Forsikring

Mobilforsikring - er det verdt det?

Prisene på mobiltelefoner har skutt i været de siste årene, og telefonene blir mer og mer avanserte og derfor kostbare å reparere.

Toppmodellene til både Apple og Samsung har de siste årene steget voldsomt i pris, men er fremdeles like populære. Man skulle kanskje tro at prislappen var en indikasjon på at produktet har lang levetid og er verdt investeringen, men har du først knust skjermen eller fått fuktskade kan reperasjon bli en dyr affære det også.

Selgerne har derfor fått i oppdrag å sikre deg mot disse skadene ved å selge deg svindyre ekstraforsikringer. Den store hemmeligheten er at du sannsynligvis allerede er dekket.

De aller fleste har allerede en eller annen form for forsikring av eiendeler, enten innboforsikring eller reiseforsikring. Før du avgjør om du i tillegg ønsker ekstra sikkerhet med en egen mobilforsikring bør du undersøke disse papirene nøye.

Flere og flere forsikringsselskaper har de siste årene valgt å inkludere uhellsdekninger i sine innbo- og reiseforsikringsprodukter, som også omfatter mobiltelefon. Kanskje du tjener på å oppgradere din eksisterende innboforsikring sammenlignet med den enkeltstående mobilforsikringen?

Slik sjekker du

Om mobilforsikring lønner seg avhenger altså av din nåværende innboforsikring, vilkår og pris. Vær oppmerksom på at det her varierer mellom standard- og topprodukter.

Sjekk først og fremst om skader og uhell er dekket og eventuelle begrensninger. Er dekningen begrenset til et fåtall mobiler eller er alle familiens mobiltelefoner dekket, dekkes kun knust skjerm eller er også fuktskade eller andre uhell inkludert, og hvor mange skadetilfeller dekkes innenfor en gitt tidsperiode? Dersom din nåværende innboforsikring dekker de vanligste skadene er det ikke nødvendig å være dobbelforsikret.

Sammenlign også prisen på mobilforsikringen med premien på din eksisterende forsikringsavtale. Du kan bli overrasket. Ofte koster mobilforsikringen tilnærmet like mye hver måned som innboforsikringen i sin helhet gjør. Rent prismessig kan det altså lønne seg å oppgradere innboforsikringen istedenfor å tegne en enkeltstående mobilforsikring.

Sjekk også egenandelen på mobilforsikringen du vurderer, og sammenlign med innboforsikringen. Her varierer det fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Se også egenandelen i sammenheng med prisen på eventuelle reparasjoner. Reparasjon av knust skjerm på de nyeste Apple modellene kan koste mellom 4 000 og 6 000 kroner hos et autorisert verksted.

Moralen er derfor - du tjener ingenting på å være dobbeltforsikret og kan heller spare mye på å dobbeltsjekke.

Norsk Familieøkonomi