Hverdagsøkonomi

Det holder ikke å bare
klippe kortet

Kredittkort er smart når det brukes riktig. Vi anbefaler alle med ryddig økonomi å ha et slikt kort, men vi er opptatt av at du velger riktig.

Har du et kort med høy rente og/eller store gebyrer, kan det være veldig smart å finne deg et nytt kort, spesielt dersom du har et kort med høyt årsgebyr.

Husk bare på at det ikke er nok å klippe kortet du ønsker å kvitte deg med. Du har inngått en avtale med leverandøren, og denne avtalen gjelder inntil den sies opp. Kredittkort er normalt gyldige i to til fire år, og vanligvis får du nytt kort i posten når gyldighetstiden holder på å løpe ut. Så lenge du ikke har sagt opp avtalen din, vil du få det nye kortet selv om du har klippet det gamle i to.

Det enkleste er å sende en e-post til kundeservice, når du har fått bekreftelse på at avtalen er avsluttet kan du makulere kortet. Husk at før du kan avslutte kredittkortet må du betale tilbake alt du eventuelt skylder.

 

 

Fire tips til deg som har kredittkortgjeld

Har du problemer med dyr kredittkortgjeld som du sliter med å betale tilbake?
Da anbefaler vi følgende fremgangsmåte:

1. Få oversikt

Vet du egentlig hvor mye du skylder? Lag en oversikt over all kredittkortgjeld og/eller alle forbrukslån. Finn ut hvor stor den samlede gjelden er, og hvor mye du betaler i renter og gebyrer.

2. Sett opp budsjett

Dersom du bare betaler minimumsbeløpet på kortene dine, vil det kunne ta lang tid før du er kvitt gjelden. Lag deg derfor en god oversikt over økonomien din, og finn ut hvor du kan spare penger. De ekstra pengene bruker du til å betale ned på gjelden.

3. Skaff mer penger

Vær kreativ og tenk over hva du kan gjøre for å få inn mer penger. Er det noe du kan gjøre for å tjene mer? Kanskje har du noen eiendeler du ikke bruker, som du kan selge?

4. Refinansier

Har du spredt gjelden din flere steder slik at du må ta hensyn til forskjellige kredittkort med ulik rente, og kanskje også forbrukslån, vil det være lurt å forsøke å samle gjelden i ett lån til lavere rente. Hør om banken din kan hjelpe deg. Eventuelt kan du undersøke hvor du får lavest rente på forbrukslån. Når du får nedbetalt kredittkortene passer du på å avslutte avtalene.  

Norsk Familieøkonomi