Hverdagsøkonomi

Dette kan du gjøre akkurat nå for å spare penger!

Du har kanskje hørt at å kutte ut unødvendige innkjøp som kaffe på kafé er en vei å gå for å holde budsjettet i sjakk? Joda, alle monner drar, men det er ikke her de store beløpene kan bli spart. Nå kommer noen enkle, men store grep du kan ta for din økonomi akkurat nå.

Reforhandle boliglånsrenten
Vi kan ikke få sagt det mange nok ganger – sjekk renten på boliglånet ditt! Med dette mener vi å sammenligne din rente med banken din sine utlånsrenter, og gjerne også andre bankers utlånsrenter. Hvis du ikke hadde den beste renten da styringsrenten lå på det laveste i 2020, har du med all sannsynlighet ikke den beste renten nå. Det er dessverre ikke slik at banken automatisk gir deg beste rente, hverken når rentene blir justert opp eller ned. 

Det er enkelt å sjekke din og andre bankers utlånsrenter på vårt rentebarometer, og like enkelt å flytte lånet. Alt kan i dag gjøres elektronisk så lenge du har et ordinært boliglån, og prosessen er som regel svært kort. Her kan du spare tusenvis månedlig!

Hvis du av en eller annen årsak ønsker å beholde din nåværende bank, ta kontakt med dem, og sjekk om du kan få samme rente som nye kunder, eller til og med lavere. Kanskje du allerede kan vise til at du har fått bedre tilbud andre steder?

Få bedre tilbud på forsikringer
Det er ikke fullt så lett å gjøre noe med kostnadene på personforsikringer av en rekke årsaker, men skadeforsikringer kan du enkelt gjøre noe med. Litt på samme måte som på bolig har du også her anledning til å enten reforhandle forsikringspremien hos nåværende selskap, eller rett og slett bytte selskap helt. 

Vi anbefaler alle å be om nye tilbud på forsikringer jevnlig, og gjerne en gang i året. Vi har sett eksempler på at medlemmer har spart flere tusen kroner i året på å gjøre dette, og det er en enkel måte å spare mye penger på. Husk at du også kan be om tilbud hos vårt forsikringskontor som ett av mange alternativer som finnes på markedet. 

Opprydding av månedlige trekk
Med dette mener vi en hel rekke av ulike produkter og tjenester du betaler for hver eneste måned. Dette kan for eksempel være mobilabonnement, strømmetjenester eller medlemskap på treningssenter. 

Har du sjekket om du betaler mer enn nødvendig for mobilabonnementene til deg og familien? Kanskje du kan senke datamengden, eller flytte abonnementet ditt til et annet selskap.

For strømmetjenester og andre månedlige eller regelmessige trekk, kan du som regel se en liste over disse i nettbanken din. Dette er et relativt nytt konsept, og vi erfarer at både DNB og SR-Bank har slike løsninger hvor du kan se en komplett liste over dine aktive abonnement. 

Bruke opp maten du har hjemme
Bruker du ikke opp maten, kaster du penger rett i søpla. Heldigvis finnes det mange gode tips og triks på internett om hvordan du kan få maten til å holde seg spiselig i lang tid. Eksempelvis er det overraskende mange ting som kan fryses, både meieriprodukter, kjøtt, fisk, grønnsaker, supper og gryteretter. 

Det finnes også en rekke apper og nettsider du kan benytte seg av som kan fortelle deg hva du kan lage av produktene du har hjemme. Matprat.no har blant annet en generator som kan gi deg oppskrifter basert på det du finner i kjøleskap og i kjøkkenskap, slik at du kan bruke opp det du har hjemme, og dermed senke matbudsjettet!

Norsk Familieøkonomi