intet unntak, og vi går gjennom noen av de tingene som er annerledes i år, sammenlignet med i fjoråret.

Sparing og investering

Forberedelse til 2022

Vi kan nok ikke friskmelde Norge helt enda, men vi er på god vei inn i en hverdag som er tilnærmet lik normalen. Det betyr renteøkning og stigende utgifter i hverdagen. Hvordan kan du på best mulig måte forbedrede deg til det kommende året?

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2020

Kåringen av Norges beste banker gjennomføres årlig med formål om å avdekke hvilke banker som er best over tid.

Hverdagsøkonomi

Nettmøte om skattemeldingen 2021

Nettmøtet er nå avsluttet - sjekk svarene fra rådgiverne her!

Medlemshistorier

Vibekes nye spareplan

Med et mål om å oppgradere til en større bolig fikk Vibeke hjelp av rådgiver til å lage en tilpasset spareplan.

Lån

Luksusfellen - våre råd og tips

Gjeld kan vokse ukontrollert og plutselig har man mistet oversikt. Noen ganger er konsekvensene alvorlige, mens andre ganger handler det mest om prioritering.

Lån

Boliglånsforskriften - hva skjer nå?

Finanstilsynet har foreslått at dagens boliglånsforskrift, som regulerer hvem som får boliglån og hvor mye man kan låne, strammes inn.

Lån

1,9 millioner nordmenn kan få billigere boliglån

Enslig, gift, ung eller godt voksen - det betyr ingenting. Overraskende mange nordmenn har én ting til felles som gjør at de kan spare stort på boliglån.

Hverdagsøkonomi

Innovasjon og nytenkning på boligmarkedet

Inngangsbilletten til boligmarkedet er utenfor rekkevidde for mange, spesielt unge nyutdannede. Heldigvis dukker det stadig opp nye innovatører, som åpner dørene slik at flest mulig får ta steget inn i egen bolig.

Medlemshistorier

Jeg får kundeutbytte, bør jeg flytte lånet?

I årets bankundersøkelse viste vi hvordan du kan regne på kundeutbytte når du vurderer å flytte boliglånet ditt fra en bank til en annen. Ved hjelp av denne formelen fant Franz raskt ut hva han burde gjøre.

Medlemshistorier

Slik blir det billigere å kjøpe seg inn i felles bolig

Mens noen samboere leier av hverandre i felles bolig har andre et stort ønske om å kjøpe seg inn, men vegrer seg på grunn av kostnadene dette medfører. Ved å velge noen smarte løsninger kan man sikre seg store besparelser.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2019

Fjoråret var preget av flere renteøkninger og derav økte kostnader for lånekunder, men hvilken bank var billigst?

Medlemshistorier

Medlåntaker? Vær varsom

Vi gjør mye for våre nærmeste og pådrar oss uvitende risiko for å hjelpe familien. Karin havnet i en slik situasjon og tok fortvilet kontakt med oss da hun trengte hjelp og råd.

Hverdagsøkonomi

Samboere - bør jeg kjøpe meg inn i boligen?

Mange par som går fra kjærester til samboere velger å flytte inn i den enes bolig istedenfor å kjøpe nytt i første omgang.

Hverdagsøkonomi

Slik bør eierandelene fordeles

«Vi vil begge gjerne eie en andel av felles bolig, men har ulik økonomi - hvordan sikrer vi rettferdig fordeling?»

Lån

Lønner det seg å bake billånet inn i boliglånet?

Renten på et billån vil alltid være høyere enn renten du har på boliglånet ditt.

Hverdagsøkonomi

Til studenten – dette må du huske ved studiestart

Enten du er student og flytter ut for første gang eller skal flytte til et nytt studiested, er det mange ting å huske på. Vi gir deg noen av våre beste råd for hvordan du kan skape et godt utgangspunktet for din studentøkonomi.

Hverdagsøkonomi

Gjeldsregister til nytte eller besvær?

Økende gjeld og mislighold, strengere krav og høyere rente. Disse temaene har preget økonominyhetene en god stund. Nå kommer snart gjeldsregistrene også. Hvilken betydning får disse for deg?

