Lån

Slik kan du få bedre rente på boliglånet

Det er mange tiltak du kan gjøre for å spare inn på forbruket, men boliglånet er for de fleste den største utgiftsposten du kan faktisk gjøre noe med. Her kan du sannsynligvis spare flere tusen – om ikke titusener av kroner i året.

Vårt aller beste råd akkurat nå, er å gjøre noe med boliglånet ditt. Mange velger å la boliglånet stå urørt fra den dagen det ble innvilget, og det er det kun banken din som tjener penger på. Få tilbud fra flere banker, og hvis du ønsker å beholde lånet i nåværende bank – kontakt dem!

Hvordan flytte boliglånet?

En vanlig oppfatning er at flytting av boliglån er komplisert eller vanskelig å gjennomføre. Det trenger det absolutt ikke å være! Alle banker tilbyr elektroniske søknader, og siden de fleste slike søknader er standardiserte, vil det ikke ta deg lang tid å søke i flere banker på en gang.

Hvis du har et ordinært boliglån, vil muligens også flere av søknadene dine bli behandlet tilnærmet automatisk. Med dette kan du få svar på søknaden din raskt, og dermed få mindre utgifter allerede ved neste avdrag.

Det er også viktig å merke seg at selv om du flytter boliglånet, trenger du ikke å flytte dagligbanken din. Det eneste du trenger i en ny bank er en konto som avdragene kan bli trukket fra. Noen banker krever også at du har bankkort.

Hvordan få bedre rente i nåværende bank?

Hvis du av ulike årsaker ønsker å beholde lånet i banken du har i dag, men likevel ønsker lavere rente, må du faktisk forhandle deg frem til det. Du kan henvende deg til de fleste banker både over telefon, e-post og chat.

På forhånd kan det være lurt å ha gjennomført noen elektroniske boliglånssøknader, slik at du kan vise banken hvilke andre lånetilbud du har fått.

I tillegg er det viktig å vise til hvorfor akkurat du er en attraktiv kunde. Jo mindre risiko det er å låne ut til deg, jo mer spillerom har du. Derfor kan det være lurt å snakke om inntekten din dersom den har gått opp siden sist gang. Hvis du har lav belåningsgrad har du også høy egenkapital, og dette gjør også at du har bedre sjanser på å få presset renta ned.

Pruting er ikke typisk norsk, men for å oppnå det du ønsker deg for ditt boliglån i nåværende bank, må du gjøre det. Husk at det kan hende at du allerede har oppnådd laveste rente i banken din, og da vil vi anbefale å flytte lånet dersom du har fått bedre tilbud andre steder.

Trenger du råd eller veiledning?

Hvis du synes at det første steget mot bedre rente kan være vanskelig å ta alene, er våre rådgivere her for å hjelpe deg. Forskjellen mellom våre rådgivere og rådgivere i bank, er at våre rådgivere ikke har en tilknytning eller egeninteresse i noen som helst banker.

Hos oss får du uavhengig rådgivning om ditt boliglån, slik at du kan spare mest mulig på boligfinansieringen din. Du kan ta kontakt med våre rådgivere her!

Norsk Familieøkonomi