Husk å skrive samboerkontrakt

Så fort en flytter inn med første flytteeske og koffert, er det økonomisk uansvarlig å ikke inngå samboerkontrakt

Dette må du tenke på i møte med banken

Skal du kjøpe bolig? Vi gir deg sju punkter som du bør gå gjennom før eller mens du er i møte med banken.

Ikke vis finansieringsbeviset til megler

Når du skal kjøpe bolig må du ha finansieringsbevis fra banken. Men vi anbefaler deg ikke å vise finansieringsbeviset til megler.

Samliv og økonomi

God kommunikasjon er viktig for å unngår at krangling om økonomi truer parforholdet.

Forskjellige typer boliglån

Når du skal ha et boliglån er det smart å vite litt om forskjellene på de forskjellige typer lån som bankene tilbyr.

Eie eller leie?

Beregninger viser at med noenlunde normal pris- og renteutvikling vil det ofte lønne seg å leie dersom du skal bo i en bolig i mindre enn tre år.

Regler for ansettelse

Ved ansettelse er det forskjell på om ansettelsen skal skje i privat eller offentlig virksomhet, men både privat og offentlig virksomhet har stor frihet til å ansette den personen som ønskes.

Alle skal ha en arbeidsavtale

Et arbeidsforhold innebærer at arbeidsgiver og arbeidstaker inngår en gjensidig forpliktende avtale om at arbeidstakeren skal utføre arbeid i arbeidsgivers tjeneste.

Dette skal du si nei til når du søker om boliglån

Når du kontakter banken for å søke om boliglån, bør du være veldig fokusert og ikke la deg "lure" til å kjøpe tilleggsproduktene fra banken.

Kjøpe brukt eller nytt?

Når du skal inn på boligmarkedet for første gang, er det mange spørsmål du må stille deg. Et av dem er om du vil kjøpe en ny eller en brukt bolig.

Dette innebærer prøvetid

Den første tiden i et arbeidsforhold vil ofte være prøvetid. For å være gyldig må avtaler om prøvetid inngås skriftlig. Prøvetid kan avtales for inntil seks måneder i faste og midlertidige ansettelsesforhold.

Ulike eieformer

Når du begynner jakten på en ny bolig, vil du sannsynligvis møte på forskjellige type eieformer. Det er viktig at du vet forskjellen på disse, og hva du som kjøper må være oppmerksom på.

Avdragsfrie lån

Når du tar opp et boliglån kan det være fristende å be banken om avdragsfrihet de første årene for å få en litt romsligere økonomisk situasjon. Men så lenge det ikke er en spesiell grunn for det, anbefaler vi låntakere å betale avdragene sine fra starten av.

La familien investere i din bolig

Kravet til egenkapital er i utgangspunktet 15 % av kjøpesummen, et minimumskrav. Ofte er det ikke lett å spare seg opp til dette kravet, som styres av banken selv og ikke myndighetene lenger. Derfor har vi sett at flere av våre medlemmer, som har anledning, har hjulpet sine barn eller barnebarn ved å felles investere i ungdommens nye bolig, uten å kausjonere.

Så mye ferie har du krav på

Lengden på ferien, når den skal tas ut, og beregning og utbetaling av feriepenger, reguleres først og fremst av ferieloven. I tillegg vil det for mange arbeidstakere gjelde tariffbestemmelser eller foreligge lokale og individuelle avtaler som gir ytterligere rettigheter enn det loven foreskriver.

Fastrentelån er en forsikring

Du skal ikke velge fastrente fordi du tror du kan tjene penger på det, men fordi du trenger en forsikring mot svingninger i boliglånsrenten.

Hva innebærer det å være kausjonist

Trenger du noen til å stille som kausjonist bør både du og de aktuelle kausjonistene vite hva dette ansvaret innebærer. Her er litt informasjon som dere kan gå gjennom sammen.

