Meninger

Lar vi oss lure av «rentekrigen» mellom bankene?

Markedsprisen for å binde renten, altså prisingen for levering av rente frem i tid, er lav. Den er rekordlav. Ingen i Norge har sett en så lav fastrente som nå.

Nettopp derfor er det enkelt å la seg blinde av fristelsen for å gjøre noe smart – altså binde sine kommende boliglånsforpliktelser til et så lavt kostnadsnivå som vi aldri har sett før. Sjekk prisingen 10 års rentebinding:

Swap NOK 10 år

Er det smart? Nei. Med mindre man har en meget anstrengt økonomisk situasjon, som f.eks. har mistet jobb (inntekt), svært stram likviditet eller lignende, så finnes det ikke grunnlag for å binde renten når framtidsutsiktene er som dem er. Men hvorfor slåss bankene om å vise sin laveste fastrente på boliglån? Enkelt, de ønsker å sikre seg en fremtidig inntjening, uten risiko, på et svært mye høyere nivå enn man kommer til å se på lenge.

"Vi mener, og mange av bankenes økonomer mener, at vi vil se en svært lav rente i fremtiden – kanskje nullrente"

Reid Krohn-Pettersen
Sjeføkonom Norsk Familieøkonomi

Vi mener, og mange av bankenes økonomer mener, at vi vil se en svært lav rente i fremtiden – kanskje nullrente. Samtidig mener vi at sannsynligheten for at denne lave renten vil holde seg lav lenge er stor. Da er det veldig lukrativt for banken å få sine kunder til å tegne seg for rentebinding på et så høyt nivå som mulig (altså før renten skal falle mye). Dermed får bankene en meget behagelig inntjening de kommende årene. Eksempelvis 10 år med innbetaling på 3 % istedenfor at du betaler 1,5 % flytende de neste fem årene (ja vi tror at flytende boliglånsrente skal ned til 1,5 % innen sommeren 2017). Samtidig er det risikofritt for banken, det er jo kunden som tar fastrentelånet som sitter på hele risikoen. Kjempesmart forretningside’, for banken – ikke for deg.

Heldigvis har andre media også påpekt det samme.

Nettavisen

E24:

Ikke bind renten
Rekordlave renter gjør det fristende å binde boliglånet, men det er en dårlig idé.

Les mer

Nettavisen

Aftenbladet:

Bør du gå for fastrente nå?
Storbankene Nordea og DNB senker nå fastrenta.

Les mer

Nettavisen

Nettavisen:

– Ikke bind renta nå
– Bankene er kun opptatt av å sikre sine egne inntekter.

Les mer

I kommende magasin skal vi ta for oss fastrente i flere forhold, blant annet studielån. Men om du vurderer å binde renten din, ta gjerne kontakt for individuell rådgivning, avtalt tid ved å skrive til: [email protected]

Norsk Familieøkonomi