Sparing og investering

Hva burde jeg gjøre med sparepengene nå?

Styringsrenta er historisk lav og fører til ekstremt lav innskuddsrente. Det er dårlige nyheter for de av oss som sparer i bank.

Med bakgrunn i pandemiens påvirkning på både nasjonal og internasjonal økonomi og den medfølgende usikkerheten var sparing et hett tema denne våren og sommeren. I starten av pandemien fulgte de aller fleste med på den kraftige nedgangen på børsen samtidig som man jublet for de synkende lånerentene. Baksiden av den lave styringsrenta og lånerentene er at det nå i svært liten grad vil lønne seg å spare i bank. Hva bør du gjøre da?

Når vi gir råd om sparing må vi alltid kartlegge to ting; formål og tidsperspektiv. Dette er helt avgjørende for hvilke alternativer som vil passe for deg slik at også risikoen er avbalansert. Kartleggingen vil også bidra som en forventingsavklaring for hva du kan og ønsker å få ut av sparingen din.

En huskeregel som gjentas gang på gang er at penger du skal bruke innen fem år bør plasseres i bank, mens penger du ønsker å spare over mer enn fem år kan plasseres i fond. På grunn av svingningene er sannsynligheten for tap større når man har et kortere tidsperspektiv, mens sparer man over tid vil man ta del i både oppturer og nedturer. Samtidig skal man trå forsiktig når man omtaler aksjemarkedet og huske at historisk avkastning ikke er garanti for fremtidig avkastning.

For aksjespareren

Ettersom banksparing er og har vært lite attraktivt den senere tiden, og flere og flere av våre medlemmer og andre har fått øynene opp for aksjesparing, er denne gruppen et naturlig startpunkt.

Du hører til denne gruppen om du allerede har definert en spareplan som strekker seg over mer enn fem år, som involverer sparing i ett eller flere fond eller enkeltaksjer. Har du lang erfaring med aksjesparing er du kanskje ikke bekymret, og har trukket på skuldrene når overskriftene i landets største aviser omhandlet børskrakk og finanskrise tidligere i år. Er du litt mindre erfaren har du kanskje kjent på frykten for at sparepengene skal gå tapt og vurdert å trekke deg ut av markedet. Her er våre råd.

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Norsk Familieøkonomi