Bytt til bedre betingelser uten å forlate hovedbanken din

Det siste året har vært sterkt preget av rentehevinger som har gjort hverdagen dyrere for de aller fleste. Samtidig sitter mange banker igjen med store overskudd, noe som virker ganske urettferdig. Derfor er det på tide å vurdere om du bør flytte lånet, sparekontoen, eller forhandle bedre vilkår hos din nåværende bank.

Lojale kunder betaler mest
Det viser seg at kundene som er lojale mot banken sin er som regel de som betaler mest. Dermed er det lurt å følge rådet til vår statsminister, Jonas Gahr Støre, om å sjekke hvilke vilkår du har i banken og deretter vurdere å bytte dersom du kan få en bedre avtale. Henter du inn tilbud fra andre banker har du også muligheten til å forhandle gunstigere vilkår med din bank. Det er viktig å bruke forbruksmakten du har slik at konkurransen i bankmarkedet fungerer, der du får tilgang til det beste tilbudet. 

Slitsomt å skifte bank
Det er mange som ikke har lyst til å skifte hovedbanken sin fordi de mener det er for tidskrevende, komplisert, og vanskelig. Dette skjønner vi godt, men det trenger du heller ikke å gjøre! Bare flytt lånet ditt – det er enkelt, smidig, og lønnsomt. Du kan fortsatt beholde hovedbanken din og bruke den i hverdagen som normalt. 

Du kan spare utrolig mye på å flytte lånet. Derfor kommer vi med et eksempel for å vise hvor stor betydning det kan ha: 

Boliglån nominell rente (inntil 75% belåningsgrad)

DNB Bank ASA: 6,15% Landkreditt: 5,60% 
Sparebank 1 SR-Bank: 6,04% Bulder (Sparebanken Vest): 5,59%  
Nordea: 5,99%       

 

Boliglån på 4 000 000 med 25 års nedbetaling:
6,15% = 7 934 516 kr
5,59% = 7 520 543 kr
= 413 973 kr forskjell!

Det vil si at om du bytter til en bank med en lavere boliglånsrente, slik som eksempelet viser, så kan du spare nesten en halv million kroner i løpet av 25 år. Om du gradvis bruker dette overskuddet til å spare i aksjefond, så kan gevinsten din bli enda høyere. 

Du kan også spare mye på å flytte sparekontoen til en annen bank med høyere innskuddsrente:

Innskuddsrente

Nordea: 3,50%  Svea Bank: 4,60%
DNB Bank ASA: 2,75% Santander Consumer Bank: 4,46%
Sparebank 1 SR-Bank: 2,75% Instabank: 4,41%


Innskudd på 100 000kr over 25 år:
4.60% = 307 817 kr
2.75% = 197 036 kr
= 110 781 kr forskjell!

Du får altså over 110 000 kroner mer over 25 år med samme startsum, men en bedre innskuddsrente. Denne summen kan også bli enda høyere dersom du er villig til å begrense antall uttak per år. Da kan renten være opptil 5%.  

Det lønner seg å bytte bank
Det er utrolig enkelt å flytte lånet eller sparekontoen til en ny bank. Igjen, dette betyr ikke at du må forlate hovedbanken din! Du kan fortsatt få det beste av begge verdener. Men, det vi vil poengtere er at det ikke er lønnsomt å ha absolutt alt i samme bank. Det er sjelden banken med de beste lånerentene også tilbyr de beste innskuddsrentene. Derfor er det bedre å ha to eller tre forskjellige banker, da de kan ha bedre vilkår på visse områder. 

Trenger du hjelp med sparing eller lån fra en uavhengig tredjepart? 
Våre rådgivere stiller med ekspertise innen begge områder! 
Be om formuesrådgivning (sparing) her. 
Be om finansieringsrådgivning (lån) her. 

 

Norsk Familieøkonomi