Hverdagsøkonomi

Disse kalendergavene koster ingenting

Forbinder du jula med flere og høyere kostnader, gavepress og kaotiske spontankjøp på kjøpesenter? Slik trenger det ikke være. Det finnes mange små grep man kan ta for å spare, også i jula.

Pakkekalendere med 24 små eller store, billige eller praktiske gaver er blitt en tradisjon for mange. Mange familier føler press på å lage flotte kalendere som koster flere tusen kroner. Det synes vi er dumt. Derfor har vi sammenfattet noen gode tips til alternative gaver som koster litt mindre og andre som er helt gratis.

Alternative kalendere

Vi har sett etter alternativer til de tradisjonelle billige lekene og gavene som raskt går i stykker eller er glemt allerede når neste luke skal åpnes. Prislappen kan du bestemme selv ved å tilpasse gaven, og noen av ideene kan kombineres med de tradisjonelle kalendergavene. På den måten man du sette sammen en tradisjonell adventskalender, til en litt lavere pris.  

1. Rebus

Rebuskalender er et godt alternativ for deg som ønsker å gi noen en kalender som ikke er fylt med krimskrams av varierende praktisk verdi. Her velger man én gave, én opplevelse eller lignende og lager en rebus i 24 deler som til slutt avslører gaven. Velg mellom å lage små regler som røper en og en bokstav i løsningsordet, klipp ut små bilder av gaven som settes sammen litt og litt eller pakk inn små lapper med bokstaver på som mottaker må pusle sammen til slutt. Passer for både store og små, og man velger selv pris på gaven eller opplevelsen. Spenningen ved å løse hver rebus eller sette sammen puslespillet litt og litt er minst like viktig som selve gaven.

2. Familiekalender

Lager du kalender til flere på samme tid kan et godt alternativ være å dele opp de 24 lukene slik at kun én får gave per dag. Da trenger du 24 gaver totalt sett og familien får gleden av å telle ned dagene sammen. En annen løsning er adventskalender mer i ordets rette forstand, altså totalt 4 gaver; én per søndag i advent. Da kan du gjerne benytte muligheten til å bruke litt mer på gavene og gi praktiske ting som mottaker faktisk trenger. Denne måten å organisere på passer like godt for voksne som små og store barn. Barna kan også få muligheten til å velge gavene de voksne skal få, og derav delta i gleden det er å gi og gjøre andre glade.

3. «Hjemmelaget» kalender

Lekeprodusenter har i flere år solgt ferdige adventskalendere med 24 små figurer og lignende. Disse kan fort koste mer enn de smaker, og blir ofte glemt når julen er over. Kjøp heller ordinære legosett, puslespill eller lignende og fordel delene i din egen kalender. Resultatet blir en litt billigere kalender med leker som varer lengre.    

4. Aktivitetskalender

De siste årene er det blitt populært å gi aktiviteter som en del av adventskalenderen. Her er valgmulighetene mange. Det samme gjelder prisklasse. Slipp fantasien løs og benytt våre tips til aktiviteter som er helt eller så godt som gratis:

Tur i skog og mark

Inviter barna med ut i nærområdet. Ta med lommelykt eller vent til det er blitt mørkt og speid etter stjerneskudd. For å gjøre det enda litt mer spennende tar man med middagen ut denne dagen eller serverer kakao på turen.

Skøyting

For de av dere som er så heldige å ha skøytebane i nærheten kan dette være en kjekk aktivitet for hele familien. Noen kommuner anlegger utendørs skøytebaner på vinterstid som også er gratis å benytte seg av. Mangler dere skøyter kan dere leie dem på skøytebanen eller sjekke deres lokale utleiesentral og låne skøyter helt gratis.

Lag middag sammen

Engasjer barna i middagslagingen. Planlegg en rett som barna kan være med å lage og bruk en ettermiddag sammen på kjøkkenet. La gjerne også barna bestemme middagen som en av lukene.

Bak julekaker

Du har kanskje planlagt hvilke sorter som skal bakes allerede. Dette er en fin aktivitet barna også kan bidra til. La barna velge sin favoritt eller organiser pynting av pepperkaker eller pepperkakehus som en av aktivitetene i kalenderen.

«Vintersport»

Er det snø der dere bor? Organiser snøballkrig i hagen med barna eller lag snømenn og snølykter sammen hele familien. Bor dere nært friområde eller lysløype kan dere ta skiene fatt og gå en kveldstur. Avslutt kvelden med å få varmen i dere med en kopp varm toddy, te eller kakao. Gjerne foran peisen.

Pynt til jul

Ta frem julepynten og la barna være med på pyntingen. Det blir enda mer spesielt om barna får plukke noen favoritter og pynte sitt eget rom med dem.

Gå julebukk

Julebukk er en tradisjon som mange savner, og den er gjerne avgrenset til romjulen. Hvorfor ikke utvide tradisjonen litt og gå på besøk til besteforeldre før jul med roser i kinnene og nisselue på. Da vanker det kanskje noen julekaker både til foreldre og barn.

Inviter til filmkveld

Julen kan være travel og vi har alle behov for et pusterom innimellom. Inviter noen av barnas venner til julefilmkveld og la roen senke seg. Pop en pose popkorn du allerede har liggende og la barna velge filmen.

Skriv ønskeliste

Ta frem penn og papir, og la barna skrive ønskeliste til jul. Plasser gjerne listen i en konvolutt adressert til julenissen.

Norsk Familieøkonomi