Sjekklister og oppskrifter

Husk dette før du reiser

Reisen er planlagt for lenge siden, bagasjen er ferdig pakket og hele familien gleder seg til årets ferie. Før avreise har vi noen gode tips som både kan gjøre turen tryggere og billigere.

Helsetrygdkort og reiseforsikring

Huskeregel nummer en, etter penger, pass og billett, er å ha helsetrygdkortet og reiseforsikringen din i orden. Helsetrygdkortet gir deg rett på nødvendig medisinsk behandling i alle EØS- land, samt Sveits. En helårsreiseforsikring dekker eventuelle kostnader som ikke dekkes av det offentlige i det landet man reiser til. I tillegg dekkes tap av eller skade på reisegods og utgifter som er forårsaket av skader, sykdom eller forsinkelser. Les vår nyeste reiseforsikringstest og se hvilke vi mener er best.

Lagre viktige telefonnummer

Før avreise kan det være lurt å lagre lokale nødnumre og andre viktige telefonnummer slik at disse er lett tilgjengelige dersom uhellet skulle være ute. Forsikringsselskapene har gjerne egne krisetelefoner eller døgnåpne hjelpelinjer du kan ringe dersom du blir syk eller trenger assistanse på reise. Lagre også nummeret til banken slik at du raskt kan ringe dem og sperre kortene dine dersom disse blir stjålet. Last ned forsikringsselskapets egen app så har du enkelt forsikringsbeviset med deg hvor enn du er, og hold oversikt over transaksjonene i mobilbank.

Riktig oppbevaring av verdigjenstander

Mange forsikringsselskaper har strenge sikkerhetsforskrifter som gjelder oppbevaring av verdigjenstander, og brudd på disse kan medføre avslag på krav dersom gjenstandene blir stjålet. For å være på den trygge siden bør du bære verdigjenstandene med deg eller oppbevare disse i låst safe.

Kredittkort og vanlig bankkort

Ta med deg både kredittkort og vanlig bankkort på reise, og prøv å unngå å bære med deg begge samtidig. Oppbevarer du et av kortene i en låst safe er du sikret dersom et av kortene blir stjålet. Gi aldri fra deg kortet til selgere eller servitører ved betaling.

Er du usikker på kredittkortvilkårene bør du lese deg opp på gjeldende betingelser og gebyrer knyttet til for eksempel kontaktuttak, varekjøp og valutapåslag. Har du kontroll på dette før avreise blir du ikke overrasket når fakturaen kommer.

Benytt kredittkort til betaling

Til bestilling av reise og generell bruk i utlandet anbefales kredittkort. De fleste kredittkort inkluderer reiseforsikring dersom du betaler minst halvparten av reisen med kortet. Vær oppmerksom på at slike forsikringer kan ha visse unntak i motsetning til en helårs reiseforsikring som dekker det meste.

Ved bruk av kredittkort er du også bedre beskyttet mot svindel og misbruk ettersom du kan kreve å få pengene tilbake av banken eller kortutsteder dersom du opplever feil eller mangler ved produktet eller tjenesten du har kjøpt.

Husk at det påløper renter fra uttaksdato ved kontantuttak.

Betal alltid i lokal valuta

Det kan ofte være fristende å takke ja til å betale i norske kroner når man handler i utlandet. Da har man full kontroll på hvor mye man bruker hvis man er usikker på valutakursen. Dette er derimot ikke anbefalt fordi butikkene selv kontrollerer vekslingskursen og kan velge å legge på gebyrer. Du ender som regel derfor opp med å betale mer enn om du velger å betale i lokal valuta.

Ikke ta ut kontanter på flyplassen

Hvis du kan la være, bør du ikke ta ut utenlandsk valuta i Norge før du reiser. Noen ganger blir man likevel anbefalt dette dersom det er vanskelig å få tak i kontanter dit du skal. Tar du ut penger på flyplassen eller i banken i Norge før avreise betaler du mye mer enn hvis du venter til du har ankommet destinasjonen. Når du tar ut penger i utlandet er det betalingsnettverket i kortet som avgjør valutakursen, for eksempel Visa eller Mastercard. Undersøkelser viser at disse gir betydelig mer valuta for pengene sammenlignet med uttak i norske minibanker.

Lån utstyr som brukes sjelden

Skal hele familien på teltur for første gang kan det bli en dyr affære dersom dere går til innkjøp av alt utstyr dere måtte trenge til turen. Vil du kjøpe bør du vurdere brukt. Alternativt kan du låne fra din nærmeste utlånsentral BUA.io. Her finner du alt fra tursko og sekk til telt og kajakk. 

Benytt medlemsfordeler på reise

Som medlem i Norsk Familieøkonomi har du mange medlemsfordeler som også kan benyttes på reise. Du får blant annet gode vilkår og rabatt hos Sixt bilutleie, drivstoffrabatt og hver sjette is gratis med Circle K-appen og rabatt på en mengde opplevelser i Norge og Danmark. Ler mer om rabattavtalene her, og se om du kan spare noen kroner i ferien. 

Viktigst av alt, kos deg, nyt ferien sammen med familien og lad opp til høsten.

God sommer, hilsen alle oss i Norsk Familieøkonomi!

Norsk Familieøkonomi