Lån

Hvordan blir din økonomi
dersom renten øker?

En undersøkelse gjort av Norstat for Nordea viser at titusener av husholdninger vil slite med et lite rentehopp på bare ett prosentpoeng. Les hvordan du kan forberede deg på en renteoppgang.

I dagens boligmarked er det mange som har måttet ta opp boliglån tilsvarende hele fem ganger egen inntekt for å få kjøpt drømmeboligen.

Seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi sier at hun blir ikke overrasket når hun hører dette.

– Boligprisene har steget kraftig flere steder i landet siste årene, og mange må strekke seg langt for å komme inn i boligmarkedet, sier Sørmo.

Renterisiko  

Når man søker boliglån legger alltid bankene inn en renterisiko i sitt regnestykke. Denne renterisikoen er ofte på fem prosent. Det vil si at dersom du låner fire millioner kroner til drømmeboligen, kalkulerer banken med at du skal tåle en ytterligere rentekostnad på rundt 200 000 kroner årlig. Det vil si rundt 16 500 kroner hver måned!

– Det er likevel mange banker som strekker seg litt ekstra for kundene. I tillegg vil de utgiftene som bankene opererer med ofte avvike fra de faktiske utgiftene i mange husholdninger, sier Sørmo.

Sørmo anbefaler at man ber om å få se regnestykket sammen med banken når man søker lån;

– Ta gjerne regnestykket med hjem, og se om tallene stemmer med din økonomi. Dersom du ikke har eid bolig tidligere, vil du og få et innblikk i normale kostnader til vedlikehold og drift av bolig som forsikringer, strøm og vedlikehold. Dette gir boligkjøperne en fin anledning til å forberede seg på disse utgiftene før man kjøper.

Binde renten?

Nå er det lite som tilsier at renten skal «rase» opp med fem prosentpoeng de første årene, men over nedbetalingstiden din vil det være stor risiko for dette.

Mange velger å binde renten på deler av, eller hele boliglånet for å få forutsigbarhet. Dette kan være en fin løsning dersom du ser at du ikke tåler en renteoppgang.

– Velger du fastrente bør du binde renten for å få forutsigbarhet, og ikke for å spekulere. Du må være oppmerksom på at det kan være kostbart å gjøre endringer på et fastrentelån, da du kan risikere en overkurs. Binder du renten kan du vurdere å ha avdragsfrihet på fastrentedelen, og nedbetaling på den flytende delen, i følge Sørmo.

Sørmo tror at det kan være et godt råd til alle å begynne å trene på å leve med høyere renter på lånet.

– Dersom du har fire millioner kroner i boliglån vil en renteoppgang på en prosentpoeng utgjøre mer enn  to tusen kroner månedlig. Prøv å sette av disse pengene på lønningsdag. Det verste som kan skje er at renten holdes lavt i lange tider, og at du har spart deg opp en god sparesum i løpet denne perioden.

Meninger

Hva er uavhengig rådgivning?

Det er stor forskjell på å være finansiell rådgiver i bank og rådgiver i Norsk Familieøkonomi. Den største forskjellen er at man i sistnevnte får være uavhengig.

Lån

Bør du binde boliglånsrenten?

420 000 nordmenn tåler ikke en renteøkning over ett prosentpoeng, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1. Samtidig har Norges Bank varslet at styringsrenten, nå på rekordlave 0,5 prosent, trolig løftes i løpet av 2018.

Sparing og investering

BSU-banker med «lokketilbud»

Flere banker tilbyr dobbel rente på BSU-sparingen første år for å lokke til seg de unge kundene. Her er det viktig ikke å gå i fellen og velge en bank med dårligere rente fra år to, selv om en lokkerente på 6-tallet i dag kan se fristende ut.

Sjekklister og oppskrifter

De 10 beste flyttetipsene

Våren er høytid for kjøp og salg av bolig, og kanskje skal du eller noen i familien din flytte i vår? Her får du 10 gode tips fra Eie Eiendomsmegling.

Medlemshistorier

Ny i arbeidslivet

Nina har en sønn som er nyutdannet og skal begynne i ny jobb. I den forbindelse spurte hun om vi kunne ta et møte med hennes sønn, Håkon.

Meninger

Hvordan bruker vi banken framover?

Vi har den siste tid vært vitne til store endringer i bankvesenet og i måten vi bruker banken på. Hva kan vi forvente oss i tiden framover?

Lån

Vær forberedt
til boligkjøpet

Både kjøp og salg av bolig fører vanligvis med seg en rekke spørsmål. Her får du noen gode råd og praktisk hjelp før du går i banken.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Faksimile: NRK Folkeopplysningen

Sparing og investering

Denne folkeopplysningen
må du få med deg

Kjøp indeksfond, så slipper du å bruke penger på bankens forvalter, er rådet fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Vi har sagt det samme i flere år, og har mange smarte spareråd til deg.

Norsk Familieøkonomi