Lån

1,9 millioner nordmenn kan få billigere boliglån

Enslig, gift, ung eller godt voksen - det betyr ingenting. Overraskende mange nordmenn har én ting til felles som gjør at de kan spare stort på boliglån.

For første gang gjorde vi noe i årets bankundersøkelse som vi ikke har gjort før; vi la til en ny kategori. Kanskje ikke så revolusjonerende tenker du, men faktisk er den nyeste topplisten den eneste en tredjedel av Norges befolkning burde forholde seg til.

1,9 millioner nordmenn, eller 35 prosent av hele befolkningen, var i 2019 fagorganiserte. Samtidig viste også vår nyeste medlemsundersøkelse at 18 prosent av våre medlemmer er medlem i et fagforbund.

Fagforbund har mange navn; fagforening, arbeidstakerorganisasjon, arbeidstaker forening eller tjenestemannsorganisasjon som det kalles i statlig sektor. Formålet med disse organisasjonene er ifølge Store Norske Leksikon «å ivareta medlemmenes interesser overfor arbeidsgiverne». Ekstra gode betingelser på boliglån er kanskje bare rosinen i pølsa.

Statistikk

De fire største hovedorganisasjonene her til lands er ifølge SSB, LO, YS, Unio og Akademikerne. Samtlige rangeres høyt i vårt oppdaterte Rentebarometer som gir deg oversikt over de billigste bankene.

Sammenlignet med Norges største bank DNB kan man som fagforbundsmedlem spare 0,72 prosentpoeng* på å flytte boliglånet. Det tilsvarer hele 14 400 kroner på ett år dersom man har et boliglån på to millioner kroner. Det er altså ikke uten grunn at fagforbundslånene gjerne omtales som «råbillige boliglån med superrente».

Bør du bli medlem?

Dersom du allerede er medlem av et fagforbund anbefaler vi at du undersøker om fagforbundet ditt har boliglånsavtale. Vær dog oppmerksom på at de aller billigste boliglånene kun gjelder inntil 50 prosent belåningsgrad, og du bør som alltid sammenligne rentesatsen via fagforbundet med din nåværende bank og gjerne et tredje alternativ. Slik får du oversikt over hvor godt tilbudet er og om du bør flytte lånet.

Hvis du ikke allerede er fagorganisert tenker du kanskje at dette er noe du bør vurdere. Da bør du se på hele det økonomiske bildet og inkludere medlemskontingenten i regnestykket.

Medlemskontingenten er avhengig av hvilket fagforbund du melder deg inn i, og varierer fra ca. 4 000 kroner til 7 000 kroner. Det gis skattefradag på inntil 3 850 kroner. Husk å sjekke at dette er forhåndsutfylt i skattemeldingen hvert år.

Slik flytter du lånet

Å flytte lånet betyr ikke at du må bytte bank for alle dine tjenester. Vi står fremdeles ved vår anbefaling om å unngå å være lojal til én bank. Du vil sjelden få både lav lånerente og høy innskuddsrente i en og samme bank.

Før du flytter lånet må du sammenligne. Du kan benytte vårt Rentebarometer for å få en oversikt og du vil raskt oppdage at fagforbundslånene plasserer seg høyt her. Et annet alternativ er å benytte Renteradar.no; en gratis, helautomatisk sammenligning av boliglånsbetingelser på nett. Her logger du inn med BankID på mobil og huker av for eventuelt medlemskap i fagforening. Renteradar gir deg en enkel oppsummering av de beste lånebetingelsene basert på låneinformasjonen de henter når du logger inn.

Deretter henter du tilbud fra en eller flere konkurrerende banker og sammenligner. Ønsker du å flytte lånet ordner banken dette for deg.

Det kan også være verdt å forhandle med din eksisterende bank. Legg frem tilbudene du har fått fra de andre bankene og spør om de er villige til å matche prisen.

*Rentesats per 27.08.2020

Norsk Familieøkonomi