Hverdagsøkonomi

Bør barna ha eget bankkort?

Barn som vokser opp i dag vil ha et ganske annet forhold til kontanter enn det voksne har, og har hatt. Vi beveger oss mot et kontantløst samfunn, men bør barn ned i syvårsalderen ha et eget bankkort?

De fleste bankene tilbyr bankkort for barn, men enkelte har en anbefalt aldersgrense for sine kort. For eksempel anbefaler Nordea at barna er over 7 år før de tar i bruk deres kort, mens Sparebank 1 tilbyr bankkortet for barn til alle under 13 år. Hos DNB kan barn få eget kort når de har fylt 10 år.

Enklere og tryggere med digitale penger?

Det finnes ulike praksiser når det gjelder bankkort til barn, men vi ser at det stadig blir mer populært at barna får eget bankkort i tidlig alder. Det kan være flere grunner til dette, men først og fremst er det mer praktisk for foreldrene, særlig når mange opererer uten kontanter i dagliglivet. I tillegg kan det oppleves som tryggere at barna ikke har fysiske penger som de kan miste eller bli frastjålet.

Et annet argument for at barn skal få bankkort i ung alder bunner i at de får god styring på penger i fremtiden. De som har brukt bankkort siden de var små kan få en bedre forståelse for hvordan det fungerer, enn de som får bankkort når de er eldre.

Samtidig er det en viss fare for at barna går glipp av viktige erfaringer man får med fysiske penger.

– Å kun ha erfaringer med digitale penger kan gi en følelse av at det alltid er penger tilgjengelig. Dette kan føre til at man får et annet forhold til for eksempel forbrukslån og kredittkort, som kan være skadelig for enkeltes økonomi, forteller seniorrådgiver Eva Sørmo.

Les mer om barn og økonomi her.

Foreldrenes ansvar

Bankkort for barn har gjerne beløpsgrenser som sikrer at det ikke tas ut eller belastes for store beløp fra kontoen. Gjensidige har for eksempel en øvre grense for uttak og varekjøp på 400 kroner på deres Barnekort. Flere banker tilbyr også foreldre og barna tilgang til nettbank eller mobilbank, og på den måten kan barna se at beløpene trekkes fra kontoen og at tilgjengelig beløp synker som en konsekvens.

Det er viktig at barna tidlig får en forståelse for pengebruk, slik at de som voksne har et bevisst og sunt forhold til økonomi.

– Det er opp til foreldrene å velge om beste måte for å oppnå dette er ved bruk av bankkort eller kontanter. Snakk gjerne med barna om pengebruk og hvor pengene kommer fra. Gi dem gjerne oppgaver som gjør at de får ukelønn. Da lærer de og verdien av pengene, sier Sørmo

Det er usikkert om en syvåring har et stort behov for eller utbytte av å ha eget bankkort, men det er derimot nødvendig at barna forstår fordelene og konsekvensene knyttet til økonomi til de har fullt ansvar for egen økonomi. Det finnes fine økonomispill på internett hvor barna på en morsom måte kan lære seg om egen økonomi, og dette kan være et alternativ verdt å vurdere.

Hverdagsøkonomi

Viktigheten av å lære barn om økonomi

Med urovekkende lite opplæring i privatøkonomi gjennom skolen, blir det foreldrenes ansvar å lære barna om dette. Mislykkes man med denne opplæringen kan resultatet bli et liv med dyr gjeld og vanskeligheter med å få endene til å møtes.

Sjekklister og oppskrifter

Hvordan bruker du bankkortet i utlandet?

Det er mange som velger å tilbringe deler av ferien sin i utlandet, og gjerne i varmere strøk. På ferie i et annet land er man ofte usikker på om det bør betales med kort eller kontanter, hvor man skal ta ut penger, og hvilket kort man bør bruke. Vi har satt sammen en sjekkliste for hvordan du bør bruke kortet i utlandet.

Hverdagsøkonomi

Spar tusenvis på dagligvarehandelen

Dagligvarebutikkene konkurrerer beinhardt om deg som kunde. De fleste har et lojalitetsprogram, og de har stadig tilbud på utvalgte varer. Vi viser deg hvordan du kan spare mye ved å handle smart og være godt orientert.

Foto: iStock.com

Tester og undersøkelser

Den perfekte
barneforsikringen
finnes ikke

Når en skal velge en barneforsikring er det ikke rart at mange småbarnsforeldre blir forvirret. En vil selvsagt bare det beste for barnet sitt, og er redd for å velge feil. Men hvordan vet en hvilken forsikring som er best?

Norsk Familieøkonomi