Hverdagsøkonomi

Slik blir strømmen smartere

Norges første heldigitale strømselskap gir oss en introduksjon til hvordan din hverdag kan bli litt smartere og strømmen litt billigere.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men Norges første heldigitale strømselskap er også landets eneste som vil at du skal bruke mindre strøm. I en bransje preget av store tradisjonelle aktører, lokketilbud og lite innovasjon skiller Tibber seg ut som en utfordrer. Målet deres - redusere både forbruket og det du betaler for strømmen.

– Hele kundeopplevelsen er digital. Vi bruker smart, digital teknologi for å sørge for at kundene våre alltid har best mulig strømpris, samtidig som de har full oversikt over hva de kan gjøre for å optimalisere strømforbruket sitt, sier Edgeir Vårdal Aksnes, grunnlegger og administrerende direktør i Tibber.

En av måtene Tibber gjør strømmen smartere er gjennom sin egen strømapp. Her får du som kunde totaloversikt over forbruket ditt til enhver tid. Du kan til og med sammenligne ditt forbruk med lignende boliger.

– Hovedfokuset vårt er å hjelpe kundene våre med å redusere strømforbruket sitt, noe vi gjør ved å gi dem tilgang til informasjon og analyser om hva de bruker mest strøm på, samt tilby smarte produkter som kan hjelpe dem med å redusere strømforbruket ytterligere, forklarer Aksnes.

Vi tar heller ingen fortjeneste på strømmen, så våre kunder får også den billigste grønne strømmen på markedet.

Edgeir Vårdal Aksnes
Grunnlegger og administrerende direktør i Tibber


Strøm uten fortjeneste

Ved flere anledninger har Forbrukerrådet advart mot lokketilbud på strøm. Typiske kampanjetilbud gir angivelig kundene gratis strøm i en periode, men det strømleverandørene unnlater å informere om eller skjuler med liten skrift er at kundene etter kort tid blir flyttet over til dyre strømavtaler. I noen tilfeller har dette også skjedd uten at kundene har blitt informert før flyttingen.

Tibber er motvekten til denne negative trenden. Deres smart software handler strøm for deg helt automatisk, og sørger for at Tibber-kunder i gjennomsnitt sparer 20 prosent sammenlignet med de tradisjonelle leverandørene. I tillegg selges strømmen faktisk uten fortjeneste. Med andre ord betaler du akkurat det samme for strømmen som Tibber kjøper den for.

– Vi tar heller ingen fortjeneste på strømmen, så våre kunder får også den billigste grønne strømmen på markedet, forklarer Aksnes helt enkelt.

Du lurer kanskje på hvordan det er mulig. Grunnlegger og administrerende direktør har et enkelt svar.

– Vi tjener kun penger fra månedsavgiften, noe som du kjapt sparer inn på de lave strømprisene, forklarer han.

Avgiften Edgeir snakker om her er kun 39 kroner i måneden og benyttes til å investere i ny smart teknologi som videre skal bidra til at du kan senke ditt strømforbruk ytterligere.

Oppvarming dyrest

Ved hjelp av smart teknologi og små endringer kan du spare mye. Første steg er å lære om eget forbruk.

– Kunnskap er makt. Med Tibber finner du ut av hva som drar mest strøm i hjemmet. Deretter kan du begynne å gjøre små, men betydelige endringer som for eksempel å senke temperaturen i hjemmet, sier Aksnes.

Faktisk kan så mye som 70 prosent av strømforbruket vårt gå til oppvarming av bolig, men det kan du med enkle grep gjøre noe med.

I en undersøkelse av 1 264 husstander oppdaget Tibber at å redusere innetemperaturen med én grad ville spare husstandene i gjennomsnitt 133 kroner i måneden. Du tenker kanskje at det ikke var all verden, men som de fleste små grep gir det stor effekt over tid. Den nevnte månedsavgiften sparer du også inn, og det med god margin.

Undersøkelsen viste samtidig at om alle norske husstander senket varmen tilsvarende ville det utgjøre en reduksjon  i karbonutslipp på hele 133 000 tonn per måned.