Lån

Spar tusenvis på finansiering av miljøvennlig bolig

Miljøhensyn er viktigere og mer i fokus enn noen gang, og flere banker har grepet muligheten til å premiere kundene for å ta miljøvennlige valg ved å tilby særskilt gode rentebetingelser.

Hverdagsøkonomi

PSD2 gir deg bedre vilkår og flere valgmuligheter

PSD2 eller betalingstjenestedirektivet er EUs regulering av betalingstjenester i EU- og EØS-land, inkludert Norge. Direktivet ble innført 13. januar 2018 og åpner for store endringer knyttet til betalingstjenester for norske forbrukere.

Tester og undersøkelser

Fikk du den beste renten i 2018?

Årets bankundersøkelse er endelig klar, og den avdekker en rekke endringer fra fjorårets kåring.

Medlemshistorier

Kan jeg finansiere oppussing av bolig med forbrukslån?

Noen av våre medlemmer har blitt anbefalt å benytte forbrukslån til oppussing, og deretter bake dette inn i boliglånet i ettertid. Er det så lurt?

Medlemshistorier

Kjøpte leilighet med grunnlån i Husbanken

Er det mulig å kjøpe bolig når man er student og ikke har fulltidsjobb? Et av våre medlemmer fikk kjøpt seg drømmeleiligheten med avdragsfritt lån fra Husbanken, til tross for avslag på boliglån i banken.

Tester og undersøkelser

1 av 10 har flyttet boliglånet

Vi har gjennomført en boliglånsundersøkelse blant våre medlemmer, og resultatene viser at de stort sett har gode betingelser på sitt boliglån.

Lån

Termingebyr på boliglån

Etter hvert som boliglånet blir mindre, vil høye termingebyr utgjøre en vesentlig del av utgiftene på lånet.

Lån

Bør du binde boliglånsrenten?

420 000 nordmenn tåler ikke en renteøkning over ett prosentpoeng, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1. Samtidig har Norges Bank varslet at styringsrenten, nå på rekordlave 0,5 prosent, trolig løftes i løpet av 2018.

Sjekklister og oppskrifter

Hvordan få råd til å kjøpe bolig

Stadig færre unge eier sin egen bolig, mye på grunn av egenkapitalkravet på 15 prosent. Vi viser deg hvordan din boligdrøm kan bli mulig.

Lån

Startlån i kommunen

De fleste har et ønske om å eie sin egen bolig, men for mange kan det være en utfordring å komme seg inn i boligmarkedet. For å få boliglån kreves det at man har 15 prosent egenkapital, men mange opplever at det er vanskelig å spare nok til å kjøpe seg bolig.

Medlemshistorier

Flyttet boliglånet

Dersom man ikke følger med, kan man gå glipp av flere rentenedsettelser. Det kan derfor være lønnsomt for deg som forbruker å ta en telefon til banken din. Da kan du ende opp med svært gode betingelser på ditt boliglån.

Lån

Møte med banken?
Her er din sjekkliste

Møte med banken? Vi gir deg sju punkter som du bør gå gjennom før eller imens du er i møte med banken.

Foto: tv3.no

Medlemshistorier

Livet er ikke like idyllisk
som på Luksusfellen

Vi opplever nesten daglig at personer med betalingsproblemer og store forbrukslån ringer oss for å få hjelp til å ordne opp i deres fortvilte situasjon. Dessverre er det ikke alle som får det svaret de nok skulle ønske.

Lån

Vær forberedt
til boligkjøpet

Både kjøp og salg av bolig fører vanligvis med seg en rekke spørsmål. Her får du noen gode råd og praktisk hjelp før du går i banken.

Foto: iStock.com

Lån

Hvordan blir din økonomi
dersom renten øker?

En undersøkelse gjort av Norstat for Nordea viser at titusener av husholdninger vil slite med et lite rentehopp på bare ett prosentpoeng. Les hvordan du kan forberede deg på en renteoppgang.

Lån

Har boligverdien økt?

Som boliglånskunde er du selv ansvarlig for å sjekke om du har grunnlag for å be om en lavere rente. Verdien på boligen din kan være et nyttig kort å bruke i forhandlingene.

