Hvordan få ned forbruket?

Det er mange ting som kunne hatt ganske mye lengre levetid enn det de har i dag. Mange av oss tenker ikke over hvor mye vi kvitter oss med. Det kan gjøre at man bruker store summer på noe som kunne vært spart. Her kommer noen tips til hvordan du kan skåne lommeboken, og samtidig ta bedre vare på tingene dine.

Det er forståelig at det kan være lettvint å erstatte noe i stedet for å fikse det. Vi blir hele tiden minnet på hvor enkelt det er å skaffe seg noe nytt, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal gå for å få noe fikset. Noen ganger kan kvaliteten på produktet i seg selv gjøre at du kan unngå bruk og kast i lang tid fremover.

Kvalitet over kvantitet

Selv om kvalitetsprodukter er dyrere, pleier disse også å holde i lengre tid. Kvalitet trenger heller ikke å være det dyreste alternativet der ute. Om det er elektronikk, sko eller jakker er det store forskjeller på kvaliteten.

Sko kan være ett av de enkleste produktene du kan spare penger på i det lange løp, spesielt pensko. Skostørrelsen forandrer seg som regel ikke i voksen alder – med unntak av noen situasjoner. Dette er derfor et ypperlig produkt du kan bruke litt mer penger på i starten, men som gjør at du slipper de større kostnadene senere. Og selv om det blir færre skomakere på markedet i dag, er dette noe som fremdeles er tilgjengelig, og som gjør at du kan fikse skoene ved behov.

Elektronikk kan være en utfordring, men er fullt mulig å holde ved like over mange år. En mobil av god kvalitet og en sterk og god skjermbeskytter kan gi deg mange gode år med telefonen. Hvis man legger interessen av ny teknologi til siden, er også mange eldre modeller av telefoner fremdeles på markedet, men god kvalitet, og til en langt billigere penge.

Brukt kan være bra

Brukte gjenstander kan være helt fantastiske for lommeboken. Er man god til å lete, finnes det mange skatter i bruktbutikken. Det gjelder alt fra servise, til klær og sko. Vi har blitt bedre på å donere brukte gjenstander til bruktbutikker, og det gjør at utvalget av varer bare øker. Du vil bli overrasket av alt det flotte du kan få tak i.

I tillegg finnes det i dag en rekke tjenester som selger brukte mobiltelefoner og annen elektronikk. Disse leverandørene tar inn bruke telefoner, sletter alt innhold, skifter batteriet, og selger dem igjen for en brøkdel av prisen. Dette gjelder ikke bare gamle modeller, men kan til og med være fjorårets modell. Ypperlig for deg som vil ha ny telefon, men ikke vil bruke hele månedslønnen.

Hva skal ikke kjøpes brukt?

Det finnes ting som ikke skal eller bør kjøpes bruk. Aller først – det åpenbare: brukt undertøy, sokker og kosmetikk.

I tillegg bør du vise varsomhet hvis du ønsker å kjøpe barneseter eller andre sikkerhetsprodukter brukt. Disse må være i svært god stand for å være sikre.

Sko kan være en utfordring, spesielt for barn. Sko former seg enkelt etter foten, og det kan være vondt å bruke brukte sko. Gå heller for en god kvalitet neste gang du kjøper sko, så holder de lenge!

Madrasser, puter og dyner bør også kjøpes nytt, men dette er heldigvis noe de fleste av oss kjøper svært sjeldent, og det er ikke her du bør spare penger.

Vær kreativ med det du har  

Ellers finnes det enda flere plasser du kan spare penger – ved å bruke det du har. Hvis du tar en titt i skaper og skuffer er mange av oss skyldige i å ha mat som ikke har blitt spist opp. Tørrvarer som er oppbevar riktig, holder langt utover holdbarhetsdato. Dette kan være pasta, ris, men også hermetikk. Matprisene er skrudd opp, og en real gjennomgang av skap, frys og kjøleskap kan kanskje senke matbudsjettet i lang tid fremover.

Når vi først snakker om mat finnes det er rekke tips for deg som har kjøpt for mye. Fersk frukt og grønt kan helt fint fryses, og det samme gjelder kjøtt. Vi vil i tillegg tipse om å ta vare på avskrell fra grønnsaker, og samle det i en pose i frysen. Du vil bli overrasket av hvor raskt posen fyller seg opp. Dette gir en nydelig kraft når du koker det opp, og gjør at hele grønnsaken blir brukt.

Norsk Familieøkonomi