Lån

Så mye kan termingebyret på boliglånet utgjøre

Etter hvert som boliglånet blir mindre, vil høye termingebyr utgjøre en vesentlig del av utgiftene på lånet.

Et termingebyr er normalt et månedlig gebyr som må betales hver gang du gjør en innbetaling på boliglånet ditt. Det vil si 12 ganger i året. Termingebyrene er blant gebyrene som skal dekke bankens kostnader ved å administrere lånet ditt. Forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, Eva Sørmo, forstår ikke hvorfor bankene tar seg betalt for et automatisk trekk.

– Hver måned trekkes et beløp fra kontoen din, som overføres til banken. Beløpet trekkes automatisk, og medfører ikke ekstra arbeid for banken. Da er det vanskelig å skjønne hvorfor kunden må betale for dette.

Som alle gebyrer, skal termingebyret inngå i den effektive renten, altså renten som viser hva du faktisk betaler for lånet. Derfor er det alltid denne renten man bør vurdere når man sammenligner renter fra ulike banker.

Mellom 0 og 70 kroner

Blant storbankene varierer termingebyrene fra 45 til 70 kroner, mens det blant de digitale bankene er flere som ikke tar termingebyr i det hele tatt.

 – 70 kroner i måneden kan virke som småpenger, og 840 kroner i løpet av et år er heller ikke et urovekkende stort beløp. Har man derimot en nedbetalingstid på 25 år, vil dette lånet koste 21 000 kroner mer enn et lån uten termingebyr. Vi ser heller ikke at de med termingebyr kan tilby kundene sine noe lavere rente enn andre, sier Sørmo.

 TermingebyrTermingebyr 25 år
BN Bank309 000
Boligkreditt.no00
Danske Bank4513 500
DNB5015 000
Gjensidige5015 000
Handelsbanken6018 000
KLP3510 500
Landkreditt Bank00
Nordea6519 500
Sbanken00
SpareBank 1 SR-Bank7021 000

Etter hvert som man betaler ned på lånet, vil restgjelden naturligvis bli mindre. Termingebyret forblir det samme, med mindre banken foretar endringer, men det vil utgjøre en større prosentandel av dine månedlige kostnader.

– Er boliglånet ditt under 50 000 kroner, bør du være særlig oppmerksom på hvor høyt termingebyr du betaler, advarer Sørmo.

Har du for eksempel et boliglån på 16 800 kroner og betaler et termingebyr på 70 kroner, vil dette årlig utgjøre 840 kroner. Av et boliglån på 16 800 kroner vil termingebyret tilsvare 5 prosent. Hvis du har en lånerente på 3 prosent, betaler du altså 8 prosent for boliglånet ditt.

Betal ned hele lånet

Boliglånet blir med andre ord et dyrt lån å ha etter hvert som det minker. Har man mulighet, bør man derfor vurdere å betale ned hele lånet. Da er man tilnærmet sikret en avkastning på 8 prosent, i form av at man slipper å betale disse prosentene, og man er sjelden sikret en så høy avkastning.

– Det er ingen grunn til å ta et termingebyr for et automatisk trekk. Det ville vært lettere for forbrukeren å sammenligne priser dersom man hadde tatt bort unødvendige gebyrer på lån, sier Sørmo.

Ønsker du råd om ditt boliglån og din økonomi? Ta kontakt med en av våre rådgivere, så hjelper vi deg!

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
65,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Norsk Familieøkonomi