Hverdagsøkonomi

Stresset for matprisene?

Den mye fryktede 1. februar nærmer seg. Men er det egentlig noe å frykte i det hele tatt? Vi tar en gjennomgang av hvordan du kan spare mer penger med å ha is i magen.

I noen av de største avisene leser vi at «det er tid for hamstring». Men hamstring kan faktisk gjøre det vondt verre å holde budsjettet ditt, sammenlignet med om du gjennomfører normalt innkjøp – til og med etter at butikkene har satt opp prisene.

1. februar er som kjent den dagen butikkene prisjusterer matvarene for første gang i år. En slik prisjustering skjer to ganger i året, og den andre justeringen vil komme i juli. Det er selvsagt ikke unaturlig å kjenne på at en ny prisøkning kan være skremmende nå, men er hamstring i seg selv besparende?

Hamstring eller bedre planlegging?

Vi anbefaler alle å planlegge matvarehandelen godt året rundt. Dette rådet kan absolutt være besparende - bedre planlegging betyr at du kan gå til innkjøp av større forpakninger, og ikke minst får spist maten opp. Større forpakninger av eksempelvis kjøtt, egg, smør og ost er som regel langt billigere enn sine lillebrødre når vi ser på kiloprisen.

I forkant av prisjusteringen har vi ingen innblikk i hvilke matvarer som kommer til å øke mye, og hvilke som vil øke mindre. Innkjøp av varer som om kort tid vil gå ut på dato, vil sannsynligvis ikke lønne seg å kjøpe i store kvanta. Blir melken sur eller eggene dårlige, er dette penger du kunne ha spart ved å handle som normalt både før og etter 1. februar.

Spar penger hele året

Hamstring fører ofte til større matsvinn på lang sikt, og vi anbefaler derfor på det sterkeste at du i stedet for å hamstre, er prisbevisst i butikken, og sammenligner matprisene hos de ulike butikkene.

Vi kaster enorme mengder mat i Norge, og selv om dette kan gå utover miljøet, er det lommeboken det først og fremst det går utover. Selv om mengden mat vi kaster har gått ned i løpet av de siste årene, er det fremdeles snakk om over 40 kg mat per person per år som går rett i søpla.

Du kan finne er rekke artikler med tips og triks for ditt matbudsjett på våre sider. På markedet finnes det en haug med ulike apper som gir deg oversikt over de aktuelle tilbudene som pågår. I tillegg er det som vi nevner, viktig å være god til å planlegge innkjøpene dine, det er her de store pengene er spart, ikke i panikkens hete.

Norsk Familieøkonomi