Foto: Elisabeth Tønnesen

Lån

Nesten halvparten må mase på banken

46 prosent av de spurte medlemmene i Norsk Familieøkonomi sier at de selv må passe på at banken gir dem riktig rente ved rentenedsettelser.

Lån

Avlyser årets bankkåring

Etter 21 år med kåring av Norges beste bank blir vi i år nødt til å bryte tradisjonen. Grunnet manglende data, uoversiktlig prising og ikke minst et uoversiktlig produktbilde må vi dessverre medgi at det blir umulig å sammenligne alle bankene i Norge.

Gamle Stavanger (Photo: Caitlin Wynne)

Meninger

Lar vi oss lure av «rentekrigen» mellom bankene?

Markedsprisen for å binde renten, altså prisingen for levering av rente frem i tid, er lav. Den er rekordlav. Ingen i Norge har sett en så lav fastrente som nå.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Lån

Endring i styringsrenten

Selv om vi, norske husholdninger, har en samlet gjeld på 3 000 milliarder så setter sentralbanksjefen ned styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 0,75.

LIK RENTE TIL ALL: Inntektene DNB har på å låne ut penger til deg og meg var med på å gi banken et rekordresultat på over 20 milliarder kroner i 2014. Med så god inntjening mener Norsk Familieøkonomi at DNB kan koste på seg å gi alle kunder like god rente. Bildet er fra en tidligere resultatpresentasjon. Foto: Olav Mellingsæter.

Lån

– Vi driver overhode ikke veldedighet

DNB fikk i 2014 et resultat på over 20 milliarder kroner, tre milliarder mer enn året før. Økte netto renteinntekter er blant årsakene til den store resultatveksten.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Lån

Når startet DNB å drive med veldedighet?

Unge boliglånskunder har vanligvis lavere lånerenter enn lojale, gode kunder. – Vi gjør dette for å hjelpe de unge, sier DNB.

Tester og undersøkelser

Dette er Norges billigste bank

For 20. gang kårer Norsk Familieøkonomi Norges beste bank, og i år ser vi at differansen mellom den beste og den dårligste banken er på hele 16 000 kroner.

Foto: Elisabeth Tønnesen

Lån

Et nytt rekordår for
bankene?

Norske banker klagde i 2014 over tøff konkurranse i utlånsmarkedet. – Tull, mener Norsk Familieøkonomi som er spesielt skuffet på vegne av kundene i de norske storbankene.

Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Sparing og investering

Banker har solgt deg ulovlige pakkeprodukt

Finansdepartementet og Finanstilsynet er enige om at to norske banker har operert med ulovlige pakkeprodukt. – På tide at dette blir stanset, mener Norsk Familieøkonomi.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Hverdagsøkonomi

– Bankselgere må slutte å kalle seg rådgivere

Salgsbudsjetter er en viktig del av hverdagen i norske banker, og de ansatte blir målt på hvor mange forsikrings- og spareprodukter de klarer å selge deg som kunde. Likevel får de fortsatt lov å kalle seg rådgivere.

Lån

- Boliglånskundene sikrer DNB rekordresultat

DNB kunne i dag legge fram rekordresultat for 2013, og foreslo samtidig å øke utbyttet til sine eiere.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2013

For 19 år siden startet Norsk Familieøkonomi som den første aktøren i landet måling av bankenes betingelser. Nå kårer vi igjen de beste bankene på betingelser gjennom året 2013.

Hverdagsøkonomi

Bedre råd i 2014

Trenger du noen tips til hvordan 2014 kan bli best mulig – økonomisk sett?

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2012

Norsk Familieøkonomi tar igjen bankene under lupen og kårer de beste bankene på betingelser gjennom året 2012. Vi tar for oss de mest brukte banktjenestene som boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU (Boligsparing for ungdom). For de banker som har flere kundeprogrammer, bruker vi det kundeprogrammet som gjelder for folk flest.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2011

Norsk Familieøkonomi tar igjen bankene under lupen og kårer de beste og verste bankene på betingelser gjennom året 2011. Vi tar for oss de mest brukte banktjenestene som boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU (Boligsparing for ungdom). For de banker som har flere kundeprogrammer, bruker vi det kundeprogrammet som gjelder for folk flest.

Norsk Familieøkonomi