Lån

Så mye kan termingebyret på boliglånet utgjøre

Etter hvert som boliglånet blir mindre, vil høye termingebyr utgjøre en vesentlig del av utgiftene på lånet.

Et termingebyr er et månedlig gebyr som må betales hver gang du gjør en innbetaling på boliglånet ditt. Det vil si 12 ganger i året. Termingebyrene er blant gebyrene som skal dekke bankens kostnader ved å administrere lånet ditt. Som alle gebyrer, skal termingebyret inngå i den effektive renten, altså renten som viser hva du faktisk betaler for lånet. Derfor er det alltid denne renten man bør vurdere når man sammenligner renter fra ulike banker.

Sjekk hvilke termingebyr de ulike bankene har på vårt rentebarometer.

Blant storbankene varierer termingebyrene fra 45 kroner (Danske Bank) til 65 kroner (Nordea), mens blant de digitale bankene er det flere som ikke tar termingebyr (Sbanken, Landkreditt Bank, Boligkreditt.no). 65 kroner i måneden kan virke som småpenger, og 780 kroner i løpet av et år er heller ikke et urovekkende stort beløp. Har man derimot en nedbetalingstid på 25 år, vil dette lånet bli 19 500 kroner dyrere enn et lån uten termingebyr.

Etter hvert som man betaler ned på lånet, vil lånets størrelse naturligvis bli mindre. Termingebyret forblir det samme, med mindre banken du har boliglån i foretar endringer, men det vil utgjøre en større prosentandel av dine månedlige kostnader på boliglånet. Er boliglånet ditt under 50 000 kroner, bør du være særlig oppmerksom på hvor høyt termingebyret du betaler er. 

Har du for eksempel et boliglån på 16 800 kroner og betaler et termingebyr på 70 kroner, vil dette årlig utgjøre 840 kroner. Av et boliglån på 16 800 kroner vil termingebyret tilsvare 5 prosent. Har du en lånerente på 3 prosent, betaler du altså 8 prosent for boliglånet ditt.

Boliglånet blir med andre ord et dyrt lån å ha etter hvert som det minkes. Har man mulighet, bør man derfor vurdere å betale ned hele lånet. Da er man tilnærmet sikret en avkastning på 8 prosent, i form av at man slipper å betale disse prosentene, og man er sjelden sikret en så høy avkastning.

Ønsker du råd om ditt boliglån og din økonomi? Ta kontakt med en av våre rådgivere, så hjelper vi deg!

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
65,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Tester og undersøkelser

1 av 10 har flyttet boliglånet

Vi har gjennomført en boliglånsundersøkelse blant våre medlemmer, og resultatene viser at de stort sett har gode betingelser på sitt boliglån.

Lån

Bør du binde boliglånsrenten?

420 000 nordmenn tåler ikke en renteøkning over ett prosentpoeng, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1. Samtidig har Norges Bank varslet at styringsrenten, nå på rekordlave 0,5 prosent, trolig løftes i løpet av 2018.

Norsk Familieøkonomi