Sjekklister og oppskrifter

De 10 beste flyttetipsene

Våren er høytid for kjøp og salg av bolig, og kanskje skal du eller noen i familien din flytte i vår? Her får du 10 gode tips fra Eie Eiendomsmegling.

De aller fleste opplever flytting til ny bolig som slitsomt, tidkrevende og stressende. Enten du gjør jobben selv eller leier inn profesjonelle, kan det virke overveldende. Ofte skal mye flyttes på kort tid og det er vanskelig å vite hvor du skal begynne.

1. Lag en plan

Bestem deg for hvorvidt du har behov for profesjonell hjelp. Det er overraskende mange som er villig til å løfte møbler for litt mat og drikke. Dersom du har behov for profesjonelle, er det stor variasjon i pris og tilbud blant tilbydere av flyttetjenester. Et godt tips er å legge ut oppdraget på mitt anbud og få tilbud fra flere aktører. Det kan være vanskelig å orientere seg om hvilke som er seriøse, en god forholdsregel er å be om referanser. Sett så opp en plan for når aktiviteter skal gjennomføres. Skal alt flyttes på en dag? Skal ting flyttes flere steder? Må du på søppeldynga?

2. Ha nødvendig utstyr

Sørg for å ha nok pappesker, kasser o.l. Sjekk om du har noe i bod eller garasje, spør venner og kjente, eller i butikker. Et tips er å fylle opp kurver og andre beholdere du uansett skal flytte med gjenstander.

3. Kast, gi bort og selg!

Få orden på tingene dine FØR du pakker. Sorter alt som skal kastes, gis bort, selges og beholdes. Kanskje du har noen gamle møbler eller klær du kan selge. Finn.no, Letgo og Tise er blant mange tjenester som tilbyr dette. Har du tenkt til å kaste det gamle spisebordet? Legg det ut gratis på Finn.no, så kan noen heldige få utbytte av det. Gjør du dette et par uke før selve flyttingen, vil du ha mindre å flytte, mindre å rydde og du vil føle at du har kommet godt i gang.

4. Gå systematisk til verks

Det er ikke lett å holde orden i et flyttekaos. Forsøk å lag et system, et godt tips er å forklare innholdet i esken, samt hvilket rom det skal flyttes til. Da sparer du tid når du pakker opp alt igjen. Bruk gjennomsiktige plastsekker til å pakke klær og sengetøy, så er det lett å identifisere innholdet.

5. Ta vare på tingene dine

Det kan lønne seg å sjekke om du er forsikret dersom uhellet oppstår. For å begrense eventuelle skader, ha rikelig med bobleplast og avispapir, håndklær etc. til å pakke inn skjøre gjenstander som glass og rammer. Forsøk så langt det går å pakke i like esker, og ikke fyll de for tunge. Da unngår du pappesker som ryker, eller esker som flyr rundt i varebilen. Vær varsom når du flytter store og tunge møbler, det er lett å få riper både på møbler og gulv. Hvis du demonterer møbler, husk å feste de tilhørende skruene til hvert enkelt møbel.

6. Meld om adresseendring

Husk å bestille adresseendring minst fire virkedager før du flytter om du bestiller på nett, og seks virkedager dersom du bestiller på postkontor eller Post i Butikk. Ettersendelse av post i 2 mnd. er gratis.

7. Sjekk oppsigelsestider

Sjekk frister for oppsigelse av ulike tjenester knyttet til din bolig. Tjenester som kan være greit å sjekke opp er strøm og nettleie, bredbånd, tv-signaler, og avis- og magasinabonnement.

8. Planlegg transport

Hvis ikke du er så heldig å eie eller kunne låne bil som egner seg til flytting, er leiebiler løsningen. Varebiler kan imidlertid være svært etterspurte, spesielt i perioder mange er på flyttefot. Bestill derfor bil i god tid. Forbered deg også på om du kan parkere eller om du må stå ulovlig parkert når du laster inn og ut. Her kan parkeringsvaktene være på hugget.

9. Pakk en starteske

Etter en lang dag med pakking, er ofte det siste du ønsker å lete gjennom alle eskene etter det aller mest nødvendige. Pakk derfor en eske med toalettsaker, dopapir, kaffetrakter/vannkoker, fjernkontroll og noen tallerkener og bestikk. Da gjør du det første døgnet i nytt hjem mye hyggeligere.

10. Den store flyttedagen

Da har dagen kommet, og du har forhåpentligvis gjennomført punkt 1 – 9 og er så godt forberedt du kan være. Beregn god tid, enten du bruker flyttebyrå eller gjør det selv. Det tar alltid mer tid enn du tror. Husk å gjøre noe hyggelig for venner og familie som har stilt opp. Da får du sikkert hjelp neste gang du flytter igjen.

Sjekklister og oppskrifter

Tips til en bedre studentøkonomi

Å gå fra å bo hjemme med foreldre som har ansvaret for det meste av utgifter, til å flytte for seg selv med ansvar for egen økonomi, er en stor omstilling.

Lån

Møte med banken?
Her er din sjekkliste

Møte med banken? Vi gir deg sju punkter som du bør gå gjennom før eller imens du er i møte med banken.

Sparing og investering

BSU-banker med «lokketilbud»

Flere banker tilbyr dobbel rente på BSU-sparingen første år for å lokke til seg de unge kundene. Her er det viktig ikke å gå i fellen og velge en bank med dårligere rente fra år to, selv om en lokkerente på 6-tallet i dag kan se fristende ut.

Juss

Når har boligkjøper et krav
overfor selger?

Kjøp av bolig er for de fleste privatpersoner en stor investering. Dersom man oppdager feil ved boligen i etterkant av kjøpet, er det også noe som kan bli kostbart å utbedre.

Medlemshistorier

Ny i arbeidslivet

Nina har en sønn som er nyutdannet og skal begynne i ny jobb. I den forbindelse spurte hun om vi kunne ta et møte med hennes sønn, Håkon.

Lån

Vær forberedt
til boligkjøpet

Både kjøp og salg av bolig fører vanligvis med seg en rekke spørsmål. Her får du noen gode råd og praktisk hjelp før du går i banken.

Foto: iStock.com

Lån

Hvordan blir din økonomi
dersom renten øker?

En undersøkelse gjort av Norstat for Nordea viser at titusener av husholdninger vil slite med et lite rentehopp på bare ett prosentpoeng. Les hvordan du kan forberede deg på en renteoppgang.

Norsk Familieøkonomi