Hverdagsøkonomi

Tips og triks for ditt matbudsjett

Det er ikke å stikke under en stol at matvareprisene har vært unormalt høye det siste året, og bare fortsetter å øke nå ved årsskifte. Men det finnes noen gode råd som kan gjøre denne budsjettposten litt mindre – selv i tider med høye priser!

I App Store eller Google Play finnes det et hav av muligheter for å få oversikt over matprisene. eTilbudsavis, Mattilbud og Kupp er alle eksempler på slike apper. Her kan du på ulik måte få informasjon om hvilke matvarer som er på tilbud, har 3 for 2-salg og lignende.

Vi presenterer derfor de ulike appene og tipsene vi synes virker gode, slik at du kan få oversikt over hva du kunne tenkt deg å benytte deg av!

eTilbudsavis

Hvis du pleier å kjøpe varer fra et spesielt merke eller en type vare, er denne appen svært god. Mange har Friele eller Ali Kaffe som sin favoritt-kaffe, og kunne tenkt seg å finne ut om noen har tilbud og eventuelt hvor. I denne appen kan du søke opp de spesifikke matvarene, og få informasjon om hvilke butikker som kjører tilbud, og i hvor lang tid. Du kan også lage handlelister, men denne funksjonen opplever vi som lite brukervennlig.

Vi testet appen ved å sjekke hvem som hadde tilbud i dag på ulike typer fisk. Da fikk vi opp en haug av butikker som har tilbud på både laks, sild og torsk, med innsyn i pris - både stykk og kilo. Så hvis du ikke vil lese gjennom hele tilbudsaviser, og har en idé om hva du har lyst på, er denne appen for deg.

Mattilbud

En av de enklere appene på markedet. Denne er veldig god for deg som liker å bla i tilbudsavisene, uten å måtte få alt av unødvendige papirer og blader hjem i postkassen. Denne appen samler tilbudsaviser fra tilnærmet alle dagligvarebutikker ukentlig, som du kan lese på PDF på mobilen eller nettbrettet.

En enkel app å forstå, men har sine begrensninger dersom du leter etter et spesifikt produkt. I så tilfelle må du smøre deg med tålmodighet, og starte lesingen fra perm til perm, og deretter sammenligne.

Kupp

Denne opplever vi som en svært allsidig og oversiktlig app. En mer komplett app skal du lete lenge etter. Appen har det største utvalget av søkefunksjoner og tilbudsaviser, samt mulighet for å kunne favoritt-merke varer. Du kan også lage handlelister på lik måte som med eTilbudsavis, men oppsett og brukervennlighet er lang bedre her.

Kupp er for deg som vil ha oversikten over matvarer fra A til Å. I tillegg tilbyr Kupp oversikt over andre varer som kan være aktuelle, deriblant jernvare, hage, elektronikk med mer. En god app for deg som liker å planlegge godt til ukeshandelen.

Matbutikkenes egne apper

De største dagligvarebutikkene tilbyr kundene deres apper som kan gi deg generelle og personlige tilbud. Mange av oss er gjerne medlem hos enten Coop, Trumf, Rema 1000 (Æ) eller kanskje alle de nevnte. Selv om butikkene har ulik praksis på tilbud i app, opererer de fleste med personlige tilbud på varer du kjøper ofte. Her kan du sannsynligvis spare noen kroner på favorittproduktene.

Alle kjedene opererer også med bonus på frukt grønt, og noen av dem også fisk og vegetarprodukter.

Hvis du ikke er medlem av noen av disse, men bruker butikkene jevnlig, bør du vurdere å bli med på medlemsfordelprogrammene. Trumf og Rema 1000 er helt gratis, mens hos Coop betaler du et depositum ved innmelding, som du kan få igjen hvis du sier opp medlemskapet.

Tilbudsdisken

Når du først har kommet deg på butikken, bør du absolutt sjekke datodisken. Selv om planlegging nesten alltid viser seg å være det beste trikset for å få ned matkostnadene, betyr ikke det at du skal unngå datodisken.

I datodisken kan du være heldig å finne nettopp det som står på handlelisten, men kanskje kan du bytte ut det planlagte proteinet med et annet til de planlagte matrettene. Det vil variere stort hvor godt tilbudet er, og hvor mange varer du finner her, men alltid verdt et forsøk.

Norsk Familieøkonomi