Pensjon

Visste du at du kan flytte pensjonen din?

Selv om vi alle vet at vi kommer til å bli pensjonist en gang i fremtiden, så er det overraskende mange som ikke vet hva dette vil bety for økonomien. Fire av 10 nordmenn aner ikke hva slags pensjonsordning de har, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB. Samtidig er det hele 70 prosent som ikke vet hvor mye jobben deres bidrar til pensjon. Dermed er det sannsynligvis enda flere som ikke vet at man faktisk kan flytte tjenestepensjonen sin dit man vil!

Hva er tjenestepensjon? 
Om du jobber i privat sektor så betaler din arbeidsgiver mellom 2% og 7% av din årlige lønnsinntekt som et innskudd i din pensjonsordning - dette er din tjenestepensjon. Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgiver sparer for deg, men de er pliktige til å spare minst 2% av din årlige lønn. 

Tjenestepensjonen din fra både nåværende og tidligere jobber befinner seg i en «Egen pensjonskonto». Her er pensjonsopptjeningen din plassert i et selskap som din arbeidsgiver har valgt, men det er du selv som bestemmer hvilket selskap som skal forvalte din pensjon. Du kan fritt bytte til et annet selskap dersom du ønsker det.

Hva er pensjonskapitalbevis?
Et pensjonskapitalbevis er oppsparte pensjonspenger som du får med deg videre når du slutter i en bedrift med en innskuddspensjon.

Hvilke muligheter har jeg til å administrere tjenestepensjonen min?
1. Du kan samle pensjonen din hos nåværende arbeidsgiver sin pensjonsleverandør. 

2. Du kan velge å samle pensjonen din hos en selvvalgt pensjonsleverandør. Da må du velge selv hvilken pensjonsleverandør som skal forvalte pensjonen din.

3. Du kan reservere alle eller noen pensjonskapitalbevis mot samling hos nåværende arbeidsgivers pensjonsleverandør. Du beholder da de reserverte pensjonskapitalbevisene hos de ulike pensjonsleverandørene.

Det er viktig å være oppmerksom på at pensjonskapitalbevis som samles på en pensjonskonto, kan ikke splittes opp igjen etter at de har blitt samlet. Du vil fortsatt kunne flytte pensjonen til en annen leverandør, men da må du flytte hele beholdningen. 

Hvor finner jeg en oversikt over alle mine pensjonsavtaler?
Du finner en fullstendig oversikt over pensjonen din på norskpensjon.no. 

Hvor kan jeg sammenligne pensjonsavtaler? 
Du kan sammenligne selskaper og spareprofiler på Finansportalen.
Her kan du se avkastningen på de ulike spareprofilene, risiko, og de ulike gebyrene. 

Hvordan flytter jeg pensjonen min?
Du kan enkelt flytte pensjonen din og det tar kun få minutter:
1. Oppsøk hjemmesiden til selskapet du ønsker å flytte til

2. Finn kategorien «pensjon»

3. Trykk på knappen der det står «Samle pensjonen din hos oss» eller «Flytt Egen pensjonskonto til oss».

4. Følg videre instrukser og logg inn. 

5. Deretter må du gi samtykke for at selskapet kan sjekke om du har noen eksisterende pensjonsavtaler som kan flyttes. 

6. Bekreft at du vil flytte dine pensjonsavtaler. Her velger du som regel også foretrukket risikogruppe.

Våre anbefalinger 
Om du har flere pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold så anbefaler vi at du samler alt på ett sted. Da blir administrasjonsgebyrene lavere og når gebyrene blir lavere, blir din pensjon høyere. 

Men, det er viktig å ta gode valg når det kommer til pensjonen din. Om du mangler kunnskap om pensjon og tar lite optimale beslutninger, så kan dette få en negativ innvirkning på pensjonen din, der du kan ende opp med en altfor lav pensjon. 

Trenger du hjelp?
Vi ønsker at du skal sitte igjen med så mye som mulig når du endelig bestemmer deg for å legge jobben på hylla. Men, det er utrolig mye å sette seg inn i når det kommer til pensjon.

Derfor kan det være lurt å få hjelp fra noen som jobber med dette daglig. Våre rådgivere kan hjelpe deg med alt innen pensjon.
Husk at du alltid kan be om pensjonsrådgivning hos oss.
 

Norsk Familieøkonomi