Sparing og investering

10 råd for aksjeferskinger

Lyst til å prøve deg i aksjemarkedet? Her er oppskriften for å komme igang.

Aksjemarkedet er nå lavt priset. Kanskje teller du nervøst på knappene om du skal gå inn for første gang? Sissel Olsvik Vammervold er spareøkonom hos Nordnet. Hun forklarer her selv den grønneste nybegynner hvordan du skal klare deg godt i aksjeverdenen.

1 Fond eller aksjer
Aller først må du avgjøre om du skal i aksjemarkedet via fond eller enkeltaksjer. Du kan også velge en mellomvariant som heter børshandlet fond (ETF). Det er indeksfond eller sektorfond som handles som en aksje på børsen. Uansett er det viktig å tenke over hvor interessert du er i å følge opp investeringen. I et fond betaler du en forvalter for å plukke de beste aksjene for deg. Du selv trenger gjerne bare å sjekke fondets tilstand en gang i året for å se at alt står bra til, eller om du skal bytte. Det er mer krevende å gå i enkeltaksjer enn i fond. Du blir din egen forvalter, og må selv følge med på selskapene du eier aksjer i. Dette kan selvsagt være en mer interessant og lærerik måte å investere på, enn å sette bort jobben til en forvalter.

2 Langsiktighet
Du skal ikke inn i aksjemarkedet med mindre du har minimum et 5-årspersperspektiv. Kortere tid blir spekulasjon. Det kan selvsagt gå bra, men du står tryggere om du tenker 5 år.

3 Gå gradvis inn
Du bør ikke gå inn med alle pengene samtidig. Gå inn litt og litt. Hvis du vet at børsen har falt voldsomt, kan du starte med litt ekstra. Husk likevel at du ikke vet om den vil falle enda mer. Gå inn en gang i uka, eller en gang i måneden alt etter hvordan det passer deg. Da får du en snittkurs for perioden, og slipper å bekymre deg for om du har valgt feil tidspunkt å handle på. På fonds-siden er det den månedlige spareavtalen som er den kjente og kjære. Er du en småsparer som vil gå inn med 100 kroner i måneden, skal du velge fond. Vil du kjøpe aksjer, bør summen være en god del høyere. Den billigste kurtasjen for en småsparer i Nordnet, er 39 kroner for en handel. Hvis du handler en aksje for 100 kroner så vil kurtasjen koste 39 prosent av kjøpet. Det sier seg selv at det blir ufornuftig. Har du for eksempel 5000 kroner å investere i måneden så vil en aksje koste 0,78 prosent. Du må regne selv hva du synes er greit hva kurtasjen utgjør av kjøpet. Et alternativ for å gå inn gradvis i aksjer og holde kurtasjen lav, er å samle opp penger i et kvartal eller et halvår for så å kjøpe.

4 Spre risiko
Tenk over hvordan du skal spre risikoen. Se for deg en tredelt pyramide. Grunnmuren er trygge aksjer i store, likvide selskaper, eventuelt brede, globale aksjefond. I midten har du snevrere aksjer, kanskje innen en sektor som du liker og har forståelse for. Vil du ha litt ekstra risiko, kan du legge det inn på toppen av pyramiden. Der setter du minst penger, men det er også der du kan tjene det lille ekstra eller tape. For noen er det greit å stoppe på bunnen, for andre er det greit å fortsette til og med midten, mens noen igjen vil risikere mer. Totalt bør du ha mellom 5-10 aksjer eller 2-3 fond innen forskjellige geografiske markeder eller ulike bransjer, for å være diversifisert. Den enkleste måten å diversifisere aksjer på er imidlertid å kjøpe et børshandlet fond (ETF) som inneholder de 25 mest handlede fondene på Oslo børs. Da får du 25 aksjer, men betaler bare for en. De heter XACT OBX eller DnB NOR OBX.

5 Forstå det du kjøper
Når du skal bygge porteføljen din, ikke kjøp aksjer i selskaper som driver med noe du ikke forstår. Vet du ikke hva seismikk er, hvordan markedsforholdet er og hvordan du skal tolke nyheter og utvikling fra fagfeltet, skal du heller ikke eie en aksje der. Gjør det enkelt. Velg noe du har en bakgrunn for å skjønne. Vil du absolutt inn i fagområder du ikke forstår, velg da et fond. Der overlater du kunnskapen til en profesjonell forvalter.

6 Hold kostnadene nede
Fokuser på hva investeringen koster. Bare 1 prosent i forskjell vil over tid utgjøre mye for avkastningen din når renters rente-effekten får jobbe. Det å handle gjennom en nettaktør som Nordnet er den rimeligste løsningen siden du gjør jobben selv. Du vil se at her er det mye penger å spare.

7 Ikke bli grådig
I aksjemarkedet er det noe som heter grådighetsprinsippet. Dersom du får en avkastning som gjør at du er fornøyd; ta ut gevinsten og ikke bli grådig. Når bør du være fornøyd? Det må vurderes ut fra risikoen du har tatt og porteføljen du har investert i. I snitt skal aksjemarkedet gi mellom 8 og 10 prosent, men du har aldri et snittår. Så har du hatt aksjer i 5 år, uten særlig høy risiko og fått mellom 8 til 10 prosent årlig avkastning, skal du være fornøyd.

8 Gå gradvis ut
Når du så skal selge deg ut av fond eller aksjer, er det fremdeles viktig å tenke steg for steg-prinsippet. Særlig om du har spart mot et mål som pensjon, hus eller hytte. Aksjemarkedet vil svinge. Da er det kjedelig om du har planlagt at du må/skal ta ut pengene akkurat når markedet er i en bølgedal. Så en god stund før du trenger pengene, bør du selge deg gradvis ned. Må du ikke ha pengene, la dem stå i urolige tider.

9 Unngå belåning
Vær veldig forsiktig med å belåne aksjer. Svingningene på investeringen din blir mye større og vanskeligere å følge med på. En belånt investering kan gi et stort negativt utslag på sparingen. I verste fall kan du ende opp med å tape investeringen og sitte igjen med gjeld. Det er ikke der du bør ta sjansen. Dette rådet gjelder for mange, men i særdeleshet for nybegynnere.

10 Gå på kurs
For å lære mer om aksjemarkedet og holde deg oppdatert, er det tilgjengelig mange kurs du kan delta på. Nordnetskolen har kurs tilpasset både nybegynnere og mer avanserte, og reiser rundt i flere byer.
 

Norsk Familieøkonomi