Sommerferien kommer fortere enn du tror

Hvis du ikke allerede har kjøpt flybilletter til sommerferien, kan det være lurt å svinge seg rundt allerede nå. Billettene blir bare dyrere og dyrere for hver dag som går.

Mange planlegger kanskje en rimeligere ferie i år, siden vi alle har litt mindre å rutte med om dagen. Likevel er det enorm pågang i bestilling av reiser, og det ser dermed ikke ut til at den generelle nordmannen har ønske om å ofre en etterlengtet ferietur. Men selv om de fleste av oss setter av penger til ferie, kan det hende du ikke har spart nok hvis du bestiller ferien først når det nærmer seg.

I fjorårets første medlemsmagasin, gjennomførte vi en uhøytidelig undersøkelse av flyreiser til et knippe destinasjoner. Første del av undersøkelsen ble gjennomført 1. mars, og allerede på dette tidspunktet var billettprisene ganske dyre. Seks uker senere sjekket vi samme datoer, og samme destinasjoner med de samme selskapene, og prisene økte i snitt med 16 %. En av reisene økte med så mye som 44 %.

Hvordan sikre seg de billigste flybillettene?

Det kan virke fristende å kjøpe billetter gjennom ulike selskaper som lover lavere priser enn det du kan få direkte fra flyselskapene, men her ønsker vi å advare deg. I løpet av de siste årene har slike type tredjeparts-selskaper, også kalt bookingportaler, oftere blitt klaget inn til Forbrukerrådet. Årsakene har vært blant annet forsinket refusjon, kansellerte avganger og lite rettigheter når du har mistet korresponderende fly. Vær heller tidlig ute, og bestill direkte fra flyselskapet eller gjennom etablerte reiseselskaper/charterselskaper.

Hvis du har mulighet til å være fleksibel, vil en mulighet være å planlegge ferien din rundt lavpriskalenderne til flyselskapene. Det er ofte dyrere å reise i en helg sammenlignet med hverdag, selv om det er mindre forskjell mellom hverdag og helg i juli.

Hvis du ikke har anledning til å være fleksibel, og ferien må legges til midt i juli, er det viktig å ha gjort grundig forarbeid før du bestiller. I flere tilfeller kan flyruter med mellomlanding være besparende, og i andre tilfeller er det omvendt, og planlegging godt i forveien er derfor helt avgjørende for å få de beste prisene.

Det er også lurt å sjekke flyselskapenes partnersamarbeid. Star Alliance og Flying Blue er begge eksempler på dette. Her finner du en rekke flyselskap som samarbeider om rutene. Det kan hende du kan spare noen kroner på å bestille billettene dine hos Air France i stedet for KLM, eller hos Lufthansa i stedet for SAS.

Finn alternative fremkomstmidler 

Fly trenger ikke å være eneste måten du kommer deg frem på. Togforbindelsene i Europa gjør at du kan komme deg raskt fra storby til storby. Reisen blir naturligvis mye lengre enn med fly, men til gjengjeld kan du spare penger hvis du handler smart.

Det finnes også flere alternativer med ferge. Norge har direkte forbindelser til Tyskland, Sverige, Danmark og Nederland. Prisene på disse alternativene varierer ut ifra om du tar med deg bil eller ikke, men med de stikkprøvene vi har tatt finner vi priser helt ned mot 2000 kroner med bil inkludert.

Norsk Familieøkonomi