Kan du flytte bare boliglånet?

Vi anbefaler alle å sjekke boliglånsrentene jevnlig. Som oftest kan det hende at du sitter på en dårligere rente enn du må ha. Noen ganger kan du helt enkelt gå til banken og spør om lavere rente, men du kan også flytte lånet.

Mange av oss lar boliglånet være en passiv utgift som durer og går, uten å ha et aktivt forhold til det. Andre sjekker gjerne lånerenten ofte, snakker med banken, eller rett og slett flytter hele lånet til en annen bank. Vi opplever at mange ikke vet at du kan flytte boliglånet uten å flytte dagligbanken, for det er faktisk mulig, og som regel er det forholdsvis enkelt.

Hvordan gjør du det?

I dag er det stort sett så enkelt som dette: Du sender inn en elektronisk søknad til banken du ønsker boliglån i. Hvis du benytter deg av rentebarometeret vårt, kan du hele tiden se de siste registrerte rentene hos alle landets banker.

Dersom du er innenfor normalen, altså boliglån innenfor 85 prosent, og ikke mer lån er fem ganger inntekten, kan du stort sett få lån over alt. I dag er mange av disse søknadene behandlet enten automatisk eller i alle fall semi-automatisk, noe som gjør at du kan få svar på lånesøknaden allerede etter et døgn eller to.

Forskjellige vilkår

Selv om du faktisk kan flytte bare boliglånet, blir du som oftest pent nødt til å ha en konto i den gitte banken du vil ha boliglånet i. Årsaken til dette er enkel: du må ha en konto banken kan trekke renter og avdrag fra. Av det vi erfarer, gjelder dette alle banker.

I tillegg finnes det enkelte banker som også krever at du har bankkort tilknyttet kontoen. Det kan medføre et ekstra årlig kortgebyr på rundt 350 kroner. Likevel kan det hende at flyttingen av boliglånet sparer deg tusenvis av kroner, og dette trenger ikke å være avgjørende for deg i valget av bank.

Få tilbud fra flere banker

Hvis du nå har bestem deg for å flytte boliglånet er det en viktig ting du bør gjøre. Få tilbud fra flere banker. Selv om du kan benytte deg av rentebarometeret, er dette basert på gitte kriterier. Din situasjon er sannsynligvis en helt annen.

Ved å få flere tilbud fra ulike banker, kan du skaffe deg en oversikt over de beste tilbudene. Siden behandlingstiden på ordinære boliglån i dag er så korte, bør dette bare ta deg noen minutter å gjennomføre.

Få bedre rente i egen bank

Ved å innhente tilbud fra flere banker, trenger du likevel ikke å flytte lånet for å få bedre boliglånsrente. Hvis du er i en grei økonomisk situasjon, vil de fleste banker kjempe om å ha deg som kunde. Ved å innhente tilbud fra ulike banker, kan du be om lavere rente basert på informasjonen du nå sitter på. Sannsynligvis vil du kunne presse renten ned uten å bytte bank.

Det trenger altså ikke å være vanskelig å flytte lånet, og det er en myte at du må flytte hele dagligbanken for å plassere lånet ditt et annet sted. Det trenger heller ikke å være vanskelig å få lavere rente. Innhent tilbud, og bruk det for alt det er verdt.

Norsk Familieøkonomi