Brukt mer penger enn forventet i sommer?

Da er du ikke alene. Hvert år ser vi at kredittkortgjelden øker i juli, og hver august får vi en rekke henvendelser om hvordan regningene kan håndteres. Her kommer noen tips til deg.

Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon økte kredittkortgjelden med 1,5 milliarder kroner i juli i år. Dette er ikke overraskende, fordi vi bruker gjerne kredittkortet når vi er på reise i utlandet. Det kan være vel og bra det, så lenge du har disse pengene tilgjengelige når regningen kommer i august. 

Derfor er det vanskelig å betale kredittkortgjelden
I år er det forventet at flere vil slite med å betale kredittkortregningen. Dette er det flere årsaker til. Noe av skylden kan vi legge på valutakursen. Euroen, og de aller fleste andre valutaer vi nordmenn bruker om sommeren var (og fortsetter å være) dyre å veksle til, grunnet den svake norske kronen. Det var rett og slett dyrere for oss nordmenn å reise på ferie i sommer. Hvis du har benyttet x10 for å beregne euroen, har ferien fort blitt svært mye dyrere enn forventet, siden valutakursen har ligget på godt over 11 kroner siden februar i år.

En annen årsak til at regningen kan bli vanskelig å betale, er den fortsatt høye inflasjonen. Det er dyrt å betale for livets opphold i 2023. Det er ekstra dyrt å kjøpe ny skolesekk og utstyr til skolestart, som også er rett rundt hjørnet for tusenvis av familier, landet rundt.
Det høye inflasjonen har som kjent også resultert i økte boliglånsrenter. Rentehevingen som kom i juni, blir nå en realitet for de aller fleste lånekunder. 6-8 uker etter en renteheving setter de fleste banker opp renten for sine kunder. Dermed kommer også dette på toppen av en rekke andre utgifter denne høsten. 

Hvordan betale ned gjelden raskt?
Av punktene vi har gått gjennom til nå, og en rekke andre faktorer, blir det nok en trang høst for mange, og spesielt de som har benyttet kredittkortet over egen evne. Men alt håp er heldigvis ikke ute. 

Til deg som bare har benyttet deg av ett kredittkort i sommer: Betal ned så mye du kan når regningen kommer. Å dele opp regningen i mange små biter er vanvittig dyrt, og det lønner seg å få unna gjelden så raskt som overhodet mulig, før rentene begynner å løpe. 

Klarer du likevel ikke å betale alt, bør du sjekke om du kan refinansiere gjelden til et lån med lavere renter. 

Til deg som har flere kredittkort med utestående beløp: I dette scenarioet er variasjonen på de utestående beløpene store. Med la oss si du har benyttet all tilgjengelig kreditt på to-tre kredittkort med 15.000-30.000 i kredittgrense. Da kan det faktisk i de aller fleste tilfeller lønne seg å samle gjelden til et større forbrukslån. Men dette gjelder kun for deg som ikke klarer å betale tilbake den benyttede kreditten før rentene begynner å løpe. 

Kredittkort har de aller høyeste rentene blant alle typer låneprodukter på markedet. Vanlig rente på kredittkort ligger på mellom 16-30 %. For forbrukslån kan renten variere mellom 7-16 %. De beste rentene på forbrukslån er dermed mye lavere enn de beste rentene på kredittkort. 

Til deg som ikke har usikret gjeld, men er nervøs for utgiftene i høst: Boliglånet kommer definitivt til å ta opp mer plass i budsjettet denne høsten, og da må andre utgifter reduseres. Lettere sagt enn gjort, selvfølgelig. Få oversikt over økonomien med et budsjett, det vil hjelpe deg til å bli mer oppmerksom på pengebruken. 

Kvitt deg med overflødige forsikringer, eller be om nye tilbud. Sjekk strømmetjenestene dine og mobilabonnementene dine. Og sist, men ikke minst; kjøp mat på smartere måter. Sjekk datodisken, kjøp på tilbud, og kjøp etter kilopris. 
 

Norsk Familieøkonomi