Det kan være tøft å møte julen med alle forventinger som følger med. I år, vil hver av oss i snitt bruke ca. 12 500 kroner på julegaver, mat og drikke, og som oftest er det mange som kommer til å bruke mer penger enn det de faktisk har råd til. Hvilke muligheter har du for å senke de økonomiske kostnadene i julen? Og er det egentlig så viktig med de dyre gavene?
Julen er en spesiell tid for mange. Det er tid for å endelig møte familien igjen, spise god mat sammen, og nyte julemusikk. I tillegg er mange opptatt av å gi gaver til dem vi er glade i – og gjerne over evne. For noen kan dette ende opp i forbrukslån eller dyre kredittkortregninger.
Erkjenne egen økonomisk evne
Om det er barn, barnebarn, ektefelle eller øvrige familiemedlemmer, ønsker vi bare det beste for våre nære. En undersøkelse fra DNB i 2021 viser at det er besteforeldre som bruker aller mest penger på gaver. I snitt bruker besteforeldre nesten 13.000 kroner på julehandelen ifølge undersøkelsen, og mye tyder på at det siden den gang har økt. For minstepensjonister utgjør dette mer enn 75% av den månedlige pensjonen.
Det kan være lurt å på forhånd ha satt opp et budsjett eller en ramme for hvor mye penger som skal brukes på gaver, mat og kos i julen. Da kan du på best mulig måte sikre deg og din økonomi, og sørge for at du går julen i møte med å erkjenne egen økonomisk evne.
Avtal med øvrige familiemedlemmer
Det er vanlig at barn kan komme med store ønsker som eksempelvis ny mobil, sportsutstyr, PC eller spillkonsoll. Ikke alle klarer å møte disse ønskene alene. Da kan det være hensiktsmessig å gå flere sammen om gaven. Da slipper du unna den store regningen selv, og du kan lettere sette en grense for hva du selv kan bidra med.
Det kan også være svært nyttig å ha samtaler med familien om hva de kan forvente seg til jul av deg. Kanskje en ukomfortabel samtale å ta opp, men grensesetting ovenfor egen økonomi er viktig. Har du fem barn eller barnebarn kan du sette av et bestemt beløp du skal bruke på hver av dem, og gjerne føre det inn i et budsjett hvor du har øvrige utgiftsposter for måneden. Da har du hele tiden kontroll.
Sett også begrensninger på hvor mange du skal gi gave til. Listen blir fort lang hvis alle bekjente skal inn i gavelisten. Det er mange ting som kan glede uten å sprenge budsjettet.
Må julegaver være dyre?
Julegaver trenger ikke nødvendigvis å komme opp i mange tusenlapper per person. Dersom du føler gavmildhet ovenfor fjerne bekjente, kan hjemmebakst eller noe annet godt å bite i være en nydelig gave å nyte for mottakeren – uten de store utgiftene. Det kan også være mulig at gaveutveksling mellom fjerne bekjente kan sløyfes helt, og kanskje du oppdager at de i den andre enden blir lettet over beskjeden.
Til nær familie er vi nok ganske velvillige til å gi i overflod. Igjen er det utrolig viktig å ha kontroll på egen økonomisk evne. Mange er også opptatt av at vi ikke skal virke gjerrige, og sammenligner oss gjerne med andre familier. Men gavene trenger faktisk ikke å være så dyre. Sjekk nettsider som Prisjakt for å se hvor du får varen billigst. Her kan det skille hundrevis av kroner hos de forskjellige leverandørene. Og til slutt; i klimasakens navn, kan noe som er kjøpt brukt være likeså godt som noe flunkende nytt.