Sjekklister og oppskrifter

Hvordan bør du bruke feriepengene?

Det er alltid kjekt å få litt ekstra penger inn på kontoen før sommerferien, og mange har allerede planer om hvordan disse midlene skal brukes. Men før du bruker alle feriepengene på impulskjøp eller en dyr ferie, er det lurt å vurdere hvordan du kan få mest mulig ut av dem. Derfor kommer vi med fem nyttige tips om hvordan du kan bruke feriepengene på en fornuftig måte.

1. Bruk pengene til ferie
Hovedformålet med feriepengene er selvfølgelig å bruke dem på ferie. Det er imidlertid viktig å planlegge en ferie som passer din økonomi, enten det er en avslappende ferie på hytta eller en lengre reise til utlandet. Det er også viktig å sette opp et budsjett på hvor mye penger du skal bruke mens du er på ferie, blant annet til mat, drikke, opplevelser, transport og annet. 

2. Betal ned gjeld 
Har du kanskje betalt årets ferie med kredittkort? Dette anbefaler vi alltid å gjøre, fordi du får reiseforsikring inkludert hvis du betaler mer enn 50% av reisen med kredittkort. Husk imidlertid at høye rentekostnader påløper dersom gjelden ikke betales tilbake innen forfall. Derfor er det viktig å bruke feriepengene til å betale ned kredittkortgjelden først. Hvis du har tatt opp et forbrukslån, bør dette også være en prioritet å nedbetale.

3. Sett av penger i bufferen
Det kan være lurt å sette av penger til en bufferkonto for uforutsette utgifter. Som regel anbefales det å ha en buffer tilsvarende mellom en til tre måneders lønn, avhengig av din familiesituasjon, lønnsnivå og eiendeler. For eksempel, hvis du er student uten egen bolig eller bil, kan det være tilstrekkelig med en buffer på en månedslønn. Men hvis du har barn, bolig og bil, kan det være smart å ha en større buffer på 2-3 månedslønner.

4. Start sparing i fond
Har du enda penger til overs kan det være lurt å sette dem av til sparing i et globalt indeksfond. Denne spareformen har historisk sett gitt best avkastning, dersom du har en langsiktig sparehorisont på mer enn 5 år. Det er viktig å huske at historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning, og investering i aksjefond innebærer en risiko hvor pengene kan både øke eller minke i verdi.

Om du ønsker en sparemetode uten risiko kan du plassere pengene i en høyrente sparekonto. Du kan sjekke de beste tilbudene i vårt rentebarometer her

5. Invester i boligen din 
Når man eier bolig, kan det være fornuftig å bruke feriepengene på oppussing og forbedringer hjemme. Kanskje står kjøkkenet for tur til en etterlengtet oppgradering, eller er det på tide å bygge den terrassen man alltid har drømt om? Å investere i oppgradering av hvitevarer kan også være en god idé. Med litt planlegging kan feriepengene brukes til å forbedre hjemmet og samtidig øke verdien av boligen.

Når du skal planlegge bruken av feriepengene, er det avgjørende å tenke på hva som gir deg mest verdi og trygghet på lang sikt. Å få kontroll på økonomien er en av de beste måtene å oppnå ro i sjelen på. I tillegg, kan du fortsatt nyte spennende og kjekke ferier uten å sprenge budsjettet. Men det er opp til deg å finne alternativet som passer best for deg og din situasjon. 

Norsk Familieøkonomi