Medlemshistorier

Sammen om økonomien

Sunniva og Fredrik kom til oss med et ønske om å ta en grundig gjennomgang av økonomien deres – alt fra A til Å. Det aller viktigste de ønsket å få hjelp med var fordeling av arv og boliglånet. Etter et møte med oss fikk de redusert kostnadene sine og økt renteinntekten, slik at de satt igjen med flere titusener kroner mer per år.

Sunniva og Fredrik er et samboerpar og en såkalt «bonusfamilie». De har ett barn sammen og Fredrik har ett barn fra et tidligere forhold. Sunniva jobber som kommunikasjonsrådgiver og Fredrik er pedagogisk leder i en barnehage. Sammen eier de en leilighet til en verdi på rundt 7 millioner kroner, der Sunniva har 80 prosent eierskap og Fredrik har 20 prosent. De har omtrent 2.1 millioner kroner gjenstående å betale på boliglånet.   

Først ønsket samboerparet veiledning om fordeling av arv. De ville ha en rettferdig fordeling av arven for begge barna, der barnet de har sammen skal få arv fra både Sunniva og Fredrik, og bonusbarnet skal få arv fra Fredrik og moren fra det tidligere forholdet. 

Rådgiveren vår anbefalte derfor å opprette en samboerkontrakt der paret kunne dokumentere eierskap av boligen, fordeling av gjeld og formue, slik at de fikk sikret en rettferdig fordeling av arv. Vi henviste da til vår advokat-tjeneste for å opprette en samboerkontrakt, der paret enkelt kunne legge inn informasjonen sin og kontrakten ble opprettet for dem automatisk. 

Slik som mange andre har paret også opplevd en kraftig økning i renteutgifter og dermed ønsket de å vite om det var noen tiltak de kunne utføre for å redusere kostnadene på boliglånet. Sunniva og Fredrik hadde boliglånet plassert i en av de større bankene der de hadde en rente på 6.04 prosent.  

Både Sunniva og Fredrik jobbet i offentlig sektor, men var ikke klar over fordelene som de hadde rett på som ansatt i kommunen. Da vi oppdaget dette, forklarte vi at de kunne spare mye penger ved å flytte boliglånet, en mulighet de hittil hadde oversett.

Paret ble anbefalt å søke om boliglån i Statens Pensjonskasse, som tilbød en lavere boliglånsrente på 4.985 prosent. Bare ved å flytte boliglånet til Statens Pensjonskasse reduserer de renten med omtrent 1.05 prosentpoeng, noe som tilsvarer 22 155 kroner mindre i rentekostnader per år. 

I forhold til sparing, hadde Sunniva og Fredrik spart opp omtrent 487 000 kroner i en sparekonto, som var plassert i samme bank som boliglånet. Innskuddsrenten på sparekontoen var 2.75 prosent, noe som er svært lavt i forhold til andre alternativ. 

Derfor anbefalte vi å flytte pengene til en annen bank som tilbyr en høyere innskuddsrente, slik som forbruksbanker. Paret opprettet en sparekonto på flekken og fikk 1.91 prosentpoeng mer i innskuddsrente. Med et innskudd på 487 000 kroner, tilsvarer dette omtrent 9 300 kroner mer i opptjente renter årlig.

Samboerparet ble også rådet til å opprette en aksjesparekonto i Nordnet, slik at de kunne få enda bedre avkastning på sparepengene. Om de ikke hadde behov for midlene i den nærmeste fremtid, så anbefalte vi at de overfører et større beløp fra sparekontoen over 12 måneder, eller frem til de har satt inn 80 prosent av sparebeholdningen. 

Det resterende beløpet i sparekontoen kunne dermed brukes som en bufferkonto. Dette beløpet var tilsvarende omtrent 2-3 måneders lønn for én av dem og vil kunne dekke uforutsette utgifter, uten at det går utover hverdagsøkonomien. 

Samboerparet ønsket også å vite om det var noe å spare med tanke på hverdagsøkonomien, blant annet mobilabonnement, strømleverandør, og forsikring. Da fikk de noen råd og tips fra vår rådgiver, som bidro med å redusere kostnadene deres enda mer. De fikk også et tilbud fra vårt forsikringskontor, som viste seg å være langt billigere enn det de betalte hos sitt tidligere forsikringsselskap.  

Sunniva og Fredrik var storfornøyde når de avsluttet samtalen. Veiledningen de fikk i løpet av en 90 minutters rådgivningstime førte til at de nå sparer over 31 455 kroner årlig. 
 

Norsk Familieøkonomi