Hverdagsøkonomi

Slik sparer du tusenvis på dagligvarehandelen

Dagligvarebutikkene konkurrerer beinhardt om deg som kunde. De fleste har et lojalitetsprogram, og de har stadig tilbud på utvalgte varer. Vi viser deg hvordan du kan spare mye ved å handle smart og være godt orientert.

Du er sliten etter en lang dag på jobb, du står i butikken med to skrikende unger og blodsukkeret er lavt. Dette er neppe den beste tilstanden å gjøre gode valg på familiens vegne om hva kjøleskapet skal fylles med, men likevel ender du opp her gang på gang. Kjenner du deg igjen?

Ifølge referansebudsjettet til SIFO, bruker kjernefamilien bestående av mor, far og to barn, rundt 9500 kroner per måned på mat, drikke, husholdningsartikler og andre dagligvarer. For mange er beløpet antagelig også høyere. Klarer du å gjøre innkjøpene enda smartere, vil du fort kunne spare tusener - og i samme slengen gjøre livet langt mer behagelig.

Start med planleggingen 

Trikset for å unngå å havne i denne stressende situasjonen er ganske enkelt: planlegg uken. Ikke bare unngår du å gjøre impulskjøp man gjerne gjør på tom mage, men du vil kunne få en bedre økonomi dersom du planlegger ukens meny helhetlig og bruker varene i flere av rettene.

Pass på å ha en oversikt over det du allerede har i skap og skuffer. Slik unngår du å handle dobbelt, og ende opp med for mye mat som ender opp i søpla. Det er lett å fylle opp fryseren med middagsrester og annet du har handlet som blir glemt over tid. Ta derfor en jevnlig sjekk, og benytt deg av det du allerede har.

I følge Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, kan man spare mye på å skrive handleliste og gjøre innkjøpene en til to ganger i uken.

– Da unngår du impulskjøp. Planlegg gjerne ukesmenyen sammen med familien slik at du slipper å stå alene med ansvaret for å planlegge middagen. Mange bruker en tavle hvor de skriver sin meny for uken. Da er alle forberedt på hva man skal lage, og dette kan være med å engasjere både store og små, sier Sørmo.

Få oversikt 

Før du drar på butikken kan det også være lurt å følge med på butikkenes tilbud, for å se hva som lønner seg å kjøpe hvor. Veldig få har tid til å fly frem og tilbake i ulike butikker for å få oversikt, men heldigvis finnes det i dag gode løsninger som gjør at du slipper dette.

Appen “Mattilbud” gir deg oppdatert oversikt over butikkenes kundeaviser med priser og tilbud.

Likevel er det unødvendig å kjøpe varer du ikke trenger bare fordi de er på tilbud.

– Samtidig kan man ha en fornuftig tilnærming. Kommer man over gode tilbud på matvarer man ofte bruker, kan det være greit å handle inn litt ekstra og putte i fryseren, sier Sørmo.

Velg billigvarianten

I de fleste butikker finnes det flere versjoner av samme produkt. I tillegg har enkelte butikker sitt eget varesortiment på enkelte varekategorier. Selv om varene i utgangspunktet ser like ut, vil du ofte finne at de er svært ulikt priset.

Da handler det ganske enkelt om hvor mye du får for pengene, og hvor viktig kvalitet er for deg. På enkelte varegrupper vil billigvarianten nærmest være identisk med den dyrere versjonen, mens på andre varegrupper vil det være større kvalitetsforskjeller.

Bruk lojalitetsprogram

De aller fleste dagligvarekjeder har et lojalitetsprogram i en eller annen form. Med mange forskjellige butikker og ulike lojalitetsprogram, er det ikke alltid like lett å ha oversikt hvordan de ulike programmene fungerer og hvordan du best kan utnytte de. I tabellen på neste side finner du en oversikt over hva de ulike programmene tilbyr.

– Hvilke program som er mest gunstig avhenger av ditt forbruk. En familie bruker gjerne 100 000 til 200 000 kroner i året i en dagligvarebutikk, og da sparer man fort et par tusen i året, sier Eva Sørmo.

Vær oppmerksom på at du kan få tilbud på andre matvarer og husholdningsartikler utenom slike programmer. Et eksempel her er når enkelte kjeder kjører kampanjer på bleier.

Mest for pengene

Konkurransen mellom dagligvarekjedene har de siste ukene vært sylskarp, og det har resultert i gode tilbud og lavere priser som forbrukerne kan dra nytte av. Det er ingenting i veien for at du kan være medlem i flere lojalitetsprogram.

