Lån

Har boligverdien økt? Da kan du be om lavere rente

Som boliglånskunde er du selv ansvarlig for å sjekke om du har grunnlag for å be om en lavere rente. Verdien på boligen din kan være et nyttig kort å bruke i forhandlingene.

Som regel er det unge førstegangskjøpere bankene kjemper om, og som får tilbud om de laveste boliglånsrentene. Det kan være frustrerende for en lojal kunde som har betalt ned på lånet i årevis. Da er det viktig at du følger med på endringer i boligmarkedet der du bor, for nettopp økt boligverdi kan gi deg en bedre rente på lånet.

Nå er det muligens enda viktigere å følge med, siden de høye rentene spiser opp mye av budsjettet til folk flest. 

Beregn belåningsgrad

Med økt boligverdi, kan belåningsgraden endre seg. Endres belåningsgraden eksempelvis til under 50 prosent, vil dette være et godt kort å bruke i forhandlingene med banken. Normalt gir bankene lavere renter jo lavere belåningsgrad, og økt boligverdi tilsvarer lavere belåningsgrad. Du beregner enkelt belåningsgrad ved å dele sum boliglån på verdi av bolig, og ganger med hundre.

I enkelte tilfeller kan du bli nødt til å innhente en ny verdivurdering på boligen, men noen banker kan beregne boligverdien for deg. Er det nødvendig med en verdivurdering, kan man være heldig å få gratis verdivurdering noen steder.

Sammenlign renten med andre banker

Banken vil ikke sette ned renten uten videre, så man er nødt til å følge med selv. Dette medfører gjerne at man må sjekke renten i andre banker, slik at man vet omtrent hvilken rente man burde ha.

Å sammenligne boliglånsrenter er enkelt. Gå inn på vårt boliglånsbarometer, og velg type boliglån. Sjekk renten til de boliglånene som er innenfor samme belåningsgrad du selv har. Er din rente høyere, bør du undersøke hvorvidt du bør reforhandle eller bytte bank. Å bytte bank er omtrent like enkelt, og burde ikke virke avskrekkende. Her kan mange potensielt spare flere tusen kroner i året.

Norsk Familieøkonomi