Sjekklister og oppskrifter

Hvordan bruker du bankkortet i utlandet?

Det er mange som velger å tilbringe deler av ferien sin i utlandet, og gjerne i varmere strøk. På ferie i et annet land er man ofte usikker på om det bør betales med kort eller kontanter, hvor man skal ta ut penger, og hvilket kort man bør bruke. Vi har satt sammen en sjekkliste for hvordan du bør bruke kortet i utlandet.

Bruk kredittkort når du betaler

Når du handler i butikker, betaler på en restaurant eller betaler hotellregningen, bør du bruke kredittkortet. Når du kommer hjem og skal betale kredittkortregningen, kan du sjekke at beløpene stemmer. Pass på at du betaler ned kredittkortregningen før rentene begynner å løpe.

Ta med både kredittkort og vanlig betalingskort på ferie

Dersom du skal ta ut penger i minibank, er det ditt vanlige betalingskort du bør bruke. Hvis du bruker kredittkortet når du tar ut penger vil du ofte bli pålagt høye gebyrer og renter. Ta ut penger i det landet du ferierer i, og ikke i Norge, og husk å ikke gå rundt med for mye kontanter på ferie!

Ikke gi fra deg kortet ditt

Tar noen med seg kortet på bakrommet for å sette i terminal, ber du om å få betale med et annet kort når de kommer tilbake.

Betal i lokal valuta

Ofte vil du få mulighet til å velge mellom å betale i norsk eller lokal valuta. Du bør alltid velge lokal valuta, da får du den beste kursen. Hvis ikke er det butikken som setter kursen og denne er alltid dårligere.

Ikke lagre betalingsopplysningene dine på nettsider

Hvis du betaler for hotellet over nett, bør du aldri lagre betalingsopplysningene. Det er mye større sjanse for at andre får tak i opplysningene dersom de blir lagret.

Følg med på transaksjonene

Har du vært ute og reist bør du være ekstra oppmerksom på transaksjonene på ditt kredittkort. Her bør du følge godt med, og sjekke at du kjenner igjen beløpene som har blitt trukket.

Kontakt banken din umiddelbart dersom du ser noe som ikke stemmer

Vær raskt ute og gi banken beskjed så fort du legger merke til noe som ikke stemmer. Hvis du blir frastjålet eller mister kortet ditt må du ringe banken din med en gang for å få kortet sperret.


Norsk Familieøkonomi