Tester og undersøkelser

Spar 15 000 kroner på boligalarm

19 prosent av boliger i Norge har boligalarm, viser tall fra NHO Service. En boligalarm kan virke avskrekkende for innbruddstyver, og dermed også være forebyggende. Grunnen til at mange velger å installere boligalarm, er tryggheten det gir. Vi har sjekket pris på boligalarmer, og sitter igjen med fire ulike tilbud - og opplevelser.

Slik gjennomførte vi testen

De fleste alarmleverandørene tilbyr boligalarm tilknyttet en alarmstasjon, men i denne sammenligningen har vi også tatt med en leverandør som tilbyr alarm uten et månedsabonnement. Vi tok kontakt med fire ulike leverandører, Sector Alarm, Verisure, Falck Alarm (Verisure) og Norgesalarmen, for å sjekke pris på boligalarm. Eksempelet det ble tatt utgangspunkt i var likt for alle; Rekkehus på 145 kvm i opplyst boligfelt med hovedinngang, inngang via garasje og inngang via terrasse. 

Sector Alarm tok kontakt 20 sekunder etter telefonnummeret ble lagt inn. Der måtte vi besvare noen spørsmål om huset, som hvor mange inngangsdører, hvor mange røykvarslere og så videre. Vi fikk så et tilbud, som vi ba om å få tilsendt på mail. 

Falck Alarm, som selger Verisures produkter, tok kontakt etter noen dager. Prosessen vi gikk gjennom var omtrent identisk med Sector Alarm, foruten lenger responstid. 

Verisure ville ikke gi prisoverslag på telefon, selv etter flere forespørsler. De ville kun gi tilbud etter at de hadde hatt befaring hjemme i boligen. Vi avtalte befaring, som var en mye mer omfattende prosess enn via Sector Alarm og Falck Alarm. Selgeren gikk gjennom hvert eneste rom og krysset av etter hvert som vi beveget oss gjennom huset. Vi måtte så svare på en hel del spørsmål og se fire informasjonsvideoer, og ikke før dette var gjort kunne vi begynne å snakke om pris. Vi ble presentert et tilbud, og fortalte at vi gjerne ville tenke over tilbudene og sammenligne med andre tilbud. Selgeren var svært pågående, og nektet omtrent å gå før han hadde fått et ja. Til slutt gikk selgeren med på å gi oss et par betenkningsdager, men det var uten tvil vanskeligere å få presentert tilbud ansikt-til-ansikt enn over telefon. Dette kan selvsagt oppleves annerledes for andre, og noen vil kanskje foretrekke å få tilbudet presentert etter en grundig befaring. 

Norgesalarmen lar deg bestille det du ønsker over nett, og har alle prisene tilgjengelig på deres nettside. Vi har tatt utgangspunkt i Huspakken, som er en standard pakkeløsning. Pakken inneholder ikke røykvarslere, som de andre leverandørene, men dette kan legges til for en ekstra kostnad. Norgesalarmen tilbyr også boligalarm uten månedsabonnement. Mer om dette senere. 

Pristilbudene

Falck AlarmSector AlarmNorgesalarmenVerisure
1x HovedenhetAlarmsentral med nødstrøms-
batteri
1x Sentralapparat1x Hovedenhet
1x Betjeningspanel med sirene1x Betjeningpanel1x Nettadapter1x Betjeningspanel
1x Tale og lytteenhet1x Sirene1x Nødstrøms-
akkumulator
1x Verisure voice
2x Magnetkontakter 3x Magnetkontakter1x Bevegelses-
detektor med kamera
2x Kodebrikker
1x Varmedetektor med sirene til kjøkken2x Temperatursensorer2x Magnetkontakt2x Kameradetektor
2x Fotodetektor2x Bevegelses-
dektorer med kamera
1x Betjeningspanel6x Sjokksensorer
2x Optiske
røykdetektorer
3x Optiske
røykdetektorer med sirene
1x Alarm-skilt4x Røykvarslere
2x Nøkkel-
brikker
3x Nøkkel-
brikker
5x Selvklebende
alarm-oblater
1x Nattsikringspanel
 1x Nøkkelboks  
 Merking av bolig  
    
Installasjonkr 990Installasjonkr 0  Installasjonkr 2990
Pris pr. mnd.kr 479Pris pr. mnd.kr 459Priskr 8645Pris pr. mnd.kr 499

Befaring, tilbud over telefon eller handle på nett?

Å velge boligalarm blir, som det meste annet, en individuell vurdering. Det var stor forskjell i salgsprosessen til de ulike selskapene, og mens noen vil ha grundig oppfølging og veiledning, vil andre ha det enkelt og raskt. Ønsker man befaring hjemme, er Verisure grundige. Husk å forhandle på pris, for vi opplevde at de hadde mye å gå på. Vil du ha et tilbud over telefon, kan både Sector Alarm og Falck Alarm gi deg dette på kort tid. De følger opp noen dager etter at du har fått tilbud. For noen er det enkelt og mer oversiktlig å velge tilbud på nett, som kun Norgesalarmen tilbyr blant de vi har sammenlignet. Vi anbefaler deg likevel å hente tilbud fra flere leverandører, noe som gjør det lettere å vurdere pris og innhold. I tabellen over er det tatt utgangspunkt i pakketilbud fra leverandørene. Noen vil gjerne ønske å supplere med annet utstyr, og da vil installasjons- og månedsprisen øke. 

Ønsker du tilknytning til alarmstasjon?

Du må også ta stilling til om du ønsker å være tilknyttet en alarmstasjon. Noen ønsker å ha den muligheten som en ekstra sikkerhet, mens andre mener det er like greit at beskjed om utløst alarm går direkte til egen mobil. Da kan du sjekke via mobilen om det er noen du kjenner som har glemt å skru av alarmen, eller om du bør kontakte politiet.

I denne sammenligningen har pris vært det viktigste momentet, fordi vi opplever at alle leverandørene tilbyr utstyr av god kvalitet. Samtidig kan prisene være vanskelige å sammenligne. For å gjøre det enklere kan vi derfor se hva boligalarmene koster over fem år, selv om de fleste vil ha boligalarm enda lenger. Falck Alarm vil koste 29 730 kroner, Sector Alarm 27 540 kroner, Verisure 32 930 kroner og Norgesalarmen 8 645 kroner (uten tilknytning til alarmstasjon). Ønsker du å være tilknyttet en alarmstasjon hos Norgesalarmen, koster dette 150 kroner per måned, og over fem år tilsvarer dette 17 645 kroner inkludert engangsbeløpet. 

Differansen mellom det dyreste og billigste tilbudet er over 15 000 kroner (tilknyttet alarmstasjon). Velger man å ikke være tilknyttet en alarmstasjon, øker differansen til over 24 000 kroner. Over tid vil det utvilsomt lønne seg å velge en boligalarm uten månedspris, men da må man også være villig til å betale et større engangsbeløp ved kjøp av utstyr. Det blir derfor opp til hver enkelt hva man foretrekker eller har mulighet til. Hvilket utstyr som passer din bolig er du nødt til å vurdere selv, eller ved hjelp av selger.


Norsk Familieøkonomi