Medlemshistorier

Så mye kan du spare på alternativ transport

Vi blir oppfordret til å gå, sykle og bruke kollektivt for å spare miljøet, men hvor mye kan du egentlig selv spare på å endre egne vaner?

I en sykkelvennlig by langs kysten bor en nokså normal familie med mor, far, to barn, hus, hund og to biler. Mor og far har lenge disponert hver sin bil, men et ønske om å bli mer miljøvennlig ble katalysatoren for en endring.

Lenge hadde de høye bilkostnadene plaget den lille familien, og mor i huset brukte bilen mindre og mindre etter minstemann kom i hus. Da ble trilleturer og etterhvert spaserturer foretrukket over trangt bilsete og bilsyke. Mor tenkte at  nok var nok og bestilte en transportsykkel med plass til både barn og handleposer, og med en motor som ville dra dem alle opp de bratteste bakkene.

Engangssummen for sykkelen var en ting, men det viktigste for familien var å sammenligne hvor mye de ville spare ved å kvitte seg med den ene bilen. Regnestykket lyver ikke:

  • Bom- og drivstoffutgiftene ble så klart eliminert.
  • Forsikringspremien ble redusert fra kr 10 000 til kr 2 400 per år.
  • Servicekostnad ble redusert fra kr 7 000 til kr 3 000 per år.
  • Familien sparer totalt sett minst kr 20 000.

Med dette resultatet vil også prisen for sykkelen tjenes inn innen relativt kort tid.

Ifølge Transportøkonomisk institutt gir overgangen til elsykkel samtidig betydelig miljøgevinst. I en rapport går det fram at hver ny elsykkel bidrar til at CO2-utslipp reduseres med mellom 50 og 200 kilo per år. Syklistene oppgir samtidig andre fordeler som at de slipper bilkø og leting etter parkering, samt at sykkelen oppleves som det raskeste fremkomstmiddelet.

For familien var overgangen fra to biler til en bil pluss sykkel enkel. Med en sykkel som kan brukes året rundt til alle dagligdagse formål vil denne familien aldri se seg tilbake. Minstemann er også strålende fornøyd med at henting i barnehage skjer på sykkel fremfor i bil.

Norsk Familieøkonomi