– Her er det penger å spare, for eksempel via smart varmestyring, fortsetter Aksnes.

Tibber vil nemlig ikke at kostnadsbesparelsen skal gå på bekostning av komforten. Du kan faktisk redusere strømforbruket til oppvarming uten å ha det kaldere når du er hjemme og våken.

Ved hjelp av smarte termostater og digital varmestyring kan du senke temperaturen automatisk på de tidspunktene du uansett ikke oppholder deg i boligen, og sørge for at boligen er komfortabelt oppvarmet når du kommer hjem. Tibber-kunder som benytter smart varmestyring senker strømforbruket sitt med i gjennomsnitt 9,3 prosent. Dette kommer i tillegg til de gjennomsnittlige 20 prosentene de allerede sparer ved å være Tibber-kunder. 

Garantert grønn strøm

Når vi likevel er inne på klimagevinsten ved lavere strømforbruk er det også verdt å nevne at Tibber garanterer alle sine kunder grønn strøm.

All strøm har opprinnelse fra norsk vannkraft eller solceller på private hjem. Du kan til og med følge hvilken produsent din strøm kommer fra til enhver tid i appen.

Power-ups

Tibbers strømapp gir deg som nevnt fullstendig oversikt over forbruket og strømprisen til enhver tid, og kan brukes helt uten ekstrautstyr. Ved hjelp av power-ups kan du i tillegg måle og styre strømmen helt ned på detaljnivå slik at du bruker minst mulig strøm. Dette inkluderer integrasjon for de aller fleste elbiler, smarte termostater for varmestyring og mye mer.

Elbilen kobles direkte opp mot appen på få sekunder, og slik får du tilgang til smartlading. Dette inkluderer full oversikt over bilens ladestatus og historikk samt batterinivå, men best av alt sørger smartlading for at du lader når strømmen er billigst.

Derimot har ikke alle elbil, og grunnlegger Edgeir har derfor en anbefaling som vil passe de aller fleste:

– Tibber Pulse er noe alle kan få bruk for. Pulse er, som navnet tilsier, en slags “pulsmåler” for hjemmet som gir deg informasjon om strømforbruket ditt i sanntid. Da kan du for eksempel se hvor mye strøm ovnen drar når du lager mat, eller du kan jakte etter “strømtyver” ved å slå av og på ting i hjemmet, sier han.

Dingsen Edgeir her snakker om er tilgjengelig i Tibber Store og du kobler den enkelt opp på egenhånd via HAN-porten i den nye AMS-strømmåleren. Den krever altså ingen omfattende installasjon. Tibber-kunder får også rabatt på denne samt alle andre produkter i nettbutikken.

Er du allerede en spirende smarthus-entusiast kan du selvsagt koble til ditt eksisterende utstyr fra blant annet Futurehome, Athom Homey, Philips Hue, Telldus smarthus med flere, direkte i appen under fanen power-ups.

Anbefalt tjeneste

Uansett om du har vært medlem lenge eller kun kort tid, bør du kjenne til at vi i Norsk Familieøkonomi kontinuerlig overvåker hva som rører seg i markedet for å gi deg råd og anbefalinger om hvordan du kan spare mer penger. Det var gjennom dette arbeidet vi ble introdusert for Tibber.

Som oss er Tibber opptatt av åpenhet og transparens. Kunder og andre kan enkelt sammenligne Tibbers strømpriser med andre leverandører på nett, og gjennom appen kan du lære mye om eget forbruk. Tilgang til analyser og statistikk gir deg kunnskapen du trenger for å redusere strømforbruket samt spare store summer.

Med bakgrunn i dette fremhever vi Tibber som en anbefalt tjeneste. Vi mener Norges første heldigitale strømselskap er en viktig utfordrer som gir deg billigere og grønnere strøm uten liten skrift.

Les mer og bli Tibber-kunde her. Tibber fikser byttet fra din eksisterende leverandør helt enkelt.

Norsk Familieøkonomi