Alternativer til kausjon

Med høye boligpriser og krav til egenkapital ved kjøp av bolig, har det de siste årene blitt svært vanlig at foreldre hjelper barna inn på boligmarkedet. Undersøkelser viser at rundt halvparten av alle unge boligkjøpere får hjelp hjemmefra. Det er mange alternativer til hvordan en gjør dette, og hver enkelt familie må finne den ordningen som passer dem best. Men husk også at det langt fra er alle foreldre som har mulighet til å hjelpe barna. Her er noen måter å hjelpe på:

Boligsparing for ungdom (BSU)

Har du ikke allerede opprettet en BSU-konto bør du vurdere å gjøre det. Dette er trygg sparing som både gir deg god rente og skattefordeler.

Din hverdagsøkonomi

Man bør være oppmerksom på egen økonomi i det daglige. Det viser seg at man ved enkle grep kan spare mye penger. Her får du noen konkrete tips fra oss om hvor og hvordan du kan starte.

Disse forsikringene trenger du

Når du er ung og student eller nyetablert er det mye man ønsker å bruke penger på. Forsikring står sannsynligvis ikke høyt på listen, men når skaden oppstår skjønner en hvor mye den er verdt.

Foreldrepenger ved fødsel

Du kan få foreldrepenger hvis du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de 10 siste månedene før stønadsperioden begynner. Årsinntekten din må være minst halvparten av grunnbeløpet (G) i folketrygden.

Frykter du oppsigelse?

Oppsigelse er selvsagt ikke det første du skal tenke på når du nettopp har fått deg ny jobb. Men hvilke regler som gjelder, kan det uansett være greit å være klar over.

Problemer på arbeidsplassen?

Det er ikke alltid like lett å være ny, og kanskje yngst på en arbeidsplass. Møter du jevnlig på ubehagelige situasjoner er ikke det noe du skal måtte finne deg i.

Slik bruker du BSU-kontoen smartest

BSU-konto gir deg sannsynligvis den beste renten du kan få i banken. I tillegg til den gode rente, får du skattefradrag for pengene du sparer. Du kan spare inntil 25 000 kroner årlig, til sammen maksimalt 300 000 kroner. Ordningen gjelder for de under 34 år.

Slik kan du bedre økonomien din

Sliter du med gjeld og betalingsproblemer, kan det være greit å ta med seg noen gode råd om hvordan en kan sitte igjen med litt mer penger når måneden er slutt.

Slik søker du om startlån

Startlån er en låneordning for alle som har du vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet, eller å kunne bli boende i den boligen en allerede har.

Stegene i en inkasso-sak

Trenger du informasjon om de ulike stegene i en inkassosak? Her kan du se hvordan et krav utvikler seg, og når kan du forhandle.

Ta skaden på forsikringen eller betale selv?

Vi fikk spørsmål fra et medlem som lurte på om han burde ta skaden på forsikringen eller betale selv. Her ser du hva vi svarte.

Trenger du hjelp ut av "luksusfellen"?

Dersom man kommer i en situasjon hvor inntektene ikke strekker til i forhold til utgifter er det viktig at man er ærlig ovenfor banken eller andre kreditorer. Man bør vise at man har betalingsvilje og ønsker å gjøre opp for seg selv om betalingsevnen ikke er til stede.

Velg riktig sparekonto

Avkastning på sparepenger handler mye om hvor langsiktig du er med sparingen, og hvor stor risiko du ønsker å ta. Ønsker du andre alternativer enn tradisjonell banksparing, kan du klikke deg inn på temaene om fond og aksjer. Dette må du tenke på når du velger bankkonto:

Gode råd til deg som skal leie bolig

Leiemarkedet er et veldig godt alternativ for mange som ønsker et eget sted å bo.

Visste du at

som medlem kan spare inntil 8.000 kroner på boliglån?

hvis du handler hos en av våre partnere på nett, gir vi deg penger tilbake?

våre medlemmer får tre utgaver i året av magasinet vårt

medlemmer i gjennomsnitt kan spare mer enn 3.000 kroner på forsikring?

du får pengene tilbake om du ikke sparer penger på våre avtaler?