Medlemshistorier

Gebyrene som spiser av pensjonen

Pensjonisttilværelsen er noe fåtallet av unge voksne tenker over daglig, tror vi. Det er synd da de unge kan gjøre det mye enklere for seg selv i fremtiden ved å være litt føre var.

Vi har sagt det før, og vi sier det mer enn gjerne en gang til: et større ansvar er dyttet over på enkeltindividet når det gjelder sparing til egen pensjon og desto tidligere du starter å spare, desto bedre er det.

Lea har heldigvis begynt å tenke over pensjonen sin allerede. Hun er ung, men har vært aktiv i arbeidslivet i flere år, og har prøvd ut flere ulike stillinger i ulike bransjer. Hver gang hun har byttet jobb har hun fått med seg et pensjonskapitalbevis. Disse hadde en stund gått i glemmeboken, men etter å ha kommet over denne artikkelen innså hun at det var på tide med en sjekk.

Ved å benytte seg av vår oppskrift for hvordan du samler pensjonskapitalbevis gikk Lea gjennom de ulike stegene og fikk oversikt over hvilke leverandører hun hadde kapitalbevis stående hos og gebyrene de ulike leverandørene tok. Til hennes forskrekkelse viste det seg at hun betalte flere tusen kroner i gebyrer hvert eneste år. Dette ville Lea ha slutt på, og hun tok fatt på neste steg ved å finne en ny leverandør og flytte kapitalbevisene.

Når man skal velge hvilken leverandør å flytte pensjonskapitalbevisene til er det viktig å være oppmerksom på fondsutvalget hos de ulike. Sjekk leverandørens utvalg før du flytter og unngå pensjonsleverandører som plasserer pengene i dyre aksjefond som gir lite avkastning.

Selve flyttingen var enkel. Lea tok kontakt med en leverandør med stort utvalg og lave gebyr, fylte ut en flyttefullmakt og kunne senke skuldrene mens leverandøren tok seg av resten. De skyhøye gebyrene er historie og Lea kan gi seg selv en velfortjent klapp på skulderen mens hun ser frem mot en pensjonstilværelse langt der fremme i horisonten.

Norsk Familieøkonomi