Lån

Luksusfellen - våre råd og tips

Gjeld kan vokse ukontrollert og plutselig har man mistet oversikt. Noen ganger er konsekvensene alvorlige, mens andre ganger handler det mest om prioritering.

Ekspertene advarer mot nordmenns økende gjeld, og tar flere grep for å stanse utviklingen. Samtidig har den 21. sesongen av tv-programmet Luksusfellen rullet på skjermene denne høsten. Noen fascineres, andre skremmes, men veldig mange kjenner seg igjen.

Vi opplever at gjeld kan vokse ukontrollert for de aller fleste, både de med mye penger på bok og de med strammere økonomi. Det er kanskje lett for dem som aldri har tenkt tanken om å ta opp et forbrukslån, å tro at det kun er en spesifikk gruppe som er “dumme” nok til å gjøre. Vi kan enkelt stadfeste at slik er det ikke.

Problemet oppstår veldig ofte når den voksende gjelden ignoreres, og bunken med fakturaer og inkassovarsler vokser uten at mottaker tar grep. Til slutt opplever man at man ikke lenger vet hvor man skal begynne, og frustrasjonen og skammen tar overhånd.

Steg 1 - Legg bort skammen  

Det åpenbare første steg i prosessen ved å unngå luksusfellen, bør kanskje være å unngå forbrukslån og overforbruk av kredittkort, men det mener vi er litt for enkelt.

Mange har sett seg nødt til å ty til disse alternativene, og det hjelper ikke å være etterpåklok ved å si at man ikke burde satt seg i en slik vanskelig situasjon i utgangspunktet.

Du er ikke den eneste som har trådt skjevt og rotet til privatøkonomien. Det har mange av oss gjort, i større eller mindre grad. Du er ikke alene, og skammen hjelper ingen.

Steg 2 - Få oversikt

Noe av det viktigste du kan gjøre, dersom du har mistet oversikt, er å samle inn så mye informasjon som mulig. Du kan bli overrasket over at problemet kanskje ikke var så stort som først fryktet, eller at skyhøye renter og flerfoldige kredittkort har ført til det motsatte.

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Norsk Familieøkonomi