Forsikring

Reiseforsikring – dette må du tenke på før du kjøper

Da vi testet reiseforsikring i mars, testet vi kun helsårsforsikringer. Det finnes derimot andre alternativer der ute også. I tillegg er det en hel del du bør tenke på før du går til innkjøp av reiseforsikring.

For mange er reiseforsikring noe som kan være nyttig nettopp hele året. Årsaken til dette er at forsikringen som regel dekker deg, selv når du er ute på handletur i nærområdet. Dette kan være veldig gunstig på papiret, men det kan faktisk hende innboforsikringen din dekker dette. Det er derfor viktig å gjennomgå hvilke forsikringer du allerede sitter på, for å så ta valget om hva som passer deg best.

Helårs reiseforsikring eller forsikring per reise? 

Du har faktisk muligheten til å bestille reiseforsikring for kun én reise. Likevel viser det seg at denne type forsikring ofte koster omtrent like mye som en helårsforsikring. Hvis du da skal ut på reise flere ganger årlig, kan dette rett og slett være en stor tilleggsutgift på hver eneste reise.

Når det kommer til spørsmålet om hvorvidt du trenger helårsforsikring finnes det ikke ett korrekt svar, men heller noe enhver må vurdere for sin situasjon, både økonomisk og praktisk.

Når skal reiseforsikring bestilles?

Dersom du akkurat har bestilt en reise, er det faktisk for sent å tegne reiseforsikring. For full dekning, må reiseforsikringen være på plass før du bestilte reisen. Har du helårsforsikring er ikke dette noe du trenger å tenke på. Har du latt være å tegne forsikring før du bestilte reisen vil du gå glipp av mulighet for avbestilling som følge av sykdom eller andre vilkårsfestede årsaker til avbestilling. Dette er sure penger å miste når du kunne enkelt ha vært dekket hvis du bestilte i riktig rekkefølge. 

Har du allerede gjort dette, kan forsikringen benyttes så lenge den er bestilt før avreise hjemmefra. Da vil du få dekket alt annet i forsikringen, med unntak av avbestilling. Vi anbefaler alle som ønsker å ha reiseforsikring at du bestiller reiseforsikringen før noen ting annet relatert til reisen. Du vil på denne måten være sikker på at du er dekket.

Kredittkort med inkludert reiseforsikring

De aller fleste tilbydere av kredittkort har reiseforsikring inkludert, men kun i tilfeller der minst halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. Dersom du reiser med bil, må du betale minst halvparten av drivstoffutgiftene med kredittkortet. Har du god kontroll på forbruket, kan dette absolutt være et godt alternativ. Likevel må du være påpasselig slik at du ikke går på en smell.

Forsikring via kredittkortet kan være bra for deg som ikke ser behovet av å ha en helårsforsikring. Den er gratis, og gjelder kun for reisen du har betalt med kredittkortet. Vilkårene ser like ut som andre reiseforsikringer, og du får de viktigste punktene dekket som; forsinket bagasje, forsinket avgang og avbestilling.

Husk å ta ansvar

Til slutt kommer noen råd til deg som er ute på reise. Før og fremst er det viktig å huske på at reiseforsikring stort sett ikke gjelder på reiser til og fra jobb. Og flere av tilbyderne velger å unnlate hjemkommunen som dekningsområde i reiseforsikringen.

Husk også at dersom du opptrer uaktsomt på reise kan selskapene la være å dekke skaden. Vis derfor et føre var-prinsipp på reisene du foretar deg. Ha personlige eiendeler under oppsyn under hele reisen. Pass på at du har fått klarsignal til å reise dersom du har kjente sykdommer. Viktigst av alt, følg råd utstedt av UD.

Norsk Familieøkonomi