Hverdagsøkonomi

Derfor bør du lease din privatbil

En bil faller fort i verdi, og et bilkjøp er ingen investering for folk flest. Et ønske om forutsigbarhet er grunnen til at mange heller velger å lease.

Det finnes ulike grunner til at stadig flere velger å lease bil. Mange kvier seg for å kjøpe en bil som de kanskje ikke får solgt eller som vil falle drastisk i verdi. Når du leaser bil slipper du å tenke på salg av bilen, og selv om ny teknologi har påvirket verdien på bilen du leaser, vil ikke dette ha noen innvirkning på din økonomi.

– Veldig mange er usikre på rammevilkårene for bilkjøring totalt, både i form av ny teknologi som utvikles raskt, satser på bompenger og dieselforbud som er innført i utvalgte storbyer på enkelte dager. Usikkerheten som knyttes til restverdien på å holde egen bil, i tråd med utvikling på elbiler, ladbare hybrider og rene fossilbiler, er kanskje mest utslagsgivende for at så mange nordmenn velger å sette risiko bort og leaser bilen, sier Håvard Peder Ødegaard, daglig leder i Privatlease.no 

Ved privatleasing kan du også unngå å ta opp lån i banken. Du kan dermed leie en ny og sikker bil, som du leverer tilbake etter en bestemt periode (ofte tre eller fire år). For mange unge kan dette være løsningen for å både spare egenkapital til bolig, samt å ha bil.

Forutsigbarhet over månedlige kostnader er også noe mange legger til grunn når de velger å lease bil. Du betaler en månedlig leie, som avhenger av biltype, startinnskudd, antatt verditap, avtalt kjørelengde og avtalt rente. Dermed vet du nøyaktig hvor mye bilen kommer til å koste deg.

Hvem passer privatleasing for?

Dersom du kjører mye, dersom du ikke har kapital til å kjøpe ny bil, dersom du ønsker å bruke kapital på bolig, eller dersom du ønsker å bytte bil med jevne mellomrom, kan leasing passe for deg. Samtidig er det viktig å tenke nøye gjennom hvilket alternativ som passer best for deg og din situasjon; å eie eller å leie. 

– Privatleasing passer for de som ønsker et forutsigbart bilhold, med ny bil hvert tredje til fjerde år og garanti i hele leieperioden. Samtidig er det mange som tidligere har kjørt firmabil, og via nye vilkår hos arbeidsgiver får tilbud om billønn. Her er det en økende andel som velger å lease privat, forteller Ødegaard.

Prisen er den samme

Enkelte er skeptiske til leasing grunnet såkalt påkost, som er prisen det koster for firmaet å fikse skader og mangler når du leverer inn bilen.

– Det koster å få skade på bilen du leaser, akkurat som ved en bil du eier. Prisen for å reparere er akkurat den samme - men du kan velge å ikke reparere skaden dersom du eier bilen din selv. Skal du selge din egen bil med skade, vil du merke det i ekstra verditap. Det du må betale for ved innlevering er unormal slitasje og eventuelt kilometer du har kjørt over avtalt kjørelengde. Vi anbefaler kundene våre å få utført en test hos NAF rett før man returnerer bilen, slik at de får en vurdering fra en uavhengig tredjepart på hva som er unormal slitasje, avslutter Håvard Peder Ødegaard.

Gjennom vår avtale med Privatlease.no, får våre medlemmer fra 100 til 150 kroner rabatt på månedsleien, og over fire år kan du ha spart opp til 7 200 kroner. I tillegg får du som medlem halv pris på etableringsgebyret, og sparer dermed 2 495 kroner. 

Les mer om vår medlemsfordel her.

Norsk Familieøkonomi