Hverdagsøkonomi

Innovasjon og nytenkning på boligmarkedet

Inngangsbilletten til boligmarkedet er utenfor rekkevidde for mange, spesielt unge nyutdannede. Heldigvis dukker det stadig opp nye innovatører, som åpner dørene slik at flest mulig får ta steget inn i egen bolig.

Den samme gamle regla gjelder fremdeles - boligkjøpere må ha 15 prosent egenkapital for å få lån og totalgjeld kan ikke overstige fem ganger inntekt. Dette inkluderer all gjeld, både studiegjeld, kredittgjeld og lignende. For lavtlønnede, nyutdannede eller andre som opplever eller har opplevd økonomisk krevende tider betyr det at boligdrømmen er langt unna.

Nå skal det sies at kravene fra boliglånsforskriften ikke er vedtatt som en ren barriere for denne gruppen, men faktisk som et sikkerhetsnett slik at vi ikke låner mer enn vi evner å betjene.  Banken vurderer samtidig at man tåler en viss renterisiko og i den sammenhengen er totalgjeld viktig.

Se for deg at banken beregner at du tåler fem prosent renteøkning - har du et boliglån på to millioner som over tid øker fra to prosent rente til syv prosent vil renteutgiftene dine øke med 100 000 kroner per år. Selv om man tvilsomt vil oppleve en så drastisk økning på kort tid, må man ta hensyn til at selv små trinnvise økninger kan få dramatiske økonomiske konsekvenser, og det er dette banken forsøker å sikre seg selv og kunden mot.

Så, finnes det en løsning for de av oss som så gjerne vil, men ikke får boligmarkedet helt til?

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Norsk Familieøkonomi