Hverdagsøkonomi

Derfor bør du ha kredittkort

Kredittkort blir ofte plassert i samme kategori som forbrukslån og har fått et ganske dårlige rykte. Det er kanskje ufortjent.

Det første man gjerne forbinder med ordet kredittkort er betalingsutsettelser og skyhøye renter som kan utvikle seg i en ond sirkel hvor man blir vant til å bruke penger man ikke har. Det er ikke uten grunn at denne korttypen fremkaller litt negative assosiasjoner hos mange av oss. Likevel bør faktisk de aller fleste ha ett kredittkort tilgjengelig. Om kredittkortets dårlige rykte er fortjent eller ufortjent er nemlig helt avhengig av anvendelse.

Du bør bruke kredittkort når du:

  1. Handler på internett
  2. Er på reise i utlandet
  3. Bestiller en reise

Svindelbeskyttelse

En av de viktigste fordelene ved kredittkort, og årsaken til at man bør bruke kredittkort når man handler på nett eller er på reise i utlandet, er at man er godt sikret mot svindel. Når man betaler med kredittkort har man en lovfestet rett til å kreve pengene tilbake fra banken som har utstedt kortet, dersom man ikke får varen man har bestilt, man blir svindlet, selgeren går konkurs eller hvis reisen man har betalt med kredittkortet blir kansellert, blant annet.

For å få pengene igjen må man i første omgang klage direkte til selger og forsøke å løse saken med dem. Hvis selger avviser kravet, ikke svarer eller har gått konkurs, sender man klagen videre til banken som har utstedt kortet. Man kan også klage til klagenemda dersom banken avviser klagen. Les mer om dine rettigheter ved kortreklamasjon hos Forbrukerrådet.

Visa og Mastercard opplyser at deres kortkunder har de samme rettighetene uavhengig om man benytter kredittkort eller debetkort, men klageprosessen ved debetkort er mer komplisert og fristen for å klage er kortere. 

Reiseforsikring

Når man bestiller en reise kan man også med fordel benytte kredittkort både fordi man har krav på å få tilbakebetalt pengene fra kortutsteder dersom reisen kanselleres, og fordi kredittkortet ofte inkluderer en reiseforsikring. Vanligvis får man reiseforsikring inkludert dersom man betaler mer enn halvparten av reisen med kredittkortet. Som alle andre forsikringer er det viktig at man her leser vilkårene for å få forståelse for hva som er dekket og ikke. 

Når du bruker kredittkort bør du:

  1. Betale hele kredittkortregningen innen forfall
  2. Ha et bevisst forhold til renten 
  3. Velge et kort med lavest mulig gebyr
  4. Husk at uttak og overføring ofte medfører høye gebyrer
  5. Unngå å ha flere ulike kort med høy kredittgrense

Når du skal velge kredittkort og begynne å bruke det må du være bevisst på vilkårene, gebyrer og rentene. Husk at bruk av kredittkort i praksis er det samme som å ta opp et lite lån, og betaler du ikke hele lånet tilbake innen forfall begynner rentene å løpe. Det blir fort dyrt, og man bør absolutt unngå å lene seg på betalingsutsettelsen og bruke penger man egentlig ikke ha. Bruk kun kredittkortet når du vet at du kan betale hele summen tilbake innen forfall. 

Glem heller ikke at noen bruksformer medfører høye gebyrer, blant annet ved kontantuttak og overføring. Vilkår og størrelse på gebyr varierer her, men vanligvis løper rentene fra uttaksdato dersom du benytter kredittkortet i minibanken. Det blir fort dyrt. 

Sist, men ikke minst, må du være klar over at dine kredittkort vises som en del av din gjeld i gjeldsregistrene og kan i noen tilfeller påvirke søknad om lån. Er du usikker på om du har kredittkort, kan du også logge inn på gjeldsregisteret.no eller norskgjeld.no til å få oversikt. 

Norsk Familieøkonomi