Sjekklister og oppskrifter

Hvordan få råd til å kjøpe bolig

Stadig færre unge eier sin egen bolig, mye på grunn av egenkapitalkravet på 15 prosent. Vi viser deg hvordan din boligdrøm kan bli mulig.

I dagens marked er det ikke lett å kjøpe seg egen bolig, særlig ikke om man er førstegangskjøpene. For enkelte kan det rett og slett virke umulig å nå egenkapitalkravet. OBOS har foreslått et delt eierskap, der utbygger eller lignende investerer med førstegangskjøperen. Dermed kan unge boligkjøpere med god betalingsevne unngå egenkapitalkravet på 15 prosent. Vi er positive til forslag som kan hjelpe unge inn på boligmarkedet, men fram til en eventuell endring i boliglånsforskriften, kan du lese våre tips.

1. Boligsparing for unge

Vi kan ikke få sagt det nok ganger, men et av de beste rådene vi kan gi, er å starte med Boligsparing for Unge tidlig. Sparingen gir deg skattefordeler på beløpene du setter inn, og renten er vanligvis betydelig bedre enn det du vil få på en vanlig sparekonto. Husk at du må ha skattbar inntekt for å benytte deg av skattefordelen.

2. Bo billig

Før du kjøper egen bolig anbefaler vi deg å bo billig. Senk standarden og lei en billig leilighet, slik at du kan spare mest mulig til egenkapital. Det kan lønne seg å leie av noen man kjenner, og dermed kanskje få en lavere pris enn ellers på markedet.

Det beste alternativet når man skal spare penger er selvsagt å bo hjemme. Hvis du har mulighet til å bo hjemme, kan du også spare mye penger i denne perioden.

3. Dropp bilen

Hvis det ikke er ytterst nødvendig anbefaler vi deg å ikke ha bil mens du sparer til bolig. Mange steder har gode kollektivtilbud, hvis ikke er bena eller sykkelen gode alternativer.

4. Hjelp fra foreldre

Dersom du har foreldre som har mulighet til å hjelpe med boligkjøp, bør du benytte deg av det. Hvis foreldrene dine er villige til å stille som realkausjonister, kan du låne opptil 100 prosent av kjøpesummen. Som foreldre er det viktig å tenke gjennom om dette kan påvirke andre planer fram i tid. Hvis økonomien ikke strekker til akkurat nå, på grunn av studier eller lignende, kan foreldre være medlånetaker og veie opp for negativ likviditet i denne perioden. Snakk med banken om dette.

5. Forskudd på arv

For de som har mulighet til det, vil det være et veldig stort fortrinn å kunne få forskudd på arven.

6. Kjøp sammen med noen

Det er vanskeligere å kjøpe alene, og i enkelte byer med et presset boligmarked kan det være umulig. Enkelte velger derfor å kjøpe sammen med kjæreste eller venner, og dette er et alternativ som er verdt å vurdere. Men lag en skriftlig avtale. Samboere bør skrive samboerkontrakt.

7. Kan du leie ut?

Vurder om du kan kjøpe en leilighet med to soverom, slik at du kan leie ut det andre. Da kan du få inntekter gjennom leie som kan hjelpe deg med å betjene lånet. Å leie ut deler av leiligheten vil også kunne gi deg et større lån.

8. Kjøp utenfor by

Hvor viktig for deg er det å bo midt i sentrum? Å kjøpe utenfor de mest sentrale områdene kan være en god idé. Det er ikke alltid man trenger å flytte langt før boligprisene stuper. Dersom man også er villig til å leve på litt færre kvadratmeter i en litt mindre leilighet, kan det bli enklere å finne boliger i sitt prissjikt.

9. Søk om startlån

Undersøk muligheten for å søke om startlån i din kommune. Du kan lese mer om startlån her

Når du kjøper din første bolig er det lett å la seg rive med, og kjøpe for så mye man kan. Det er viktig å tenke at du skal kunne leve med lånet. Få rådgiver i banken til å sette opp regnestykke for hva det vil koste deg å eie bolig. Da kan du se om dette er tilpasset din økonomi, og du blir mer forberedt på hva det vil koste å eie egen bolig.

Norsk Familieøkonomi