Sjekklister og oppskrifter

Ønsker du å jobbe redusert,
men er usikker på om du har råd?

Det kan bli hektisk å kombinere fulltidsjobb med familieliv. Man skal rekke over kjøring, henting, husarbeid og fritidsaktiviteter, og tiden strekker ikke alltid til. Mange ser seg nødt til å jobbe fullt for å få endene til å møtes, selv om man gjerne ønsker å få mer tid mer hjemme.

For enkelte er det vanskelig å se hvordan man kan få råd til å jobbe redusert, og derfor har vi samlet noen råd som viser hvordan det kan bli mulig.

 • Avdragsfrihet på lån

Snakk med banken, og spør om de kan legge til rette for avdragsfrihet på boliglånet en periode. Dere kan heller betale litt mer når du er tilbake i full jobb slik at dere kan opprettholde samme løpetid på lånet.

 • Sjekk boliglånsrenten

Sjekk at du har riktige vilkår på boliglånet ditt. Det kan være mye å spare på å sjekke boliglånsrenten. Sjekk vårt lånebarometer.

 • Vurder fastrente

Er du usikker på om du vil tåle en renteoppgang kan du vurdere å binde renten på deler av boliglånet med avdragsfrihet på fastrentedelen. Da binder du renten med bakgrunn i ønske om forutsigbarhet. Vi anbefaler ingen å spekulere i fastrente.

 • Kontantstøtte fra NAV

Snakk med NAV om kontantstøtte. Man kan nå få opptil 7 500 kroner i kontantstøtte. Du kan få kontantstøtte dersom barnet tilbringer mindre enn 20 timer i barnehage per uke.

 • Sett opp budsjett

Ta ut kontoutskrifter, og sjekk om dere betaler unødvendige utgifter og om det er noe dere kan spare. Lag et budsjett. Det finnes fine budsjettapper du kan laste ned.

 • Felles regningskonto

Vi anbefaler at dere har en felles regningskonto hvor det trekkes regninger. Da får dere bedre oversikt og kan trekke faste beløp på lønningsdag.

 • Sjekk forsikringene

Vi anbefaler at dere ber om tilbud fra minimum tre forsikringsleverandører årlig. Sjekk gjerne vilkårene dere får som medlem i Norsk Familieøkonomi her.

 • Planlegg matinnkjøp

Skriv handleliste og handle en til to ganger i uken og se etter tilbud. Da unngår dere impulskjøp og det blir lettere å planlegge uka. Lag dere gjerne en ukemeny og last ned dagligvareapper.

 • Kjøp brukt

Du kan finne mye fint og nytt utstyr på FINN. Mange har byttekvelder og på den måten kan sparingen bli en sosial affære.

 • Bytt ut dyre kafebesøk med morsomme turer

Bruk fritiden på turer i naturen. En piknik i parken kan være et godt alternativ til kafebesøk og er som regel mye billigere. Dette er i tillegg ofte kjekkere for barna.

 • Unngå dyre ferier

Man kan spare mye på å velge litt rimeligere løsninger og likevel skape gode minner.

 • Husk pensjonen

Med redusert inntekt kommer som regel redusert pensjon. Du kan lage privat pensjonssparing og sette av litt ekstra når du er tilbake i full jobb igjen. Snakk med rådgiver om egen pensjonssparing.


Sjekklister og oppskrifter

De beste feriene trenger ikke å koste mye

Å reise på ferie kan fort bli en dyr affære, og særlig hvis man er en hel familie som skal reise. Men dersom du er flink til å planlegge trenger ikke ferien ende i at du blir ruinert etter tre uker.

Medlemshistorier

Spar penger ved å bytte forsikringer

Du kan spare store summer på å bytte forsikringer. Det er viktig å følge med på prisene på skadeforsikringer, for det er de lojale kundene som betaler mest over tid. Les om hvordan et av våre medlemmer sparte 6 000 kroner med noen få telefonsamtaler.

Hverdagsøkonomi

Spar tusenvis på dagligvarehandelen

Dagligvarebutikkene konkurrerer beinhardt om deg som kunde. De fleste har et lojalitetsprogram, og de har stadig tilbud på utvalgte varer. Vi viser deg hvordan du kan spare mye ved å handle smart og være godt orientert.

Vi tester budsjett-apper

Tester og undersøkelser

Budsjett? Appsolutt

Vi har gjort jobben og funnet fram de beste budsjett-appene.

Norsk Familieøkonomi