Medlemshistorier

Aksjefond?
Nei det tør jeg ikke!

Mange kontakter oss fordi de vil spare til barna, og trenger råd om hvordan det er lurt å gjøre det. Tør du sette barnetrygden i aksjefond?

Jeg hadde nylig møte med Kristine på 28 år som nettopp var blitt mor. Hun får nå barnetrygd inn på kontoen sin hver måned, og ønsker å spare denne langsiktig til barnet blir voksen. Hun ville i utgangspunktet ha informasjon om hvilke banker hun skulle kontakte for å få best mulig rente på innskudd.

Jeg spurte Kristine hvor lenge hun hadde tenkt å spare, og hun kunne fortelle at hun ville sette av 1000 kroner hver måned til barnet fyller 18 år. I dag er det lave renter på innskudd. Hvis du er flink til å finne de beste tilbudene, kan du få 2 prosent hos enkelte banker, men det er fortsatt minusrente dersom du regner inn inflasjon. Det vil si at pengene taper seg i verdi. Mange velger likevel å sette langsiktige penger i bankinnskudd.

Min erfaring er at mange velger banksparing fordi de ikke har nok kunnskap om aksjefond, og føler seg derfor utrygge med å skulle investere pengene. Bankene er opptatt av å selge egne produkter, og dermed er også mange usikre på om de kan stole på rådene de får der.

En slik utrygghet var i alle fall grunnen til at Kristine kun så for seg sparing på bankkonto. Jeg lærte henne det hun trenger å vite om hva aksjefond er, og hvordan hun skal tenke angående tidshorisont.  Ved hjelp av en sparekalkulator viste jeg henne at med 2 prosent avkastning i bank vil hun over 18 år sitte igjen med rundt 260 000 kroner. Ved å spare pengene i et globalt aksjefond vil hun med stor sannsynlighet sitte igjen med rundt 450 000 kroner.

Da Kristine fikk kunnskapen og forstod hva et aksjefond faktisk er og hvordan hun kan få meravkastning over tid, ble hun også tryggere med tanke på egen sparing. Pengene vil svinge, men jo mer langsiktig man er, jo mindre er risikoen.

Kristine har nå startet en spareavtale til barnet sitt på 1 000 kroner og har samtidig opprettet en ekstra langsiktig sparing til seg selv.

Hilsen Eva

Sparing og investering

Nå kan du få tilgang til de gode formuesforvalterne

De har årevis av erfaring med å forvalte større formuer, men nå skal Stavanger Asset Management også tilby sin kompetanse til småsparerne.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

Aksjesparekonto gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

– Jeg holdt på å glemme
helseforsikringen min

Selv om en kanskje har hatt helseforsikring i årevis, er det ikke alltid en husker å bruke den. Spesielt om en tenker at den bare kan brukes om noe veldig alvorlig skjer.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Har du for mange
personforsikringer?

Noen ganger lurer vi på hvilke tilbud fra banken vi skal akseptere. Faren er at vi stoler så mye på rådgiveren i banken, at vi signerer på produkter som vi ikke egentlig trenger.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Forbrukslån til nytte
eller besvær?

Kommer du til banken og ber om å få bakt forbrukslån inn i boliglånet, vil du sannsynligvis bli møtt med litt skepsis. Men hva om du egentlig har stålkontroll på økonomien din, og har brukt forbrukslånet på en fornuftig måte?

Medlemshistorier

Hjelp, barnet mitt
blir voksen!

Når man fyller 18 år mister foreldrene i utgangspunktet innsyn i ungdommens kontoer, samt at mange opplever at de unge får tilbud om både forbrukslån og kredittkort. Hvordan kan du som forelder få litt bedre kontroll i denne overgangen?

Norsk Familieøkonomi