Lån

Møte med banken?
Her er din sjekkliste

Møte med banken? Vi gir deg sju punkter som du bør gå gjennom før eller imens du er i møte med banken.

Alle banker krever at låntaker stiller med minst 15 prosent egenkapital av lånesum. Hvor mange ganger årsinntekten du får i lån avhenger av inntekten din. Tjener du under 300 000 har du antageligvis ikke råd til å betale på boliglån ved siden av kostnadene ved å eie bolig. Har du derimot god inntekt kan du oppleve å få lån tilsvarende både fire og fem ganger årsinntekten din. Låntaker må ha fast inntekt og lang og god kreditthistorikk.

1. Finn riktig bank

Finn ut hvilke banker som har best betingelser for deg. De fleste banker har spesielt gunstige tilbud til unge, gjerne kalt førstehjemslån. Se gjerne rentebarometrene på våre hjemmesider.

2. Hvor mye kan du låne?

Finn bolig ut fra egen betjeningsevne. Banken hjelper deg med regnestykket for hvor mye du kan låne. Vær oppmerksom på at det er du som skal leve med lånet, så gjør deg noen egne beregninger på hva du faktisk har råd til. Be gjerne banken om å få med regnestykket hjem slik at du kan se om det passer til din økonomi. Bankene legger som regel på fem prosent renterisiko slik at du skal kunne tåle en renteoppgang.

3. Be om tilbud

Sjekk minimum tre ulike banker. Vedlagt din søknad behøver du kun å oppgi årsinntekt, personalia, eksisterende gjeld, maks pris på bolig og hvor mye du ønsker å låne. De fleste banker sier at du må finne frem selvangivelse, siste lønnslipp og verdivurdering av boligen før du går i gang med søknaden. Men dette trenger du ikke gjøre før du har fått et tilbud som du vil akseptere. De fleste banker vil kunne gi deg et uforpliktende tilbud i løpet av et par timer, forutsatt at du benytter deres nettsider når du søker.

4. Medlem i organisasjon?

Sjekk om du er medlem i en organisasjon som har lavere rente på grunn av medlemsfordel, for eksempel LO, OBOS, NITO, Akademikerne eller andre lignende medlemsorganisasjoner.

5. Få finansieringsbevis

Be om finansieringsbevis hos den banken du velger, slik at du har dette klart når du finner drømmeboligen din. Mange ganger går budrunden så fort at banken ikke rekker å behandle din søknad før etter budrunde.

Et tips fra oss er at du ikke oppgir hvor langt du kan strekke deg til megler. Du kan fort risikere å betale mer enn nødvendig for drømmeboligen.

6. Velg type lån

Før du aksepterer boliglånet må du ta stilling til hvilken type lån som passer deg. Det er forskjell mellom annuitetslån, serielån, rammelån/fleksilån eller fastrentelån.  

7. Aksepter lånetilbud

Det er ikke nødvendig å ha eget møte i banken når du skal akseptere tilbudet. Dersom det er praktisk naturlig å møte fysisk i banken er det alltid et godt råd å ikke signere mer enn lånepapirene. Ofte vil du bli forelagt produkter som forsikring, sparing og annet samtidig med lånesigneringen. Disse produktene vil du mange ganger finne billigere andre steder enn hos långiver. Pass da på at du velger produkter som er tilpasset din økonomi og livssituasjon.

Når du har signert kontrakt om kjøp av bolig sender du denne til banken slik at de får produsert lånepapirene dine. Det er viktig at banken får litt tid på seg slik at overførsel av penger går som avtalt. Banken vil ta seg av sikkerhetsstillelse som tinglysning og alt det andre praktiske.

Medlemshistorier

Bruke sparepengene på bil, eller låne i banken?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal prioritere når man sparer til både bil og bolig. Mange må kjøpe bil for å komme seg til jobb, men vil ikke at dette skal påvirke andre planer.

Sparing og investering

BSU-banker med «lokketilbud»

Flere banker tilbyr dobbel rente på BSU-sparingen første år for å lokke til seg de unge kundene. Her er det viktig ikke å gå i fellen og velge en bank med dårligere rente fra år to, selv om en lokkerente på 6-tallet i dag kan se fristende ut.

Sjekklister og oppskrifter

De 10 beste flyttetipsene

Våren er høytid for kjøp og salg av bolig, og kanskje skal du eller noen i familien din flytte i vår? Her får du 10 gode tips fra vår samarbeidspartner Eie Eiendomsmegling.

Tester og undersøkelser

Her er bankene med best rente

Etter 21 år med kåring av Norges beste bank avlyste vi i fjor kåringen ettersom bankene gjorde det nærmest umulig for oss å sammenligne betingelsene. I år er vi tilbake - om enn i en mye mindre skala enn det vi skulle ønske.

Norsk Familieøkonomi