Medlemshistorier

Kjøpte leilighet med grunnlån i Husbanken

Er det mulig å kjøpe bolig når man er student og ikke har fulltidsjobb? Et av våre medlemmer fikk kjøpt seg drømmeleiligheten med avdragsfritt lån fra Husbanken, til tross for avslag på boliglån i banken.

Som ung voksen er man gjerne opptatt av bolig og hvordan man kan få råd til å kjøpe bolig. Anders, en 21 år gammel student med deltidsjobb, var svært opptatt av nettopp dette. Boligmarkedet hadde vært lavt i området han ønsket å bosette seg, og han ville derfor undersøke hvorvidt det var mulig å kjøpe seg leilighet. Han tok først kontakt med banken, som var negative til å gi lån til en student uten fulltidsjobb. 

Selv om banken var negative, valgte Anders likevel å gå på visninger. Under en av visningene, ble han tipset om muligheten for å søke om lån i Husbanken. Han tok kontakt med Husbanken, som rådet å sende inn en søknad. Med litt hjelp fra foreldre i tillegg til egen sparing, hadde han nok til å stille 15 prosent egenkapital. Etter kort tid fikk Anders tilbud om lån fra Husbanken, og kunne dermed kjøpe seg leilighet uten hjelp fra banken. 

Et grunnlån i Husbanken skal blant annet bidra til å sikre nødvendig boligforsyning i distriktene. Grunnlån gis bare unntaksvis til kjøp av brukt bolig til privat bruk, og kan være aktuelt i distrikter hvor det er vanskelig å få finansiering fra private banker. Anders var med andre ord heldig som fikk benyttet seg av denne muligheten. 

Ved første øyekast, kan det gjerne se ut til at man ikke er i målgruppen for lån i Husbanken. Likevel anbefaler vi flere av våre medlemmer å undersøke muligheten for startlån eller grunnlån. Det er ingenting å tape på å sende inn en søknad. Er man blant de heldige som får innvilget lån i Husbanken, får man bedre betingelser enn på ordinære banklån. I tillegg kan man søke avdragsfrihet i en periode, som Anders fikk i tiden som student. Dermed fikk han mulighet til å kun betale renter på lånet mens han studerte, noe som ga en langt romsligere studenttilværelse. 

Når man vurderer å kjøpe bolig, bør man først og fremst beregne hvor mye det koster å eie egen bolig. Er du student eller har du et barn som studerer og vil kjøpe bolig - ta gjerne kontakt med meg, så kan vi se hvorvidt økonomien vil tåle å betjene et boliglån samt alle andre kostnadene som følger med. 

Hilsen Eva

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
65,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Norsk Familieøkonomi