– Du trenger ikke være lojal til kun ett lojalitetsprogram eller en dagligvarekjede. Det koster ingenting å være medlem. Husk likevel at dersom du må kjøre til en ny butikk for å få tak i billig kjøttdeig kan fort bompengene koste mer en kostnadsbesparelsene, sier Sørmo.

Trumf

Som Trumf-medlem vil du alltid få igjen 1% på alle dagligvarer du handler på Joker, Kiwi, Spar og Meny. Omtrent ti ganger i året er det også Trippel Trumf, hvor du da kan få 3% bonus på dagligvarehandelen. På nettsiden til Trumf vil du lett finne en oversikt over ditt forbruk og dine opptjente poeng, og kunne velge om du vil overføre deler eller hele summen over på din konto. Det er også mulig å gjøre poengene om til SAS Eurobonus-poeng for å spare opp til en reise.

Foruten dette har den enkelte butikk også ekstra fordeler som hører under Trumf-programmet, som vi gir deg oversikt over i tabellen.

Rema 1000

Rema 1000s nye app “Æ” har siden lansering på nyåret blitt lastet ned av 1 million nordmenn. Appen gir kundene 10% rabatt på de ti varene hver enkelt kunde handler mest av, i tillegg til 10% på all frukt og grønt. Dette får du ved å koble ditt bankkort mot appen, slik at den kan registrere kjøpet når du trekker kortet. Via appen får du full oversikt over hver handletur, hva du har handlet for, og hvor mye du har spart.

– Det som er bra med Æ er at rabatten trekkes fra direkte, så du har sparebeløpet tilgjengelig umiddelbart som du kan bruke på andre ting. Andre programmer overfører gjerne beløpet inn på en konto påfølgende januar, sier daglig leder for sammenligningstjenesten Samlino.no, Kristoffer Gallefoss.

Coop og Extra

Med medlemskap i Coop vil du få minst 1% kjøpeutbytte på alt du handler hos Coop-butikkene. Bruker du Coops eget Mastercard vil du få dobbelt kjøpeutbytte ved bruk. Bonusen du samler vil havne på din egen medlemskonto, og kan overføres til din bankkonto eller tas ut i de største Coop-butikkene. I år kom Coop med en ny medlems-app som gjør at du får 11% bonus på fersk frukt og grønt i Coop- og Extra-butikkene.

I tillegg vil du få gode kupongtilbud på de produktene du handler aller mest.

Sjekklister og oppskrifter

Bekymret for renteoppgangen? Her er våre 10 beste tips

Nordmenn har høy gjeldsbelastning, og undersøkelser viser at 22% av nordmenn vil slite med en renteøkning på ett prosentpoeng.

Sjekklister og oppskrifter

Slik ansetter du din egen vaskehjelp

Ønsker du å ansette din egen vaskehjelp? Vi viser deg hvordan!

Sjekklister og oppskrifter

Start konfirmasjonsplanleggingen tidlig

Vi opplever at flere av våre medlemmer ønsker råd om hvordan de kan gjennomføre en rimelig konfirmasjon, og når de bør starte planleggingen. En konfirmasjon kan ofte koste mindre dersom man er tidlig ute og derfor anbefaler vi å starte planleggingen tidlig. Selv om det kan virke langt fram i tid, kan det være lurt å begynne å tenke på sparing noen år i forveien.

Sjekklister og oppskrifter

Jobbe redusert

Fulltidsjobb og familielivet er en hektisk kombinasjon. I hverdagen skal en rekke over kjøring, henting, husarbeid og fritidsaktiviteter, og tiden strekker ikke alltid til. Mange ser seg nødt til å jobbe fullt for å få endene til å møtes, selv om man gjerne ønsker å få mer tid mer hjemme.

Hverdagsøkonomi

Bør barna ha eget bankkort?

Barn som vokser opp i dag vil ha et ganske annet forhold til kontanter enn det voksne har, og har hatt. Vi beveger oss mot et kontantløst samfunn, men bør barn ned i syvårsalderen ha et eget bankkort?

Sjekklister og oppskrifter

De beste feriene trenger ikke å koste mye

Å reise på ferie kan fort bli en dyr affære, og særlig hvis man er en hel familie som skal reise. Men dersom du er flink til å planlegge trenger ikke ferien ende i at du blir ruinert etter tre uker.

Hverdagsøkonomi

Kvinner og samlivsbrudd

Et samlivsbrudd oppleves ikke bare tøft for følelseslivet. For det økonomiske kan det ha store konsekvenser, og ofte er det kvinnen som kommer dårligst ut.

Norsk Familieøkonomi