Hverdagsøkonomi

Slik bør eierandelene fordeles

«Vi vil begge gjerne eie en andel av felles bolig, men har ulik økonomi - hvordan sikrer vi rettferdig fordeling?»

Når par kjøper felles bolig eller den ene kjøper seg inn i den andres eksisterende bolig, kan det være utfordrende å vite hvordan gjeld og eierandelene bør fordeles. Det er svært vanlig at partene stiller med ulik egenkapital, og det kan også være store forskjeller i betjeningsevne. Hvordan fordeler man eierandelene da?

Egentlig gjelder en ganske enkel regel ved fordeling av felles lån og eierandeler; den som betaler mest vil eie mest. Det blir derimot litt mer komplisert når man skal avveie egenkapital mot evne til å betjene lånet. Uansett, eierandelene på et felles lån må nedfelles i samboerkontrakt og bør i tillegg tinglyses slik at det registreres i grunnboka. Det er kun på denne måten du sikrer at du får igjen det du har investert i felles bolig, dersom det blir brudd eller boligen skal selges. Her er noen alternative løsninger:

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

 

Allerede medlem?

Logg inn

Hverdagsøkonomi

Få orden og struktur på kontoene dine

Har du opplevd at pengene bare forsvinner hver måned? Vi viser deg hvordan du bør organisere kontoene dine og få kontroll.

Hverdagsøkonomi

Disse kalendergavene koster ingenting

Forbinder du jula med flere og høyere kostnader, gavepress og kaotiske spontankjøp på kjøpesenter? Slik trenger det ikke være. Det finnes mange små grep man kan ta for å spare, også i jula.

Hverdagsøkonomi

Samboere - bør jeg kjøpe meg inn i boligen?

Mange par som går fra kjærester til samboere velger å flytte inn i den enes bolig istedenfor å kjøpe nytt i første omgang.

Norsk Familieøkonomi