Lån

Ditt ansvar som kausjonist

Trenger du noen til å stille som kausjonist, eller har blitt bedt om å stille som kausjonist for andre, da bør du vite hva dette ansvaret innebærer.

Helt enkelt defineres en kausjon som en tilleggsikkerhet banken krever for å innvilge lån. Kausjonisten kan ikke trekke seg fra gjelden før den er nedbetalt, og er ansvarlig uansett om forholdet til hovedskyldneren endrer seg. Typiske tilfeller som de fleste kjenner til, er når unge søker om boliglån uten egenkapital. Kausjonisten stiller med sikkerhet, og garanterer overfor banken at den unge boligkjøperen vil oppfylle sin forpliktelse og betale gjelden i henhold til betingelsene. Dersom låntakeren av en eller annen årsak ikke betaler, kan banken kreve at kausjonisten trer inn og tar ansvar for betalingen. Det kan få økonomiske konsekvenser og skape konflikt mellom partene. Her er våre beste råd for deg som vurderer å stille som kausjonist.

1. Ikke kausjoner for hele lånet

Selv om den du vil kausjonere for kanskje ønsker å låne to millioner kroner til en leilighet, betyr ikke det at dere trenger å kausjonere for hele summen.

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Norsk Familieøkonomi