Lån

79.000 kroner mer i renteutgifter årlig

Styringsrenten er fortsatt på det høyeste siden 2009, og har gått fra 0 til 4,50 prosent på litt over to år. Det har vært og er fortsatt drastisk for manges økonomi.

Prisen du betaler for å låne penger i banken er i dag høyere enn for 14 år siden. Dette kan føles spesielt drastisk, etter vi hadde en kortere periode med historisk lave boliglånsrenter i 2020 og 2021. I 1,5 år lå styringsrenten på null, og det var ikke uvanlig å se boliglånsrenter på 1,5 prosent.

I tillegg kjennes det godt på kroppen for mange nordmenn som valgte å låne mer penger i disse årene med lave renter. Da svir det gjerne enda mer nå som rentene har normalisert seg, og vel så det. 

Gjennomsnittlig nominell utlånsrente for nye boliglån er nå på over 5 prosent, og hvis banken allerede har satt opp, eller har planer om å sette opp renten i takt med styringsrenten, vil du som satt på et lån på 1,5 prosent i 2020, nå ha en rente på 5,75 prosent. 

Økte kostnader i praksis
Hvis du har opplevd at din rente har økt med 4,25 prosentpoeng – opp fra 1,5 prosent til 5,75 prosent, betaler du i dag over 52.000 kroner mer årlig i renteutgifter med et lån på 2.000.000 kroner, med en resttid på 20 år. Tar du samme regnestykket på 3.000.000 kroner, har rentekostnadene økt med over 79.000 kroner i snitt per år.

Dette er flere tusen kroner i ekstra kostnader hver eneste måned, og det er mange som rapporterer at dette tærer på privatøkonomien. 

I tillegg til at boliglånsrenten øker, øker også andre lån i samme takt. Billån, forbrukslån, hyttelån og mer til, gjør at den totale belastningen blir enda et hakk større for mange. Under pandemien lånte enkelte forbruksbanker ut forbrukslån til samme rente som enkelte boliglån blir lånt ut til i dag. 

Er det noe å gjøre?
Det er i dag ingen banker som tilbyr renter lavere enn 4,41 prosent, ifølge vårt rentebarometer for boliglån. På den andre side, er det banker som oppgir over 6,6 prosent, så spriket mellom dårligst og best rente er fortsatt stor. 

Hvis vi igjen gjennomfører det samme regnestykket som tidligere; 3.000.000 kroner i gjeld, med resttid på 20 år, skiller det over 42.000 kroner i årlig kostnad mellom 4,41 prosent rente og 6,6 prosent rente. Over 3.500 kroner hver eneste måned i differanse. 

Du har dermed mye igjen for å ha et aktivt forhold til boliglånsrenten – også nå. Tiden med 1,5 prosent rente på boliglånet er forbi – i alle fall i denne omgang, men hvor mye du betaler har du fortsatt en viss styring over. 
Vårt beste tips er å sjekke rentebarometeret, for å se både hva andre banker tilbyr, men også hva din bank gir til nye kunder. Det er alltid fordelaktig å spørre egen bank om bedre rente, og dersom de ikke innfrir, har de fleste muligheten til å flytte lånet til en bank som kan tilby bedre rente og vilkår.
 

Norsk Familieøkonomi