Medlemsfordeler

Nå kan du prøve verdens raskeste hittegodssystem

Tenk deg at du sitter på toget og finner et sett med nøkler i setet. Det er omtrent umulig å finne eieren. Hva om det var mulig å sende en beskjed til eieren, uten at du trenger å vite hvem det er?

Ideen bak verdens enkleste og raskeste hittegodssystem startet i Drammen, og med et ønske om å gjøre det lettere å komme i kontakt med rettmessig eier av tapte eller glemte gjenstander. Undersøkelser viser at over 80 prosent ønsker å levere tilbake det de finner, men ofte vet de ikke hvordan de skal komme i kontakt med eieren.

Hittegodssystemet handler først og fremst om en QR-kode. Du merker gjenstandene dine med en etikett som inneholder en QR-kode, som kan bli skannet av den som finner gjenstanden. Systemet tar seg av det meste av jobben.

– Når en gjenstand blir skannet ser systemet vårt hvem som er eieren. Systemet forteller så eieren at gjenstanden har blitt funnet, og eieren vil så motta telefonnummeret til finneren, forklarer daglig leder i bck2me, Bjørn Horgen.

Anonymt

For at systemet skal oppfylle sin hensikt, er det viktig at det er anonymt. Finneren vil ikke motta informasjon om hvem som eier gjenstanden, men eieren vil derimot få et telefonnummer slik at finneren kan kontaktes og overlevering kan avtales.

– Siden finneren ikke kan vite hvem som eier en gjenstand, kan også nøkler merkes. Det er ofte et problem for mange å vite hvordan de skal merke nøkler, da de ikke kan merkes med registreringsnummer, adresse eller navn. Merkes de med en av våre etiketter, kan du være trygg på at identiteten holdes hemmelig til finneren kontaktes, sier Horgen.

Alt kan merkes

Du kan merke kjæledyr, PC, kamera, mobil, bankkort, sykkel, klær, reiseeffekter, nøkler, sportsutstyr og mye annet. Når du har merket en gjenstand, skanner du QR-koden i appen. Deretter gir du gjenstanden et navn i appen, slik at systemet vet hva som er merket. I appen legger du inn dine opplysninger, som telefonnummer etc.

Vær oppmerksom på at dersom du merker telefonen din, må du skanne etiketten før du klistrer den på baksiden. Når du merker gjenstanden som telefon i appen, er det ikke du som får beskjed dersom noen finner telefonen din, men en kontaktperson på din varslingsliste som du har registrert i appen.

Varslingsliste

I appen kan du lage en varslingsliste. Denne listen inneholder telefonnummer til de som skal kontaktes dersom det gjelder din egen telefon, eller dersom du ikke svarer.

– Hvis eieren ikke bekrefter at han eller hun har mottatt meldingen om at noen har funnet en gjenstand, vil beskjeden sendes til den neste på listen etter to minutter. Dette skjer fire ganger før finneren sendes til et callsenter som kan hjelpe videre, forteller Horgen.

Du kan altså registrere dine familiemedlemmer eller venner på din varslingsliste. Hvis du er ute og reiser, kan det være smart å endre varslingslisten til å inneholde reisefølget ditt.

Mister mye

Det mistes over 60 000 gjenstander i året på Gardemoen alene. Hittegodskontorene har verken tid eller mulighet til å forsøke å finne eierne av de ulike gjenstandene.

– Hadde flere merket gjenstandene sine med våre etiketter, hadde det vært mye enklere for hittegodskontorer. Flere gjenstander hadde endt opp hos sin rettmessige eier, konstaterer Horgen.

Nå legger også teknologien mer til rette for å kunne bruke QR-koder. I år lanserte Google QR-skanner i sin nettleser Chrome, og nå følger Apple etter og lanserer QR-skanner direkte i kamera på telefonen i sitt nye iOS11. Dette vil si at alle Android og Apple telefoner kan ha QR-skanner innebygget.

Hvordan registrere seg?

Som medlem i Norsk Familieøkonomi får du nå tre måneders gratis abonnement i bck2me. Etter de tre månedene får du abonnement til 100 kroner i året (ordinær årspris er 150 kroner).

  • Last ned bck2me appen fra Appstore eller Google Play.
  • Registrer deg og logg inn. Bruk ditt mobilnummer med landskode som brukernavn og passord. For å kunne registrere deg i bck2me, må du ha registrert e-post og mobilnummer på ditt medlemskap i Norsk Familieøkonomi.
  • Gå til innstillinger og legg inn informasjon. Endre passord nederst.
  • Merk dine gjenstander med etiketter.
  • Velg REGISTRER i appen, skann dine gjenstander og gi de et navn.
Norsk Familieøkonomi